Ik las ‘De prinses kan zich prima zelf redden’ en ‘Watertrappelen’.

Geplaatst op 3 januari 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Ik vond mezelf nooit echt een type voor gedichten. Doe mij maar echte verhalen, riep ik altijd. Toch lees ik steeds meer poezie. Niet zo gek: het is behoorlijk hip op instagram. Instagrampoezie kenmerkt zich vaak van niet-rijmende gedichten waarbij het lijkt dat zinnen random worden voorzien van een enter. Toch merk ik dat veel van die gedichten me raken: ze zijn geschreven door mensen wiens emoties ik begrijp en waarvan het lijkt alsof ze mijn gedachten begrijpen. Ik las onlangs twee bundels die ik vandaag wil bespreken: De prinses kan zich prima zelf redden van Amanda Lovelace en Watertrappelen van Lili Reinhart.

De prinses kan zich prima zelf redden

Ik las ‘De prinses kan zich prima zelf redden’ en ‘Watertrappelen’.De prinses van zich prima zelf redden door Amanda Lovelace
Ook door deze auteur: De heks belandt dit keer niet op de brandstapel
Serie: Women Are Some Kind of Magic #1
Andere boeken in deze serie: De heks belandt dit keer niet op de brandstapel
| Oktober 2020
Genres: Poezie
Aantal pagina's: 201
ISBN: 9789045326108
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

'De prinses kan zich prima zelf redden' is de debuutdichtbundel van insta poet Lovelace. Het boek bestaat uit vier delen: de prinses, de jonkvrouw, de koningin en jij. De eerste drie delen reconstrueren het leven van de auteur, het laatste deel is een boodschap aan de lezer. Deze ontroerende en inspirerende bundel won in 2016 de Goodreads Choice Award en met recht: de gedichten verkennen op indrukwekkende wijze liefde, verlies, rouw, helen, empowerment en bezieling. Ze tonen je weerbaarheid en laten je zien hoe je zelf bepaalt hoe jouw verhaal afloopt.

De prinses kan zich prima zelf redden vond ik een heel emotionele dichtbundel. Meer dan eens moest ik even pauze nemen van het lezen omdat het me zo wist te raken.

Het zijn gedichten die krachtig zijn in hun eenvoud. Daardoor kwamen ze rauw en intiem op me over. Ik voelde ze.

Zijn het gezellige gedichten? Nee. Ze zijn zwaar en duister met soms wel een grappige ondertoon. Ik las ze op een moment waarin ik zelf worstelde en daarom vond ik ze krachtig. Ik wil zeker meer lezen van deze auteur.

Watertrappelen

Ik las ‘De prinses kan zich prima zelf redden’ en ‘Watertrappelen’.Watertrappelen | November 2020
Genres: Poezie
Aantal pagina's: 228
ISBN: 9789045325316
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Deze prachtige dichtbundel verkent het euforische begin van jonge liefde, het gevecht tegen angst en depressie op de voorgrond van roem, en het onvermijdelijke hartzeer dat voortkomt uit passie. Lili's woorden reflecteren haar eerlijkheid en haar unieke perspectief: herkenbaar maar toch intiem, provocatief maar geruststellend. Haar gedichten zijn het werk van een storyteller die opbloeit. Lili Reinhart is acteur en een voorvechter van mental health awareness. 'Watertrappelen' is haar eerste dichtbundel.

Watertrappelen is het debuut van Lili Reinhart en wederom een bundel met korte gedichten. Wederom is het een bundel die krachtig is in zijn eenvoud. Echter vind ik hem wel minder emotioneel dan de andere bundels die ik tot nu toe las. Ik werd minder geraakt.

Ook het taalspel vond ik minder overtuigend. Met zegt wel eens op neerkijkende toon dat iedereen dit soort gedichten zou kunnen maken, maar meestal ben ik het er niet mee eens omdat er zo veel gevoel in de tekst zit. In dit geval miste dat gevoel voor mij.

Lees jij graag poëzie?

Tags:

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.