Edinburgh (voor boekennerds)

Geplaatst op 21 maart 2018 door Emmy in Reizen / 10 Comments

Pas ben ik voor de tweede keer in mijn leven naar de Schotse hoofdstad Edinburgh geweest. Een prettige stad vol prachtige bezienswaardigheden waar menig booklover blij van zal worden. Graag wil ik alles wat ik heb gezien kort toelichten, want misschien heb jij er ook wat aan!

Bereid je voor op een tal van toffe tips!

Hoe kom je er?

Edinburgh is de hoofdstad van Schotland (maar niet de grootste) en is ongeveer 1,5 uur vliegen vanaf Schiphol. Je zou in theorie ook met de boot of de trein kunnen, maar dat kost natuurlijk behoorlijk wat tijd. Vliegen gaat snel en als je van te voren al bustickets koopt, ben ja daarna binnen een half uur rijden in Old Town.

Edinburgh bestaat uit twee delen, het Old Town met vrijwel alle historische highlights (een mile lang en .25 mile breed) en New Town (Schotten zijn bijzonder origineel in hun namen), wat gebouwd is toen Old Town echt te vol werd. Wij hadden een hotel in Old Town, omdat het daar vooral gebeurd. Het lag vlak aan de Royal mile (de hoofdstraat) waar altijd toffe dingen te doen zijn.

St.Giles, street performers, kraampjes en een overdekte markt.

Op de Royal Mile is veel te zien en veel te doen. Naast dat het een verzamelpunt is voor vele tochten, excursies en andere toffe dingen, zijn er een paar onderdelen die ik graag wil uitlichten. Allereerst staan er altijd wel wat kraampjes met toffe dingen (naast alle winkels en pubs) en zijn er ook altijd wel street performers bezig. Wij zagen een soort Schotse cowboy aan het werk. Ook heb je rondom Hunter Square een kerk met daarin een markt vol kraampjes van ontwerpers en andere toffe makers. Tot slot raad ik ook echt aan om de St. Giles kathedraal binnen te lopen. De glas-in-lood ramen zijn PRACHTIG.

Gratis stadswandeling

Hoewel er ‘gratis’ bijstaat, is deze wandeling door het oude centrum van Edinburgh meer een ‘betaal wat je het waard vond’-tocht. Je bepaald dus zelf hoeveel geld je hieraan kwijt bent. Je hebt nog meer wandeltochten trouwens, bijvoorbeeld eentje van Harry Potter. Een wandeling door de stad is ideaal om de geschiedenis van de stad te leren kennen en de logica achter bepaalde Schotse gebruiken te leren kennen. Ik heb deze wandeltocht vorig jaar met Melisa gedaan, dit keer speelde ik zelf de gids. Deze wandeling is in verschillende talen beschikbaar. Over de Harry Potter wandeling kan ik weinig vertellen.

Edinburgh Castle

Bovenaan de heuvel – op een stuk vulkaan – staat het 12e eeuwse Edinburgh Castle. Er is tot aan de 18e eeuw bijgebouwd aan dit kasteel en ik vind het prachtig. Het is heel sfeervol en het uitzicht is fenomenaal. Veel van de tentoonstellingen binnen het kasteel zijn gericht op oorlogen, dus dat moet je wel aanspreken. Verder zijn de Schotse kroonjuwelen en de belangrijkste steen voor de Schotten – the stone of destiny – hier te zien. Entree kost ongeveer 20 pond per persoon.

Onderaan de Royal Mile heb je het paleis (dit wordt nog echt gebruikt) waar je onder andere de kamer van Mary Queen of Scotts kunt bekijken. Wij vonden het echter een beetje duur (14 pond geloof ik) om dit ook te bezoeken. Ik raad vooral aan om naar het kasteel te gaan.

Writer’s museum

Vlakbij de Royal Mile is het Writer’s Museum. Ik vond dit zelf een beetje een tegenvaller, omdat het maar drie auteurs omvat. Er zijn zo veel toffe Schotse auteurs en deze waren mij nogal onbekend. Het was niet wat ik er van had verwacht, dus we gingen er vrij snel weer vandoor. Gelukkig zijn bijna alle musea in Schotland (en Engeland) gratis!

