Ik ben de laatste tijd helemaal in de herleesmodus

Geplaatst op 25 oktober 2023 door Emmy in Boeken / 3 Comments

Herlezen, de een doet het nooit, de ander leest keer op keer dezelfde serie. Of je herleest zo nu en dan je pak je de boeken die je echt fantastisch vond (vroeger) en op nieuw wilt beleven.

Elk jaar herlees ik wel iets. Soms omdat een boek in het Nederlands verschijnt en ik hem in het Engels al eens gelezen, of juist omdat ik er gewoon zin in heb. Zeker als de herfst z’n intrede maakt en we richting de koude, natte dagen gaan, is er een bepaalde serie die ik graag opnieuw lees.

Dit jaar heb ik écht veel herlezen. Zo begon ik opnieuw met A Court of Thorns and Roses, las ik de Selectie trilogie opnieuw en maakte ik plannen om volgend jaar nóg wat vertrouwde series te gaan herlezen. Ook ben ik opnieuw begonnen met het herlezen van de serie van Kim Harrison. Deze boeken las ik echt jaren geleden in het Nederlands en ik wil wel eens weten hoe ik ze nu ervaar. Spoiler: ik geniet er enorm van! En nu kan ik lekker wél door met de serie.

Maar waarom herlezen we zo graag?

Ik vind het ontspannend. Ik ken de wereld al en het geeft een gevoel van nostalgie om er weer even in te verblijven.

Maar ook ontdek je altijd wel nieuwe dingen als je het boek herleest. Oók als je nog precies weet wat er allemaal gebeurt. Dat kan een boek juist een heel andere dimensie geven. Zo herlas ik ooit Wij leugenaars met de kennis van het einde van het boek, waardoor het boek opeens een heel ander boek voelde. Hoe vet is dat?

Soms voel ik me wel schuldig als ik een boek opnieuw lees. Er staan immers nog zo veel ongelezen boeken in de kast en dan steek ik tijd in een verhaal dat ik al ken!? Toch blijf ik het doen, want het ontspant. Ik wil een verhaal opnieuw beleven of juist mijn geheugen opfrissen omdat er bijvoorbeeld een nieuw deel verschijnt.

Herlezen brengt ook bepaalde risico’s met zich mee. Soms valt een boek opeens tegen, maar het kan ook een compleet andere, positievere, leesbeleving opleveren. Ik geloof namelijk dat je gemoedstoestand echt invloed heeft op de manier waarop je een boek ervaart. Een boek kan goed zijn, maar toch tegenvallen. Een boek kan slecht zijn, maar je kan er toch intens van genieten, als je snapt wat ik bedoel. Herlezen kan daarbij een ander perspectief bieden.

Soms is het ook fijn om een boek te herlezen als troost, omdat je weet dat het boek je vorige keer zo’n fijn gevoel gaf.

Ik zal blijven herlezen. Ik zoek een balans tussen nieuwe boeken en boeken die ik al ken. En over het algemeen levert dat veel leesplezier op.

En eerlijk: wie houdt me tegen als ik wél alleen zou willen herlezen. Niemand toch?

Tags:

Divider

3 responses to “Ik ben de laatste tijd helemaal in de herleesmodus

 1. Nicole

  Ben het helemaal met je eens!
  Ik vind het ook fijn om boeken te herlezen. Sommige herlees ik vaker en sommige boeken heb ik al een paar jaar niet meer gelezen, maar omdat je van die fijne herinneringen er aan hebt, word je toch nieuwsgierig haha, zal het nog net zo leuk zijn als toen? Dat verschilt. omdat je gemoedstoestand anders is of omdat je over het genre heen bent.
  En ook als er een nieuw deel in een serie uitkomt en je je geheugen wat wilt opfrissen.

  Wat ik vaak ook doe, als de optie er is. Is het boek als luisterboek “lezen”
  zo heb ik dit jaar de ACOTAR serie herluisterd maar dan de graphic audio versies (meer een hoorspel). Net alsof je naar een film luister 💖

  En waarom zou je niet mogen herlezen, maar wel hoevaak een film/serie herkijken?
  is toch eigenlijk hetzelfde?

 2. Ik herken alles wat je zegt, behalve dan dat ik erg weinig herlees. Misschien 1 of 2 boeken per jaar. Er zijn zo veel boeken die ik nog wil lezen, dat ik er gewoonweg niet de tijd voor neem.
  Sarah Maas moet ik bijvoorbeeld echt eens gaan proberen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.