Uitgever: Gottmer | April 2016 (heruitgave)
Aantal pagina's: 158
ISBN: 9789025766139
Uitgave: Hardcover
Goodreads
Luuk begint aan een reddingsactie om het dagboek van zijn broer uit handen van hun moeder te houden. Marius is al een half jaar dood en morgen is de eerste verjaardag die hij niet zelf meer mee zal maken. Maar zijn moeder heeft iets heel bijzonders bedacht om er toch een speciale dag van te maken. Ze wil alle dingen uit zijn kamer verbranden en noemt dat een groots afscheid: 'Ik stuur hem zijn spulletjes in rook achterna.'
Luuk is vastbesloten om de neergeschreven gedachten van zijn broer uit het vuur te houden, ook al moet hij daarvoor grenzen overschrijden en de strijd aangaan met zijn moeder. Maar niet alleen met haar. Ook met Marius. Die heeft immers een rottruc uitgehaald door op te schrijven: Luuk houdt meer van jongens dan van meisjes. Dat brengt de missie van Luuk in gevaar; waarom zou hij een dagboek redden waarin gelogen wordt? Want dat is het toch, een leugen?
Twintig jaar na de eerste uitgave, is Gebr. van Ted van Lieshout opnieuw uitgegeven. Ik mocht het van uitgeverij Gottmer lezen en kreeg een exemplaar thuisgestuurd. Ik besloot dat ik het boek ‘wel even tussendoor zou lezen’. Want hoe had ik kunnen weten dat dit boek van slechts 158 pagina’s mij zo bezig wist te houden?
Gebr. gaat over een dagboek. Het dagboek van Marius om precies te zijn. Helaas is Marius overleden en zal hij er nooit meer in schrijven. Om zijn dood te verwerken besluit zijn oudere broer Luuk verder te schrijven. Hij schrijft over zijn leven en de manier waarop zijn moeder de dood van Marius wil verwerken; door al zijn spullen te verbranden. Luuk besluit dat – als hij er maar genoeg in schrijft – het dagboek van hem wordt en zijn moeder het niet zal weggooien. Langzaam maar zeker begint Luuk Marius zijn stukken te schrijven en geeft hij commentaar. De broers – die steeds minder hecht leken te zijn geworden – blijken meer op elkaar te lijken dan je zou denken.
Op een of andere manier wist Gebr. mij ontzettend te grijpen. Naast de fantastische schrijfstijl van Ted van Lieshout, vol heerlijk gevatte zinnen en prachtige woordkeuzes, vond ik de compacte setting heel goed werken. Een goed geslaagd geval van less is more.
Ondanks de geringe pagina’s voelt dit rauwe verhaal vol dood en acceptatie goed afgerond. Je krijgt een duidelijke karakterschets van de twee jongens mee en ik kon alles goed voor me zien. Met in een vintage tintje, natuurlijk.
Vanaf de eerste pagina wist Ted van Lieshout me te overtuigen van de meerwaarde van Gebr. Niet alleen bespreek hij hoofdthema’s als de liefde en de dood, hij gaat er ook nog eens dieper op in door de hoofdpersonages te laten struikelen met hun homoseksualiteit. Ook het accepteren van verlies en hoe dit de familiesituatie kan beïnvloeden komt mooi tot z’n recht. Zo zie je het; er zit veel verborgen in dit boek, wat je misschien op het eerste oog niet zou zeggen. Het boek heeft diepgang en is daarmee een waardevol.. tja.. is dit een young adult? Ik denk het wel, ook al was die term er nog niet in 1996. Als ik dan een boek zou mogen aandragen voor de verplichte leeslijst op school, dan zou het Gebr. zijn. Dit verhaal is tijdloos, heerlijk gevat en zit vol met menselijke thematiek.
Mooie recensie.
Ik kende het boek alleen van naam, maar het lijkt me wel een mooi en interessant boek om te lezen!
Ik vond het ook heel mooi!