Hoe vind je dat ene boek voor een mooi prijsje?

Geplaatst op 29 januari 2013 door Emmy in Boeken / 4 Comments

Laten we er geen doekjes om heen binden; lezen kan een dure hobby zijn, zeker als je al je boeken koopt. En omdat ik een van die lezers ben die momenteel geen bibliotheekpas heeft, wil ik graag mijn boeken-budget-tips met jullie delen. Want wie zoekt, zal vinden.

Je kent het vast wel. Je sjokt van boekwinkel naar boekwinkel, online staat hij op ‘niet beschikbaar’ of het is een boek wat nu eenmaal boven je budget is. We maken het allemaal wel eens mee dat we een boek maar niet in handen lijken te kunnen krijgen en als het boek lenen geen opties is, moet je soms wat moeite doen om het boek uiteindelijk voor een fijne prijs in de kast te hebben staan. Ik als student heb ook een soort van ‘regel’ voor mezelf dat ik boeken het liefst zo goedkoop mogelijk wil aanschaffen, daarom heb ik ondertussen een hele lijst van opties die ik kan aanroepen om dat ene juweeltje te kunnen vinden. En die ga ik uiteraard met jullie delen!

Ebooks
Digitale boeken (mits je ze legaal haalt natuurlijk) zijn bijna altijd goedkoper dan de gedrukte versie. Dus heb je een ereader en hoef je het boek niet in de kast te hebben, dan is een digitale versie natuurlijk een geweldige oplossing. En het scheelt nog papier ook. Daarnaast zijn de echte klassiekers veelal heel goedkoop dan wel niet gratis te downloaden, omdat de copyrights verlopen zijn. Ideaal en scheelt enorm veel in de kosten, want voor een gedrukte versie blijf je betalen!

Action
Ik heb best wel wat boeken bij de action vandaan gehaald, waaronder bijna al mijn boeken van Neil Gaiman. Je moet even op je knieën, maar meestal heb je je boek dan voor nog geen €2,00. Natuurlijk krijgt de auteur hierdoor waarschijnlijk echt amper geld, maar het zijn meestal opgekochte restpartijen, dus het is vooral vriendelijk voor je eigen portomonnee.

Boekenfestijn
Boekenfans zullen er wel van gehoord hebben, en ook mensen die mijn blog al wat langer volgen zullen het ook wel herkennen: het boekenfestijn! Ik ga er zelf zo’n 4 keer per jaar heen en kom eigenlijk zelden met lege handen thuis want ze hebben vanalles. Tip: zie je een boek liggen dat je wilt hebben, neem het mee! Er is namelijk GEEN garantie dat het er de volgende keer nog bij zal liggen. Meestal zijn de boeken echt een stuk goedkoper dus zeker voor de snelle lezer is het een waar letterparadijs. 

Marktplaat 
Ook op marktplaat zijn er duizenden boeken te vinden. Soms voor een toffe prijs, soms moet je nog even onderhandelen. Maar je hebt ook bepaalde mensen die continu boeken blijven plaatsen… Voor fantasyfans raad ik deze verkoper aan. Boekenburght, zoals ze heten, verkoopt heel veel ex-bibliotheek en tweedehands fantasy boeken en hun service is geweldig! Ze vinden het ook geen probleem als je een bepaald deel uit een serie wilt kopen. Ik kocht een heel pakket de vorige keer en ik heb nog geen seconde spijt gehad want voor nog geen €20,00 had ik toen geloof ik 5 of 6 boeken.

bol.com
Tweedehands boeken kopen op bol.com is ook een aanrader, want je hebt ook bij nieuwe boeken vaak al snel iemand die deze voor een mooi bedrag aanbiedt. Ook boeken die eigenlijk niet meer in de verkoop zitten, kan je soms nog via een tweedehands verkoper voor een fijne prijs op te kop tikken.

Amazone
Wie heeft hier niet van gehoord? Ik wacht echt op de Nederlandse site of een paypal functie zeg! Ze verkopen daar alles een stuk goedkoper, dus zodra de mogelijkheid daar is ga ik lekker daar shoppen. Haha

Boekenkraam
Bij boekenkraam.nl kan je boeken ook voor een goedkopere prijs kopen omdat de boeken licht beschadigd zijn. Waarschijnlijk net zoals bij de meeste boeken bij het boekenfestijn zal het een zwarte streep zijn of iets dergelijks (ik heb er zelf nog niks besteld), maar dan is het het zeker waard om er boeken (goedkoper) vandaan te halen.

Lees in het Engels
Als je redelijk bent in Engels, is het misschien slim om boeken in het Engels te gaan lezen. Ze zijn vaak goedkoper en natuurlijk ook nog eens eerder uit. Website als thebookdeposity.com verzenden gratis en zo kan je al snel een aantal euro’s besparen. Zeker de YA boeken zijn vaak erg goed te volgen in het Engels. 

Kringloop
Ik vind het heel leuk om zo nu en dan de kringloopwinkel binnen te wandelen en tussen de spulletjes te gaan snuffelen en zo ook de boekenafdeling. Niet altijd ligt er wat, maar soms kom ik tevreden thuis met een boek waar ik al tijden naar op zoek was. Zo vond ik onlangs nog één van de Charmed pockets delen die ik nog moest hebben en een eerste deel van een serie waarvan ik eerder per ongeluk deel 4 had gekocht. Nu ik deel 1 heb kan ik in ieder geval kijken of ik het wat vind!
Nog een voordeel is dat de boeken meestal super goedkoop zijn.

De Slegte/boekenvoordeel
De slegte verkoopt vaak nieuwe en oude boeken en in de grotere zijn de tweedehands afgelingen vaak erg groot en gevarieerd. Hier kom je ook nog wel eens ware schatten tegen, zij het dat het niet altijd even goedkoop is. Je moet echt geluk hebben, maar ik vind het zelf altijd wel waard om even een blik te werpen.  
Dan heb je ook nog de boekenvoordeel en hoewel ze daar bijna altijd hetzelfde hebben (behalve de ECI afdeling), kom je er ook nog wel eens andere boeken voor een fijne prijs tegen. Zo kocht ik onlangs nog ‘Passie’ voor nog geen €7,00. 

Winkels als de Kruidvat
Net zoals de action is de Kruidvat ook zo’n winkel waar ze soms wat boeken verkopen. Altijd wel een tip om er doorheen te kijken, want je weet echt maar nooit wat er voor een leuks tussenligt!

Hebben jullie nog goede goedkope boekentips voor mij en voor de andere lezers?

Tags:

Divider

4 responses to “Hoe vind je dat ene boek voor een mooi prijsje?

  1. Leuke tips! 🙂 De meeste ervan gebruik ik zelf ook al. Zo lees ik vaak in het Engels en kijk ik bij elke winkel die boeken verkoopt of er wat leuks bij zit.

    Wat ik ook vaak doe is boeken ruilen of lenen/uitlenen met vriendinnen/familie.

  2. Leuke tips! Bij een kringloopwinkel heb ik eigenlijk nog nooit gekeken voor boeken. Misschien binnenkort toch maar eens naar binnen lopen. Morgen ga ik ook lekker naar het boekenfestijn, echt een aanrader voor boekenliefhebbers inderdaad!

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.