Girl power in contemporary young adult boeken

Geplaatst op 7 september 2018 door Emmy in Boeken / 0 Comments

Ik ben geen expert op het vlak van feminisme. Ik noem mezelf ook geen diehard feminist. Maar ik ben wel een expert op het gebied van young adult – ik heb zo veel kennis en ervaring uit de praktijk – en daarom zie ik ook erg goed wat de ontwikkelingen, trend en bewegingen zijn binnen het YA vlak. Een van die huidige ontwikkelingen is de feministische tone-of-voice die steeds vaker naar voren lijkt te komen. En wat ben ik daar dankbaar voor!

Hoe je ook wendt of keert; mannen en vrouwen zijn nog steeds niet gelijk in deze maatschappij. Ja, de afgelopen 60 jaar is er veel veranderd en veel velen zal het lijken alsof meiden alle kansen kunnen aangrijpen die jongens nu ook hebben. Maar in de praktijk klopt dit nog niet. Vrouwen krijgen minder betaald, krijgen een baan niet omdat ze ‘niet sterk genoeg zijn’ of worden afgewezen omdat de kans bestaat dat de vrouw binnen x-jaar een gezin wil stichten. Ja, dat is allemaal leuk en aardig, maar wat als een man juist ouderschapsverlof wil? Waarom zijn er nog vrij weinig vrouwen aan de top? Waar blijft onze vrouwelijke minister president. Aan het gebrek aan ambitie zal het niet liggen, eerder in de gewortelde gedachten dan mannen de baas zijn. Gelukkig komen er steeds meer young adult boeken op de markt waarin meiden de grenzen aangeven. Hier en niet verder. Alleen ik ben de baas over mijn lijf en het is aan NIEMAND om daarover te oordelen.

Ik wil dan ook graag een paar boeken aankaarten waar meiden het heft in eigen hand nemen en op durven te komen voor zichzelf, de vrouw en de dubbele standaarden die nog in onze maatschappij heersen. You go girls! Ik ben er dan ook achtergekomen dat ik heus wel van contemporary young adult kan genieten, als er een feministisch of body positive thema aan wordt gekaard. Body positivity is een beweging die zich inzet voor het accepteren van lichamen in alle vormen en maten. Iemand die dik is, verdiend net zo veel respect als iemand die dun is, evenals dat wanneer iemand heel dun is, hij of zij niet minder waard is dan iemand met een steviger figuur. Het wil het waardeoordeel dat wij hebben over bepaalde lichamen doorbreken. Het lichaam is fantastisch, welke vorm het ook heeft.

Maar goed, op naar de boeken!

Ik wil graag beginnen met Alles behalve oke van Laura Stevens. Dit boek gaat over een meisje dat allemaal oke is met haar eigen seksualiteit, maar als er uitlekt dat ze seks heeft gehad met de zoon van de gouverneur, wordt hij op zijn schouder geklopt en wordt zij gezien als slet. Dit kan natuurlijk echt niet. Want waarom krijgt zij wel shit over zich heen, maar hij niet? Helaas is dit nog steeds heel actueel, evenals dat meiden alle shit over zich heen krijgen als de jongen een naaktfoto verstuurd. HIJ is toch even fout? De manier waarop Izzy met haar situatie om gaat vond ik zelf echt bijzonder sterk en ik hoop dat hij door vele jongeren gelezen gaat worden. Het liefst ook in schoolklassen!

Ten tweede Dumplin’ en Puddin’, over overgewicht. Vooral Puddin’ maakte veel indruk op me. Millie is namelijk te dik en haar moeder wil haar beschermen tegen de buitenwereld; ze moet vooral naar fat camp en vooral niet proberen om verslaggever op tv te worden, vanwege alle kritiek die ze zal krijgen op haar uiterlijk. Millie geeft echter niet op en zet haar plannen door. Want ondanks dat anderen een oordeel over haar hebben, is ze zelf heel tevreden met haar lijf. Haar mindset vond ik zo erg sterk. Ik hou van mensen die voor hun dromen durven vechten en die niet in een rol kruipen die een ander hen wil opleggen. Een echte aanrader, wat dat betreft!

Het derde en laatste boek wat ik vandaag graag nog even onder de aandacht wil brengen is Moxie. In dit boek ergert de brave Vivian zich alle kleuren van de regenboog vanwege de dubbele standaarden die haar school hanteert. Jongens uit het voetbalteam mogen seksistische teksten op hun shirt dragen, maar meiden worden uit de klas geplukt als ze een shirtje met spaghetti bandjes dragen. Ook het meidenvoetbalteam moet al jaren doen met hun superoude tenue. Als stil protest start ze het anonieme Moxie zine, in de hoop dat de meiden van haar school durven op te staan tegen deze belachelijke regels. Al snel blijkt dat Moxie meer weet los te maken… Zelf vind ik dit een heel sterk boek omdat meiden in sommige gevallen nog niet serieus worden genomen als ze zich onveilig voelen in een omgeving die veilig zou moeten zijn. Meiden moeten elkaar steunen en soms moet er op een andere manier iets gedaan worden om de aandacht te krijgen. Viv is een muurbloempje, maar durft toch een weerwoord te geven en sluit daardoor nieuwe en mooie vriendschappen.

Vriendschap speelt ook een erg grote rol in deze drie boeken. Ik had zelf als tiener niet heel veel vrienden. Ik had een groepje, maar zodra we gingen studeren was dit een beetje klaar – deels kwam dit door mijzelf. Nu heb ik een groepje mensen om me heen die me super dierbaar zijn. En soms zijn dit vriendschappen die in eerste instantie helemaal niet zo voor de hand liggend zijn. Een gemeenschappelijke passie of een gemeenschappelijk doel kan prachtige vriendschappen opleveren. Laten we dit koesteren.

Na dit alles ben ik super benieuwd naar Blossom Books eerste pamflet, Damn, Honey,  die ik zeker ga aanschaffen. Volgens mij is dit boek een prachtig betoog van dingen die je als vrouw helemaal niet hoeft te doen, ook al zegt de maatschappij van wel.

Fight like a girl!

 

Heb jij nog toffe boeken over deze onderwerpen die je iemand zou willen aanraden?

 

Tags: ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.