Eerlijk over Yoga – William Broad

Geplaatst op 15 mei 2013 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Eerlijk over Yoga – William BroadEerlijk over yoga | 24 april 2013
Aantal pagina's: 390
ISBN: 9789490574925
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Miljoenen mensen zweren bij de heilzame werking van yoga. Het zou helpen tegen overgewicht, rugklachten, stress, angststoornissen, gebrek aan energie en bij seksuele problemen. Maar wat is nu écht waar? Welke oude wijsheden zijn achterhaald en welke worden door moderne inzichten juist bevestigd? In Eerlijk over yoga gaat William J. Broad op zoek naar de wetenschap achter yoga. Zijn tocht voert langs laboratoria, goeroes, commerciële bedrijven en oude Oosterse bibliotheken. Gaandeweg biedt hij een nieuw perspectief, nuchterder maar niet minder fascinerend.

Eerlijk over yoga is voor iedereen die zich ooit heeft afgevraagd of het een goed idee is om op je hoofd te balanceren, of je met yoga een depressie kunt bestrijden en hoe het nou precies zit met die tantrische seks. Kortom, verplichte kost voor de geïnteresseerde yogabeoefenaar en iedereen die overweegt ermee te beginnen!

William J. Broad is wetenschapsjournalist bij The New York Times en al veertig jaar fanatiek yogabeoefenaar. Voor zijn werk ontving hij meerdere onderscheidingen, waaronder een Emmy Award en twee Pullitzer-prijzen

‘Broad voegt iets zeldzaams toe aan dit onderwerp: een open blik.’
THE NEW YORK TIMES

Al toen ik de beschrijving las van Eerlijk over Yoga las, wist ik dat ik dit boek wilde lezen. Niet alleen omdat het prima bij mijn volledige blogomschrijving past, maar ook omdat ik vroeger zelf aan yoga heb gedaan. En nog altijd wil ik het weer eens oppakken.
Dit boek beloofd een fascinerende tocht langs feit en fabel te maken en ik moet zeggen: ik ben erg benieuwd!

Normaal gesproken lees ik weinig non-fictie en als dat dan al het geval is, is het vaak een voorbeeldboek of een ander boek met heel veel plaatjes en foto’s over hoe je dingen moet doen en daar viel dit boek echt totaal niet onder. Het is fascinerend, dat wel, en heel erg interessant, maar het is absoluut niet wat ik er van verwacht had. Ik had een boek verwacht met allerlei voorbeelden van yoga houdingen en richtingen en daarbij de fabels en feitjes uitgelegd, maar het was totaal iets anders. William Broard beschrijft in dit neonroze boek in zo’n 320 pagina’s allerlei wetenschappelijke verhalen achter yoga waarin hij zijn eigen verhalen vermengd met zijn ervaringen met anderen. Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken: gezondheid, volmaakt fit, stemmingen, risico van letsel, genezen, goddelijke seks en muze die allemaal een toegeschreven eigenschap van yoga beschouwen.

Zoals ik al zei miste ik de uitleg waardoor je het zelf ook gemakkelijk op jezelf zou kunnen toepassen, maar dat is gewoon iets van mij dat iets anders verwacht had. De eerste paar hoofdstukken vond ik heel interessant om te lezen, maar ik werd bij het hoofdstuk ‘risico van letsel’ een beetje beangstigend dat ik opeens weer twijfels kreeg over het weer beginnen met yoga. Die verhalen, brrrr, het kippenvel liep af en toe over mijn armen. Gelukkig maakte het hoofdstuk dat daarop volgde, genezen weer heel veel goed en motiveerde het mij om te gaan proberen yoga weer op te pakken. Toch knap dat een wetenschappelijk boek daarin weet te slagen.
Echter voelde de laatste twee hoofdstukken, die heel erg interessant konden zijn, als een beetje een overload aan informatie. Ik ben gewend flink door te lezen, maar dat was niet echt geschikt voor dit boek. Als je het dus wilt gaan lezen, raadt ik aan om steeds kleine stukjes te lezen, waardoor het interessant blijft en je de informatie nog een beetje kunt verwerken.

Kortom, Eerlijk over Yoga is wel een boek voor iedereen die meer wilt weten over de achtergrond van yoga en daarbij meer wil leren dan alleen de zweverige kant. Het is echt een wetenschappelijke benadering van en de auteur heeft echt heel veel kennis van zaken dat duidelijk naar voren komt.
Wel is het een boek waar je de tijd voor moet maken en niet teveel achter elkaar van moet lezen.
Inclusief alle bronnen heeft het boek 390 pagina’s en is het uitgegeven door Maven Publishing, een uitgever die interessante wetenschappelijke benaderingen op menselijke thema’s uitgeeft.
Het boek is voor €22,00 te koop en voor €10,00 als eBook te koop.
Ik had zelf totaal iets anders verwacht van Eerlijk over Yoga, maar ik vond het wel een ontzettend leerzaam boek.

 

three-stars

Tags:

Divider

One response to “Eerlijk over Yoga – William Broad

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.