Een heel bijzonder meisje – Anna van Praag

Geplaatst op 9 september 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 7 Comments

Een heel bijzonder meisje – Anna van PraagEen heel bijzonder meisje door Anna van Praag
Uitgever: Lemniscaat | september 2015
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 144
ISBN: 9789047707431
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Ze noemen zichzelf Casa Nostra en ze hebben hun eigen vakantie-eiland in Italië. Een groep succesvolle mensen die samen werken en feesten, verbonden door één vrouw: de mooie, onbetwiste leidster Sofía.
Alicia is elf als haar ouders zich aansluiten en vanaf dat moment begint haar dubbelleven. Onder de allesomvattende vleugels van Sofía leert ze de liefde kennen en het leven vieren – alles één groot avontuur. Dat er af en toe ook onverklaarbare en zelfs gevaarlijke dingen gebeuren bij Casa Nostra neemt ze voor lief.
Totdat haar wonderland van de ene dag op de andere ophoudt te bestaan. Alicia vindt zichzelf terug tussen de brokstukken van haar eerder nog zo perfecte leven. In haar gedachten schrijft ze Sofía een lange brief die de vorm aanneemt van een droomachtige stroom van herinneringen.

Een heel bijzonder meisje kwam geheel als een verrassing dat dit boek met een flinke plof op op de deurmat viel. De omslag sprak me wel aan, maar de achterflap wist me maar matig te prikkelen. Toch sloeg ik het boek een paar dagen later open en begon ik te lezen.

Hoewel het geen dik boek is, duurde het wel even voordat ik er in kwam. Ik moest heel erg wennen aan de schrijfstijl van Praag. Het leek eerst wat warrig te zijn en opeens werd er flink gesprongen in de tijd. Het is dan ook een verhaal waar je echt je aandacht bij moet houden.

Het verhaal beslaat een aantal jaar en wordt beschreven vanuit het oogpunt van Alica, die aan het begin van het boek 9 is en aan het einde 15. Elke zomer gaat zij naar Casa Nostra, een soort van zomerkamp vol kunst en samenleven met andere mensen. Het boek is internationaal en neemt je overal mee naar toe. Soms voelt dit een beetje chaotisch, maar dat past ook wel bij Alicia’s karakter. Want naast die reis en haar ontwikkeling, speelt ook de liefde een grote rol in haar leven.

Alicia is inderdaad een heel bijzonder meisje. Ze neemt je mee haar aparte leven in en deelt lief en leed. Op den duur zat ik echt in het verhaal en begon ik het zelfs mooi te vinden. Ik wilde helemaal niet dat het zou stoppen.. en toen was het opeens voorbij. Ik heb best wel even beteuterd naar de laatste pagina zitten kijken.

Ik vond dit boek rauw, emotioneel en poëtisch. De manier waarop het is geschreven is sterk in z’n eenvoud. Is dit dan zo’n Young Adult die de brug naar literatuur slaat? Zou ik dit dan een literaire young adult moeten noemen? Ik weet het niet precies. Wel vind ik het kenmerkend een boek voor het fonds van Lemniscaat, die veelal wat serieuzere young adults uitgeven.

Eerlijk is eerlijk, normaal gesproken zou ik dit boek niet zo snel oppakken. Ik hou nu eenmaal van dikkere boeken met een fantasy element. Toch heb ik wel echt genoten van dit verhaal en was het een prettige afwisseling. Ik ben dan ook erg blij dat ik dankzij Lemniscaat de kans heb gekregen om dit boek te lezen.

Al met al is Een heel bijzonder meisje een heel bijzonder verhaal waar ik meer van genoten heb dan ik van te voren had kunnen bedenken.

eenheelbijzondermeisje

four-stars

Tags: , , ,

Divider

7 responses to “Een heel bijzonder meisje – Anna van Praag

  1. Het lijkt me een beetje een vaag boek, iets dat artistiek moet zijn maar het niet echt is. Ik denk dat ik ‘m oversla! Het Heksenhotel van deze schrijfster vond ik wel erg leuk toen ik die las een hele poos terug.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.