Het winterpaleis – John Boyne

Geplaatst op 3 januari 2012 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Het winterpaleis – John BoyneHet Winterpaleis | 2010
Aantal pagina's: 414
ISBN: 9789089900784
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

De tachtigjarige Georgy Jachmenev woont in Engeland met zijn geliefde vrouw Zoya. Hun huwelijk is liefdevol, maar getekend door tragedie: het verlies van geliefden en de ervaringen van een leven in ballingschap. Als Zoya ernstig ziek wordt, maakt het paar zich op om nog eenmaal naar het Rusland van hun jeugd te reizen, het land dat hen heeft gemaakt en gebroken.

Georgy en Zoya nemen ons mee op een spannende, emotionele reis naar Sint Petersburg in het begin van de twintigste eeuw, naar het winterpaleis van de tsaar en zijn vrouw. Het was een tijd van verandering en dreiging, waarin ook een onverwachte, onmogelijke liefde opbloeide. Een liefde die leidde tot een gevaarlijke vlucht door het Europa van tussen de wereldoorlogen. Het winterpaleis is een meeslepend epos dat decennia en continenten omspant en de lezer ademloos achterlaat.

John Boyne is een Ierse schrijver die vooral bekend werd door zijn bestseller ‘De jongen in de gestreepte pyjama’ die overigens ook verfilmd is. Zowel boek als film heb ik nooit gelezen of bekeken dus ik was eigenlijk helemaal nieuw met deze schrijver. Het boek ‘Winterpaleis’ won ik in een boekenpakket van de Boekerij (de uitgeverij) en ik besloot hem, nu het echt winter was, te gaan lezen.

De tachtigjarige Georgy Jachmenev woont in Engeland met zijn geliefde vrouw Zoya. Hun huwelijk is liefdevol, maar getekend door tragedie: het verlies van geliefden en de ervaringen van een leven in ballingschap. Als Zoya ernstig ziek wordt, maakt het paar zich op om nog eenmaal naar het Rusland van hun jeugd te reizen, het land dat hen heeft gemaakt en gebroken.Georgy en Zoya nemen ons mee op een spannende, emotionele reis naar Sint Petersburg in het begin van de twintigste eeuw, naar het winterpaleis van de tsaar en zijn vrouw. Het was een tijd van verandering en dreiging, waarin ook een onverwachte, onmogelijke liefde opbloeide. Een liefde die leidde tot een gevaarlijke vlucht door het Europa van tussen de wereldoorlogen. Het winterpaleis is een meeslepend epos dat decennia en continenten omspant en de lezer ademloos achterlaat.

Vertelt de achterkant van Winterpaleis ons. Ik ben wel nieuwsgierig, want dit is op zich wel een boek dat ik met plezier lees, ook al zou ik het niet zo snel zelf kopen. Toch, nu hij uit is, heeft het boek me ontroerd. Boyne neemt je in meer dan 400 bladzijdes mee in een emotionele tocht waarbij je de hoofdpersonages zo goed leert kennen alsof ze je buren zijn. Misschien wel meer dan dat. Dit wordt kracht bij gezet omdat het in de ik-vorm geschreven is.
Gedurende het boek wordt er afgewisseld tussen 3 tijden, het heden, waarin Georgy 80 is en zijn vrouw ziek, het verleden als in hoe ze bij elkaar zijn gekomen en hoe zijn jonge leven onder het regiem van de tsaar is en daarnaast ook het leven van hem en Zoya zodra ze samen zijn en ouder worden, ofwel naar het heden toeleven. Dit laatste puntje is wel op een interessante manier opgezet, want het loopt omgekeerd chronologisch. Dat wil zeggen dat het eigenlijk vanaf het ‘bijna heden’ teruggaan naar het punt waarin ze samen komen. De andere twee tijdlijnen lopen wel chronologisch.
Dit alles is gedaan om de spanning op te bouwen en de antwoorden die worden gegeven tot het laatst te bewaren. Gedurende het lezen smacht je namelijk naar het verhaal van hun verleden.
Ik moet toegeven, ik had de meeste antwoorden al voorspeld, maar toch boeide het verhaal goed genoeg om verder te lezen. Want de details en hoe alles samenkomt is goed in elkaar verweven.
Zodoende kan ik alleen maar zeggen dat als je van emotionele verhalen houdt die het levenspad van mensen bewandeld, is Het Winterpaleis zeker een aanrader om te lezen. Ook liefhebbers van de geschiedenis van Rusland zullen dit boek met plezier weglezen. Een voor mij onverwachte aanrader! De paperback versie is overal voor 12,50 te koop.
four-stars

Tags:

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.