In het hart van de aarde – Stefanie Hulst

Geplaatst op 28 augustus 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

In het hart van de aarde – Stefanie HulstIn het hart van de aarde door Stefanie Hulst
Uitgever: Books And Butterflies | Juni 2022
Genres: Young Adult
ISBN: 9789464510713
Uitgave: eBook
Source: Recensie-exemplaar
Goodreads
three-stars

Avis' wereld scheurt letterlijk in tweeën, waardoor niet alleen haar onderaardse stad Agiirden maar ook haar leven in puin komt te liggen. Volgens een eeuwenoude voorspelling is de scheuring het teken dat de tijd aangebroken is om terug te keren naar het oppervlak. Terwijl Avis worstelt met haar angst haar thuis te moeten verlaten, verliest ze ook nog het contact met haar broer die met een kleine groep de oppervlakte is gaan verkennen. Wanneer de Raad en Oudsten haar aanvraag voor een reddingsmissie stilzwijgend afwijzen, is het aan Avis om haar angst te overwinnen als ze haar broer ooit nog terug wil zien.

Een tijdje terug ontving ik het ebook In het hart van de aarde geschreven door Stefanie Hulst. Deze fantasynovelle sprak me aan, omdat het deels afspeelt onder het aardoppervlakte. Ondertussen is het al een aantal weken geleden dat ik het verhaal las.

Avis woont onder de grond. Boven de grond is het absoluut niet veilig, maar omdat haar thuisplaats op instorten staat, kan ze niet anders dan het gevaar trotseren. Vooral als het contact met haar broer, die eerder naar het oppervlakte is gegaan, is verbroken. Boven blijkt het allemaal niet zo te zijn als haar is verteld…

Tegenwoordig verschijnen er steeds meer novelles. En eerlijk is eerlijk, nu ik er zelf ook een heb geschreven, begin ik de charme ervan te snappen. Het is namelijk soms wel fijn om niet 300 pagina’s bezig te zijn met een verhaal en soms lukt het juist om binnen x aantal woorden toch een heel tof verhaal neer te zetten. Het gevaar loert echter dat een auteur er teveel in wil proppen. In het hart van de aarde had daar op sommige vlakken ook last van.

Die balans zoeken is lastig. We beginnen In het hart van de aarde dan ook met een aardige infodump. Dit stoorde me minder dan normaal, omdat je in een novelle relatief weinig mogelijkheid hebt om gedurende het verhaal een wereld en situatie te scheppen. Ik dacht dat de informatie die ik aan het begin van het boek kreeg ook voldoende zou zijn, maar halverwege het verhaal bepaalde wendingen waar ik soms een beetje mee worstelde. Het leek alsof het verhaal een andere kant op ging en dat eerdere voorstellingen die ik had gemaakt, niet leken te kloppen. De ondergrondse bevolking bleek plots ontzettend ontwikkeld en voor mijn gevoel kwam dat niet helemaal overeind met hoe ik kennis had gemaakt met het verhaal. Op dit punt begon het verhaal voor mij ook een beetje hak-op-de-tak te worden en leek er steeds meer bij te komen. Het duizelde me, want als lezer had ik maar weinig tijd om alles op een rijtje te zetten. Graag had ik eerder hints gezien naar bepaalde ontknopingen.

Avis was een aardig hoofdpersoon, al voelde ze niet altijd even consistent in haar gedrag. Echt benoemen waarom lukt me niet, het is meer een gevoel.

In het hart van de aarde begon voor mij veelbelovend, maar werd daarna een beetje teveel voor mij. Het was alsof er teveel in een kort verhaal gepropt was en ik had graag nog wat meer pagina’s gehad om alles op me in te laten werken. Het was absoluut een fijn verhaal om te lezen met een fijne schrijfstijl, maar het complete plaatsje had van mij net wat scherper gemogen. Het zal ook deels aan mijzelf liggen, hoor! Misschien had ik net andere verwachtingen bij het boek.

three-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.