Jigoku Shoujo

Geplaatst op 22 juli 2012 door Emmy in Manga/Anime, Recensie / 0 Comments

Momenteel ben ik de serie Jigoku Shoujo aan het kijken. Een anime over de ‘hell girl’ Emna Ai die iedereen de mogelijkheid geeft degene die je wat aangedaan heeft naar de hel te sturen.
Om middennacht precies kan iedereen een naam doorsturen via de website. Vervolgens krijgt diegene Emna Ai op bezoek die hem of haar een stropop met een rood touwtje geeft. Ze verteld hen dat als ze aan het touwtje trekken, hun vijand meteen naar de hel wordt gestuurd. Natuurlijk is er wel een maar. Als ze dat doen, zullen ze na hun dood ook naar de hel moeten. Het is dus wel het afwegen waard. Wil je echt dat die persoon verdwijnt en jezelf daarvoor het plekje in de hemel ontnemen?
In de serie gebeurd het bijna elke aflevering wel dat er iemand naar de hel wordt gestuurd. Iedereen trekt dus uiteindelijk aan het touwtje, ondanks hun eigen gedoemde toekomst.
Als ik daar aan denk, dan heb ik altijd zoiets van: ga je echt zo ver? Is er echt niks anders meer dan wraak? Is er geen andere uitweg? Zou je zoiets echt doen als je in zo’n rotsituatie zit dat je niet meer weer hoe je er uit komt?
Natuurlijk is het niet zo dat de personen die zo’n stropop in handen krijgen niet weten hoe de hel er uit gaat zien, Ai laat ze enkele seconden meemaken hoe het zal zijn, verschrikkelijk. Toch hindert te dat niet. Al gaat het om doodgereden dieren, al is de dader al opgepakt, ze moeten naar de hel.
Enma Ai blijkt uiteindelijk dit werk ook als straf te moeten doen, de enige manier voor haar om uit de hel te blijven. Ze is zelf ook verteerd door wraakgevoelens en voert haar baantje zonder morren uit, alsof ze zelf een deel van de duivel is. Ze wordt natuurlijk niet voor niets ‘hell girl’ genoemd. Echter, is haar schattige uiterlijk nou niet bepaald het voorbeeld van kwaadaardig, of is het schijn bedriegt?
Hoe dan ook… Bij het kijken van Jigoku Shoujo vraag ik me dikwijls af of wij mensen wel mogen oordelen over anderen op die manier. Zou één enkel mens het recht mogen hebben iemand volledig van de aardbodem te laten verdwijnen, zelfs met het resultaat dat ze zelf ook in het hellevuur zullen branden?

Bewaren

Tags:

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.