Geen beperkingen in je reading challenge

Geplaatst op 20 september 2016 door Emmy in Boeken / 12 Comments

Veel lezers doen er elk jaar aan mee; een reading challenge waarbij je jezelf een soort doel oplegt met bijvoorbeeld het aantal boeken dat je zou willen lezen. Ook ik doe er graag aan mee en ik haal mijn uitdaging meestal gemakkelijk. Ondanks het belachelijk hoge nummer. Ik denk dat dit komt omdat ik er niet zo veel focus op leg om het te behalen, het lager instel dan ik aankan en omdat ik zo nu en dan een heel ander boek lees dan de ‘gewone’ young adult en fantasy boeken.

prent4

Soms zie ik vragen langskomen op twitter of facebook of men stripboeken en prentenboeken ook meetelt met de reading challenge. NATUURLIJK! Antwoord ik dan steevast. Want dat doe ik ook. Het is immers een gelezen boek en dat telt mee.

Ik vind het onzin om een stripboek of een prentenboek als een ‘minderwaardig’ boek te bestempelen.

Een van de redenen waarom jongeren stoppen met lezen is dat ze veelal gedwongen worden om boeken te lezen die helemaal niet in hun belevingswereld passen. Lezen wordt geassocieerd met moeten en ‘moeten’ is een woord waar bijna alle tieners hevige allergische reacties bij vertonen. En dat vind ik zonde; ik ben er echt van overtuigd dat er voor iedereen een boek is wat ze leuk zullen vinden. En dit boek, dat kan dus ook een stripboek of prentenboek zijn. En ik vind dat niemand zich daar voor zou moeten schamen.

prent3

Ikzelf ben dol op graphic novels en prentenboeken, dus laat ik ze met veel liefde een bijdrage leveren aan mijn leesdoel. Of ik van allen een recensie schrijf, dat is natuurlijk een ander verhaal. Gelukkig zijn er meerdere manieren om een boek in de spotlights te zetten.

Zelf vind ik het leuk om prentenboeken te lezen (en te bekijken) omdat dit past bij mijn werk als illustrator. Ik zou ooit zelf graag een prentenboek illustreren, dus blijf ik graag op de hoogte van mooie boeken. Ondanks dat ik zelf nog geen kinderen heb. Daarnaast vind ik het belangrijk in combinatie met mijn werk in de bibliotheek. Ja, een prentenboek (of strip) heeft vaak veel minder tekst en dus ben je er veel sneller doorheen.. Maar dat betekent absoluut niet dat het geen compleet verhaal kan zijn. Sterker nog; een beeld zegt soms meer dan duizend woorden. Dit is Γ©cht zo. Wij mensen zijn namelijk heel visueel ingesteld.

prent2

Zo las ik zelf onlangs drie prentenboeken die ik nog ongelezen in de kast had staan. Niet omdat ik achterliep op mijn reading challenge, maar meer omdat ik iets wilde lezen, maar geen zin had om me druk te maken over woorden. En weet je wat? Ik vond ze alle drie hartstikke leuk!

Kortom; wat voor een boek je ook leest; het telt altijd mee. Als jij geniet van het lezen van bijsluiters, wie is er dan om jou daar op te beoordelen. Je bent sowieso een rockster, want je bent een lezer.

prent

Tags: ,

Divider

12 responses to “Geen beperkingen in je reading challenge

 1. Helemaal mee eens! Als nominatielezer voor een jeugdliteratuurprijs in Gent lees ik dit jaar behoorlijk veel jeugdboeken en die tel ik ook gewoon mee voor mijn reading challenge πŸ™‚

 2. Als je van prentenboeken houdt, kun je meedoen aan de uitdaging #prentenboekperweek, mijn variant op #boekperweek. Er zijn zoveel mooie prentenboeken! Volg op pinterest het bord #prentenboekperweek en ik nodig je uit en zo kun je je gelezen prentenboeken toevoegen. Ook heel fijn voor inspiratie!

 3. Go Emmy! Mooi gesproken. Ik tel ook de novelles mee als ik die lees, want het zijn ook boeken. Mijn gemiddeld aantal pagina’s ligt ergens in de 300, maar dat betekent niet dat elk boek zo dik is… er zijn uitzonderingen aan de boven Γ©n onderkant en juist die afwisseling in dikte, genre en onderwerp maakt het lezen zo fijn.

 4. Nancy

  Je hebt helemaal gelijk!
  Ik tel ook bijna alles mee. Ik lees voor de Vlaamse KJV alle boeken en dat zijn allemaal kinderboeken.
  De prentenboeken en gewone strips tel ik niet mee, maar wel de kinderboeken vanaf 8 jaar en graphic novels.
  Iedereen kiest gewoon zijn eigen regels voor zijn leesdoelen πŸ™‚

 5. Ik geef je helemaal gelijk. Volgens mij kan iedereen best voor zichzelf beslissen wat hij allemaal meetelt bij zijn Goodreads-uitdaging. Strips heb ik tot nu toe nog niet meegeteld. Prentenboek al wel – maar die lees ik maar heel uitzonderlijk. Zelf reken ik ook kookboeken mee vermits ik die net als een ander boek van voren tot achteren lees.

 6. Waar. Ik lees momenteel langzaam een boek met versjes voor aan mijn zoon en die ga ik toch echt lekker meetellen. Ik lees het toch ook. πŸ˜€

  Ik heb mijn challenge in het begin van het jaar wat naar beneden gezet om het mezelf gemakkelijker te maken nadat er wat veranderingen in mijn leven kwamen. Zo hoefde ik er niet mee bezig te zijn of ik het wel of niet ging halen. Ik vind het wel leuk om mezelf doelen te stellen, zolang ze wel haalbaar zijn.

 7. Helemaal mee eens!
  Ik ben ook gek op afwisselen. Dat betekent dat er soms een dikke pil tussen zit, maar soms ook een kinder- of prentenboek. Gewoon, omdat ik daar dan zin in heb. Anders zou je andersom trouwens ook weer krijgen dat je die maar niet gaat lezen als je achterloopt bij je challenge, omdat je ze niet meetelt – en dan zou de challenge ook weer zijn doel voorbij schieten, toch?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.