National Gallery

Dit museum vond ik dan wel weer een aanrader! Er zijn vier locaties in de stad, eentje gericht op beeldende kunst (waar ik ben geweest), een portretgallerij en twee gebouwen gericht op moderne kunst. Ik heb de historische locatie bezocht en daar ben ik zooo blij mee! Het is een prachtige collectie met onder andere Schotse kunstenaars, maar ook een groot aantal werken van Nederlandse meesters. Oh, en er hangt zelfs een Da Vinci. Echt tof! En ook gratis. Je vind dit museum tussen Old- en New Town in bij de princes gardens (park).

Dit is een van de schilderijen die er hangt, gemaakt door een Schotse kunstenaar, het beeldt Een midzomernachtsdroom uit. Zo tof dat dit gewoon in een museum hangt. Zie jij Oberon, Titiana en Puck?

Scottish national museum

Minder van de kunst, maar meer van de dieren of technologie? Ga dan naar het Scottish National Museum. Je vindt hem in Old Town, bij 21 chamber street (vlakbij de begraafplaats). Het is gigantisch, vol cultuur, natuurhistorische en technologische exposities. Wij hebben alleen de eerste verdieping gedaan, want toen waren we al verzadigd. Dit museum is ook leuk voor de hele familie, want er zijn een tal van dingen om te doen. Bijvoorbeeld in de technologische zaal. Zelf vond ik de zaal met opgezette dieren heel erg mooi gedaan.

The Elephant House

Ook vlak bij de begraafplaats zit (waar tevens een toffe fantasyboekwinkel op Candlemakers Row bij in de buurt zit) het café The Elephant House. Vooral Harry Potter fans willen hiernaartoe, want JK Rowling heeft hier een deel van haar boeken geschreven. De toiletten hangen vol met ode’s aan Harry en Rowling. Het kan er echter wel erg druk zijn, maar als het rustig is; het eten is er echt heel lekker en betaalbaar. En ze hebben veel taart.

Greyfriar’s

Edinburgh zonder begraafplaats zou geen Edinburgh zijn. Naast dat JK Rowling zich door de namen op de grafzerken liet inspireren (MacGonigal, Moody, Tom Riddell), is het vooral een park waar je kunt chillen. Er liggen duizenden mensen begraven (bovenop elkaar) en het zou er ‘s nachts spoken vanwege de gruweldaden van een man op heel veel mensen. Bezoek ook Bobby, de trouwe viervoeter.

Ghost Tours

Edinburgh is een van de meest haunted steden in de wereld. Er is zo veel naars gebeurd, dat dit is blijven plakken. Veel van die locaties bestaan nog, waardoor men er graag een slaatje uit slaat. Voor de moedigen onder jullie is een ghosttour wel wat. Ik raad die van City of the Dead aan. Wij hebben daar de double dead tour gedaan, waarbij je de vaults en Greyfriars bezoekt. In het donker, op plekken waar het gewone publiek niet mag komen. Kijk de aflevering van ghost adventures en je weet waar ik het over heb.

Er zijn meerdere ghosttour aanbieders, waarbij sommigen gebruik maken van theater en kostuums. Ik hou daar zelf niet zo van. Ik wil gewoon echt eng en geesten en kom maar op. Je kunt bij City of the Dead ook alleen naar de begraafplaats of alleen de vaults in.

Vergeet ik bijna uit te leggen wat de vaults zijn. In Edinburgh is er een ondergrondse brug gebouwd, zodat men ondergronds kon shoppen. Maar alles in Edinburgh is nat, dus het was echt niet geschikt voor opslag. Uiteindelijk hebben ze er mensen in gestopt (17e en 18e eeuw) en er zijn daar heel heel heel veel mensen overleden. 100 jaar terug hebben ze de boel dichtgegooid, en eind 20e eeuw hebben ze dit weer herontdekt. Er gebeuren vreemde dingen onder de grond…

Shoppen als een malle

In Edinburgh kan je prima shoppen, vooral als boekenfan. De hoofdstraat is Princes street (het park ernaast is chill om je boek in te lezen) en daar heb je een Waterstones en een The Works, waar je beiden boeken kunt kopen. Maar waar je als boekenfan ook naar toe wilt, is South Bridge (bovenop de vaults). Hier heb je een aantal toffe winkels, als Forbidden Planet, Galaxy (CHECK DIE HARRY POTTER GEVEL) en de oudste boekwinkel van Edinburgh: Blackwell’s.

