Uitgever: Leopold | Juni 2016
Genres: Jeugd
Aantal pagina's: 166
ISBN: 9789025868079
Uitgave: Hardcover
Goodreads
Ze kunnen je hand pakken
en ze kunnen met je dansen,
ze kunnen je op het eiland laten blijven
en met je naar de sterren kijken,
maar aan het eind van het liedje
komt het er wel gewoon op neer
dat zij verkering hebben
(of hoe je dat ook noemt).
En jij dus niet.
Zo zit het toch?
Het mooie aan werken op een school is dat docenten, ondersteuners en leerlingen elkaar prikkelen voor bepaalde boeken. Eilanddagen was voor mij ook zo’n boek, nadat meerdere docenten het boek besloten te lezen. Ik vroeg me af waar het boek over ging en waarom het zo in de smaak viel, daarom was het een van de vele boeken die ik leende tijdens de grote vakantie.
Jakob moet naar een Grieks eiland, de zomer doorbrengen met zijn vader omdat zijn moeder met haar nieuwe man op vakantie gaan naar Thailand. Hij heeft daar absoluut geen zin in: hij kan zich zijn vader namelijk amper nog herinneren. De eerste paar dagen sluit hij zichzelf op met zijn strips, maar dan ontmoet hij de goedlachse Michalis ontmoet en later ook zijn Nederlandse vriendinnetje Puck. Een hechte vriendschap ontstaat en het drietal gaat op allerlei avonturen. Zal alles goed blijven gaan, of ontstaat er spanningen tussen het drietal?
Eilanddagen voelde meteen al als een heel bijzonder boek. De schrijfstijl is poëtisch en anders dan je in eerste instantie zou verwachten. Ook het perspectief is verrassend. Ik moest er echt even aan wennen.
Het is ook echt een ideaal zomerboek: ik heb het zelf gelezen op een camping en ik kreeg er echt een vakantiegevoel bij.
Het is heel erg vanuit het gevoel geschreven: aan het begin voel je Jakob’s frustraties gewoon van de pagina’s af spatten. Ik voelde zijn eenzaamheid en hoe het is om gescheiden ouders te hebben. Hij wil helemaal niet op dat stomme eiland zijn. Veel liever was hij gewoon thuis, want hij heeft ook helemaal geen goede band met zijn vader.
Langzaam begint Jakob te ontdooien. Hij begint zijn plekje te vinden en stelt zich open. Dit vond ik een mooie persoonlijke ontwikkeling.
Ondanks dat het echt een jeugdboek is, heeft het belangrijke thema’s. Verliefheid, eenzaamheid, gescheiden ouders. Veel jongeren zullen zich goed met Jakob kunnen identificeren en dat maakt het een heel geschikt boek voor de onderbouw op het voortgezet onderwijs. Ik vond het persoonlijk mooi geschreven en heb het met plezier gelezen.
Dit boek bevat hints naar een liefdesdriehoek. Normaal vallen die altijd tegen, maar dit keer vond ik het geslaagd, omdat het echt gevolgen had voor de onderlinge relaties tussen de personages en de loop van het verhaal. Toch vond ik het soms een beetje lastig voorstellen van Jakob pas 12 was. 13 of 14 had ik – wat betreft de gebeurtenissen – misschien wat passender gevonden? Aan de andere kant: bij deze leeftijd is de grens tussen vriendschap en liefde nog heel vaag, en dat past juist weer erg goed bij het verhaal.
Interessant is ook het spel van taal. Het Grieks-Nederlands van Miech en Jakob’s vader gaven het boek een extra laag. Ook heb ik genoten van de mailtjes die Jakob’s moeder stuurde.
Eilanddagen is een bijzonder boek vol interessante thema’s. De bijzondere schrijfstijl geeft het boek een interessante dimensie. Ideaal om te lezen tijdens de zomer.
Eilanddagen was een bijzonder boek om te lezen. Ik snap wel waarom het veel mensen – vooral lezers in de onderbouw – aanspreekt. Ik denk dat ik het boek nu ook een stuk gerichter kan aanraden en dat jongeren het daardoor ook zullen willen lezen.
Lijkt me inderdaad een mooi en poëtisch boek. Gaat op mijn lijstje 🙂 Zwarte zwaan is volgens mij ook een bijzonder boek van zijn hand. Maar goed, zoveel boeken en zo weinig tijd, dus moet echt selectief kiezen haha.