Een Book of Shadows beginnen

Geplaatst op 21 april 2022 door Emmy in Spiritueel / 3 Comments

Vaak als mensen aan hekserij denken, denken ze meteen aan de grote toverboek zoals in Charmed. Een Book of Shadows (Boek der schaduwen). Hoewel het eigenlijk voornamelijk een term uit de wicca is, is het wel zo dat de meeste heksen een boek (of boeken) bijhouden. In de vorm van een journal of een grimoire bijvoorbeeld. Een boek van kennis, maar ook in de vorm van een soort dagboek, zodat je later je ontwikkeling goed in beeld kunt krijgen.

Nu ben ik echt dramatisch in het bijhouden van een dagboek of een journal. Ik heb niet zo’n mooi handschrift en ik vergeet het vaak. Soms moet ik echt in mijn agenda opschrijven dat ik een ervaring op moet schrijven en veelal kies ik er dan voor om het digitaal te doen. Qua kennis heb ik ook vele bestandjes in een map staan. Bestanden die ik aanpas en aanvul en deel met mijn lieve vriendinnen.

De jaaropleiding hekserij is echter een nieuw moment om kennis op te schrijven. In het welkomspakket zat een magisch dagboek wat ik meteen ben gaan gebruiken om aantekeningen in te maken tijdens de lessen. Mijn andere Book of Shadows gebruik ik dan maar voor andere zaken. Ik schrijf er tarotleggingen in, ervaringen bij de jaarfeesten en aantekeningen van meditaties. Super leerzaam en nuttig. Ik gebruik hiervoor het liefst boekjes zonder lijntjes, zodat ik zo groot of klein kan schrijven als ik zelf wil én ik zelf tekeningen of plaatjes kan toevoegen.

Nu worstelden een aantal van mijn vriendinnen met het beginnen van een eigen heksenboekje. Ze wilden het mooi hebben, netjes of hadden nog niet het juiste boekje gevonden. Dus toen ik bij Studentendrukwerk een mooie kans zag om iets voor hen te maken, greep ik deze kans meteen aan. Ik maakte een illustratie van een godin met wortels en hemellichamen en liet een aantal notitieboekjes drukken.

Een paar dagen later kwamen ze al binnen: stevige hardcover boekjes met blanco pagina’s. Perfect om een magisch journal in bij te houden. Ik kan dan ook niet wachten om de boekjes aan hen te geven. Zo zijn we nog meer met elkaar verbonden als groep en kunnen we onze gedeelde kennis in gaan zetten.

Aan het begin zal dat misschien lastig zijn, want waar begin je?

Nu kan je inderdaad een traditionele Book of Shadows opzetten en alle informatie die je tegenkom bundelen, maar je kan het ook inzetten als een journal en de informatie per moment toevoegen. Hierdoor ontstaat er een magisch dagboek waarbij je terug kunt bladeren om te kijken hoe je eerdere momenten hebt beleefd en krijg je inzicht in je groei. Ik denk dat dit heel nuttig is.

Ik heb onlangs een bloemenpers gekocht, dus het lijkt me heel mooi het boekje te versieren met zelf gevonden bloemen, veren en andere natuurlijke dingen. Dit boekje leent zich daar perfect voor. En vanwege het formaat is het ook makkelijk om bijvoorbeeld kaarten toe te voegen. Ik zou in de toekomst graag elk jaarfeest willen illustreren en deze laten drukken als kaart. Het zou een mooie aanvulling zijn!

In mijn beleving is het vooral belangrijk om datgeen op te schrijven wat jij belangrijk vindt. Een magisch dagboek is persoonlijk en er is geen goed of slecht. Je maakt er van wat je kan. De een schrijft er alleen in, de ander tekent erbij. De enige tip die ik echt heb: begin!

Tags:

Divider

3 responses to “Een Book of Shadows beginnen

  1. Ik vind je zelfgemaakte notitieboekjes echt heel tof geworden! Een journal bijhouden deed ik altijd dagelijks, maar de laatste jaren kan ik gewoonweg de tijd er niet voor vinden. Erg jammer want het is zo leuk om op terug te kijken!

  2. Nora

    Ik heb net mijn boek binnen waar ik mijn boek of schadows in ga beginnen. Het boek heet notitieboek kaipa poem zwarte kaft met gouden tekst erop. Echt een aanrader, 416 pagina’s. Ben zeer tevreden met mijn keus. Nu nog beginnen idd. Ik teken erg veel dus dat zal ik ook zeker gaan gebruiken en het in de vorm van een magisch dagboek te gaan doen spreekt mij ook wel aan. Bedankt voor je artikel.
    nora

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.