Imbolc

Geplaatst op 31 januari 2012 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

Rond 1 februari wordt het Keltische jaarfeest Imbolc gevierd bij vele paganisten. Een feest gewijd aan de Keltische godin Brigit, een vruchtbaarheidsgodin. Omdat Brigit ook een vuurgodin is, wordt het ook wel eens gevierd als een vuurfeest. Niet gek is het dan ook dat de Kelten vaak op de avond van 31 januari al begonnen. Vuur is immers beter te zien als het donker is.

Men viert de terugkomst van het licht, nu de dagen sinds de wintersolstitium weer langer worden. Men brengt op rituele wijze het licht in huis in de hoop dat de zon weer aan kracht zal winnen en de lente spoedig aan zal breken.
De lente komt er immers aan, lammetjes zullen rond half februari geboren worden, het toonbeeld van vruchtbaarheid.

Die lammetjes hebben mede ook gezorgd voor de naam van het feest. I mbolg is Iers voor ‘In de buik’ wat refereert naar de hoogzwangere Ooien die wachten tot hun lammetjes geboren kunnen worden. Dezelfde term is ook een Keltische benaming voor lente.

Brigit komt nog steeds terug in het hedendaagse Ierland, men viert nu Imbolc als St. Birgitsdag, een dag gewijd aan de Keltische godin. Bijzonder is dat de Christelijke kerk Birgit heeft geadopteerd en dat het nu een ware patrones is voor het schiereiland.

Imbolc is een waar vuurfeest en draait om vruchtbaarheid en heling. Er worden vuren ontstoken en van het graan van vorig jaar worden poppen gemaakt. De zaden van het graan dat een half jaar geleden is geoogst wordt nu weer gezaaid, wat over een half jaar weer geoogst kan worden. Een mooie draaiing van het jaarwiel.

Al die dingen geven een hoop opties waarop je het feest kan vieren. Ik herinner me dat ik jaren terug een stropop maakte (bij gebrek aan graan) en deze een half jaar bewaarde, tot er weer een nieuwe oogst zou zijn. Maar wat ik dit jaar doe? Ik heb geen enkel idee. Ik hou het denk ik simpel, omdat het door de weeks valt.. maar ik zal die avond een kaarsje branden om het licht te verwelkomen.. En op de 2e ga ik naar het boekenfestijn, waar ik mooie boeken hoop te vinden zodat ik de lente kan verwelkomen met nieuwe kennis.

Tags: , , , ,

Divider

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.