Heidens! – Marcel De Cleene

Geplaatst op 27 maart 2024 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Heidens! – Marcel De CleeneHeidens! door Marcel De Cleene
Uitgever: Sterck & de Vreese | Februari 2024
Genres: Non-fictie
Aantal pagina's: 312
ISBN: 9789464711158
Uitgave: Paperback
Source: Recensie-exemplaar
Goodreads
four-stars

De natuur stond centraal in de religieuze beleving van onze voorouders. Bij de kerstening werd op hun oeroude gebruiken een laagje christelijk geloof gelegd. Maar als je vandaag het stof en roet van jaren wegkrast, dan priemen daar verrassend vaak duidelijke sporen van die voorchristelijke tradities door. Denk maar aan uitdrukkingen zoals 'Van lotje getikt zijn' of 'Vrouw Holle schudt haar bed op'. Maar ook aan gebruiken als het gooien van apostelbrokken, of het hangen van kledingstukken aan geneesbomen. Tradities als de luilak van Amsterdam, de pinksterbruid in Twente, de Limburgse bloeiende barbaratak, de kallemooi op Schiermonniksoog of het Sint-Hubertusbrood in Wallonië gaan allemaal terug op een zeer ver verleden met vaak een heidense oorsprong.

Heidens! Volksgebruiken vandaag met sporen van voorchristelijke tradities opent de verborgen schatkist van ons cultureel en religieus erfgoed.

Marcel De Cleene is emeritus professor aan de Universiteit Gent waar hij het vak Volkskunst en volkscultuur doceerde.

Onlangs verscheen het boek Heidens! Dit is een boek over volksgebruiken van vroeger die we nu nog zien in onze maatschappij. Nu ik met een opleiding bezig ben waarin er veel elementen van het geloof van vroeger naar voren komen, vond ik het extra interessant om dit boek te lezen. Nu sluit het sowieso al aan bij mijn interesses en nu had het meteen een extra functie!

Ik vond Heidens! een ontzettend goed leesbaar en interessant naslagwerk. Er kwamen allerlei traditionele gebruiken aan bod en er werd ook uitgelegd hoe dit vroeger tijdens de kerstening werd vertaald. Nu kende ik al behoorlijk wat elementen van voor de komst van het Christendom, maar dat maakte het niet minder boeiend. Er was veel dat ik nog niet wist en ik vond het ook fijn dat het grotere plaatje er soms bij werd gepakt. Bijvoorbeeld de invloed van de Kelten, Romeinen, Germanen etc. Ik geniet daar echt ontzettend van.

Ook is er in het boek ruimte voor bijvoorbeeld bekende gezegdes rondom het weer. Omdat veel van dat soort dingen nog steeds gezegd worden, was het interessant om te lezen waar deze uitspraken nou eigenlijk vandaan kwamen.

Dit boek wakkerde de geschiedenisnerd in mij aan. Ik ben dol op weetjes, vooral als deze naadloos aansluiten aan mijn interesses. Heidens! is dan ook een aanrader voor iedereen die interesse heeft in lokale volksgebruiken.

four-stars

Tags: , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.