Graf DK62 – Ilse De Keyzer

Geplaatst op 13 november 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Graf DK62 – Ilse De KeyzerGraf DK62 door Ilse De Keyzer
Uitgever: Clavis | Oktober 2017
Genres: Young Adult, Mysterie
Aantal pagina's: 177
ISBN: 9789044831207
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Een spannend verhaal met een historisch randje. Voor young adults.
In universiteitsstad Leuven spreekt de bekende egyptoloog Alonzo Bartolli voor een volle aula over Toetanchamon. Bijna honderd jaar na de ontdekking van zijn graf staat de kind-farao weer volop in de belangstelling: er zouden geheime ruimtes achter zijn tombe zijn. Enkele studenten krijgen de kans om die te bezoeken, maar dan gebeuren er vreemde dingen. Hebben die te maken met de vermeende vloek van de farao of berust alles op toeval?

Historische verhalen vind ik echt heerlijk, vooral als het te maken heeft met periodes van de geschiedenis waar ik heel erg veel interesse naar heb. Het oude Egypte is zo’n tijdperk en daarom had ik erg veel zin om Graf DK62 te gaan lezen.

Graf DK62 gaat over het graf van Toetanchamon en de vloek die op het graf rust. Een professor aan de universiteit van Leuven organiseert een lezing en loot daarbij vier studenten om met hem mee op reis te gaan naar de Vallei der Koningen in Egypte, om te proeven van de mysteries rondom het graf (en natuurlijk wat te leren).

Dit boek wordt op een bijzondere manier verteld. Niet echt vanuit één persoon, maar je merkt duidelijk dat Stella en Bartolli (de professor) de belangrijkste rol spelen. Je komt het meest te weten over hun leven en achtergrondverhaal. Ik vond ze beiden super interessant, maar ik had liever ook meer meegekregen over de rest. Hun achtergronden smeekten namelijk om vertelt te worden en het had goed in het boek gepast. Dit boek is nu namelijk nog geen 200 pagina’s dik en dat merk je.

Het hele boek is behoorlijk gehaast. Er wordt vaak gesprongen in de tijd, terwijl bepaalde gebeurtenissen wat mij betreft wel extra verhaal verdiende. De balans leek daarom soms zoek. Ik wilde veel meer over het oude Egypte lezen en de avonturen die de personages beleefden hadden van mij wel wat meer uitgerekt mogen worden.

Desalniettemin heeft Graf DK62 een erg prettige schrijfstijl en was het gemakkelijk om alles voor te stellen. Met niet teveel woorden werden de locaties overtuigend beschreven. Daarnaast is het spannend en meeslepend. Eenmaal in het boek moest ik in één ruk door. Ik genoot er met volle teugen van, maar het was wat mij betreft veel te snel uit. Het had grootser gemogen.

Naast dat ik vond dat dit boek wat dikker had mogen zijn (niet alleen vanwege mijn interesse, maar voornamelijk voor het verhaal zelf), merkte ik dat ik niet genoeg tijd kreeg om me echt aan de personages te binden. Bepaalde gebeurtenissen vond ik nogal gemakkelijke oplossingen.. En bepaalde plotlijntjes zijn wat mij betreft niet optimaal benut. Zo wordt er op een gegeven moment een kevertje doorgetrapt. Ik had gehoopt dat dit relevant zou zijn voor het verhaal, maar het bleek een dood spoor. Zo zonde, want de mysterie rondom het oude Egypte leent zich perfect voor de spannende plot.

Vooral in het middenstuk vond ik het gehaasd en soms incompleet overkomen. Zo zonde! Want in wezen is dit echt een ontzettend gaaf boek waar ik heel erg van heb genoten en waar ik er zo nog wel tien van wil lezen. Wisselende gevoelens, dus!

Graf DK62 is een ontzettend spannend verhaal met een historisch randje, en dat bevalt me wel!

Al met al vond ik Graf DK62 een heel fijn en spannend – maar veel te kort – boek. Het verhaal ging te snel, waardoor niet alle plotlijnen optimaal zijn benut. Het is erg goed geschreven en sprak goed tot de verbeelding. Ik vond het erg goed gevonden, maar het middenstuk voelt gehaast en soms zelfs incompleet.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “Graf DK62 – Ilse De Keyzer

  1. Marjolijn

    Leuk dat dit boek eigenlijk (onbewust?) heel erg op de actualiteit in speelt; in een bepaalde piramide zijn inmiddels echt onbekende ruimtes gevonden =)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.