Elke dag een druppel gif – Wilma Geldof

Geplaatst op 6 maart 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 7 Comments

Elke dag een druppel gif – Wilma GeldofElke dag een druppel gif | oktober 2014
Aantal pagina's: 368
ISBN: 9789048820368
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Maarten is elf jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Als nsb-kind is hij het mikpunt van pesterijen. Terwijl zijn oudere broer Walter aan het oostfront vecht, voert Maarten op school zijn eigen kleine oorlog. Dan wordt hij, tot grote trots van zijn vader, toegelaten tot de Reichsschule, een ‘Hitlerschool’. Terwijl heel Nederland gebukt gaat onder de verschrikkingen van de nazi’s, is Maarten voor het eerst sinds lange tijd weer gelukkig. Maar dan capituleert Duitsland en breekt voor Maarten pas echt de oorlog uit. Als hij negentien jaar is, krijgt hij een relatie met Hanne. Zij is fel antinazi en Maarten kan niet langer zwijgen over zijn verleden. Er is iets wat hij als dertienjarige heeft gedaan wat mogelijk grote gevolgen heeft…

Afgelopen jaar zijn er best wel veel young adult verschenen die te maken hebben met de oorlog. Althans, zo voelde het. Elke dag een druppel gif is ook zo’n oorlogsboek, maar ik heb hem pas onlangs kunnen lezen (lang leve de bieb!). Dit boek verteld het verhaal van de andere kant, dus niet perse van iemand die in het verzet gaat, of iemand die moet onderduiken, maar juist het verhaal van een jongen die aan de kant van Hitler staat. Niet uit vrije wil, maar omdat zijn omgeving dit van hem verwachtte.

Aan het begin had ik erg veel moeite om in het verhaal te komen. Er wordt af en toe van tijd (en dus verhaal) gewisseld en dat vond ik verwarrend overkomen. Het gaf me niet echt het gevoel dat ik me kon binden aan de personages. Pas toen Maarten naar Reichsschule vertrok, begon ik het verhaal echt te waarderen.

Wat ik zo mooi vond aan die stukken is hoe de jeugd in die tijd gebrainwasht is. Dingen geloven omdat ze gewoon niet beter weten – en daar later voor gestraft worden. Het boek geeft heel goed weer dat ook die mensen het echt niet makkelijk hebben gehad. Ja, natuurlijk hebben ontzettend veel mensen een verschrikkelijke tijd gehad, maar dit boek illustreert heel goed dat niet alleen slachtoffers, maar ook ‘daders’ dezelfde verschrikkingen hebben moeten doormaken. Dit boek maakt je bewust voor een aantal dingen; een oorlog is niet zo zwart/wit als we vaak horen. Echt goed en echt kwaad is er niet, want iedereen lijdt onder een oorlog. En de mens is beïnvloedbaar en heeft vooroordelen.

Er zitten echt heel veel elementen in het boek dat je doet laten nadenken over het menselijk handelen, waardoor dit boek – zeker voor de jeugd – een goede toevoeging voor hun leeslijst zal zijn. Wel is het gebruik van de andere talen misschien net iets te lastig voor hen. Een voetnoot met de vertaling zou misschien op z’n plaats zijn geweest.

Hoewel ik de eerste helft van het boek dus niet het idee was dat dit boek me echt zou gaan raken, maakte de tweede helft dit ruimschoots goed. Het is een prachtig boek dat – mede door de andere kant van de medaille – echt een toevoeging is voor het aanbod van oorlogsboeken. Het aangrijpend en meeslepend.

Ik heb erg van Elke dag een druppel gif genoten en ben dan ook erg benieuwd welke boeken Wilma ons in de toekomst zal voorschotelen.

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

7 responses to “Elke dag een druppel gif – Wilma Geldof

  1. rob

    Ik vond het een prachtig boek! Maar lees het op een totaal andere manier dan jij. Het gaat over beïnvloeding. De boodschap die jij eruit haalt: dat er geen goed en kwaad is…? Dat daders dezelfde verschrikkingen hebben moeten meemaken?! Het boek gaat over iemand die de verkeerde kant koos, maar daarmee relativeert dit boek – vind ik – absoluut niet het grote kwaad wat is geschied!

    • Dat wil ik er ook helemaal niet vertellen! Natuurlijk is het een groot kwaad.. maar dat betekent niet dat de mensen die dan – om wat voor een reden dan ook aan de verkeerde kant belandde – geen verschrikkelijke tijd hebben gehad. Ik vind juist dat dit boek dat prachtig laat zien! Daarbij mag iedereen een boek op een eigen manier ervaren, toch? Iedereen haalt er een eigen boodschap uit. En daarbij vind ik dat beïnvloed worden ook echt wel te maken heeft met de verschrikkingen die ‘de kwade’ kant ook heeft moeten meemaken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.