Diagon Alley

Galaxy!

Blackwell’s

Vervolgens heb je op Victoria Street (men zegt dat dit straatje JK Rowling heeft geïnspireerd tot Diagon Alley het gelijknamige winkeltje. Dit winkeltje heeft superveel HP spul, maar ook tal van andere bookstagramwaardige items. Genoeg shopmogelijkheden dus! Oh! En als je op zoek wilt naar witchy stuff, ga dan naar The Wyrd Shop op de Royal Mile.

Excursie naar Loch Ness

Waar ik heel blij mee ben is dat wij op excursie zijn gegaan met Timberbush tours. Zij bieden een aantal tours aan (ook een Outlander tour) die een tot drie dagen duren. Wij kozen voor een eendagstour naar o.a. Loch Ness. (Wederom zijn er een tal van aanbieders, maar dit sprak ons, ook op het gebied van geld) het meest aan. Rond acht uur werden wij door Laura opgehaald met een bus en zij nam ons mee de high lands in. HIER vindt je meer informatie over de tour.

Het uitzicht was ontzettend genieten; wat zijn de hooglanden prachtig! Zowel vanuit de bus als op de rustpunten heb ik voor 101% genoten. Loch Ness was ook een bijzondere ervaring; we gingen met een boot het meer op.

Ik heb zo veel geleerd deze dag en zo veel moois gezien. Ik vind het oprecht jammer dat Nederland die ongerepte natuur mist. Ik voelde me er echt thuis.

Als je meer wilt zien van Schotland, dan is dit echt een aanrader om te doen. Mocht je er meer over willen weten, ook over onze stops, laat het me dan vooral weten!

Edinburgh Zoo

Op de laatste dag zijn wij naar de dierentuin gegaan. Deze bevind zich buiten het centrum, dus je moet een bus pakken. Entree kost zo’n 19 pond. Het is een vrij kleine dierentuin, op een heuvel, dus doe makkelijke schoenen aan. Ze hebben een aantal heel bijzondere dieren die wij nog nooit gezien hadden, zoals reuze panda’s en koala’s. En ze hebben heel veel pinguïns. Luv pinguïns.

Helaas waren veel dieren in hun hokken vanwege het slechte en koude weer, dus dat was wel jammer. Toch ben ik blij dat we hem gezien hebben, want mijn man had anders vet veel spijt gehad.

Ik heb intens genoten van onze reis naar Schotland en hoop het land echt nog eens te mogen bezoeken middels bijvoorbeeld een rondreis (zoals we ook deden in Ierland). Ik wil namelijk best nog wat kastelen verkennen en het eiland Skye bezoeken. Hopelijk krijg ik deze kans in de toekomst nog!

Schotland is een echte aanrader voor lezers!

 

Tags: , , ,

Divider

10 responses to “Edinburgh (voor boekennerds)

  1. Afgelopen zomer ben ik voor het eerst naar Schotland gegaan en ik ben echt verliefd op dat land geworden. Die foto van je excursie van de bergen vind ik trouwens heel erg mooi!

  2. Mijn vader en ik gaan in Mei een weekje naar Edinburgh, dus ik heb een paar dingetjes uit deze post opgeschreven waar ik zeker ook heen wil.. Hij is ook best enthousiast over de ghost tour, dus misschien gaan we ook zoiets doen!

  3. Ja, Edinburgh is een heerlijke stad! Wij wilden laatst naar het Writer’s Museum gaan, maar die was gesloten toen wij er waren. Zo te lezen heb ik niet veel gemist.

  4. Schotland én Edinburgh staan al lange tijd op mijn vakantiebestemming-droomlijstje. Als er dan ook nog eens een Outlander-tour aan toegevoegd wordt – liefst met een gids die even geweldig klinkt als Jamie Fraser dan wordt het uiteraard nog mooier. Eerst maar eens van Londen genieten en ondertussen droom ik nog wat voort over Schotland (én Jamie)

  5. Dionne

    Leuke post! Wil zelf ook heel graag nog een keer naar Edinburgh ? ik zou dan vooral gaan voor de kastelen en natuur ook.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.