Edelstenen en mineralen: reinigen en opladen

Geplaatst op 28 september 2020 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

Ik hou van kristallen: her en der in huis liggen prachtige stenen verspreid. Niet alleen omdat ze mooi zijn, maar ook omdat ik geloof dat edelstenen en mineralen invloed kunnen uitoefenen op ons gestel. Emotioneel en fysiek. Ik hou er dan ook van om ze te verzamelen en tijdens mijn opleiding aura- en chakrahealing heb ik al veel op deze natuurwonders geleerd. In de toekomst hoop ik ook nog een cursus edelsteentherapie te doen.

Leuk, die stenen in huis, maar net als bij planten moet je er ook voor zorgen. Als je bijvoorbeeld een amethist in huis haalt voor je hoofdpijn en voor een goede nachtrust, dan neemt de steen allerlei energie op. Energie die af en toe weggewassen moet worden. Vandaag wil ik dan ook een aantal methodes bespreken om je kristallen te reinigen en op te laden.

Reinigen

Het is belangrijk stenen met enige maat te reinigen, omdat ze allerlei negatieve zaken in zich opnemen. Straling, pijn, negatieve gevoelens, je kunt het zo gek niet bedenken of er is een steen voor. Nu zal een steen niet zo snel stoppen met werken, maar hij kan er wel wat zwaar door aanvoelen, of dat hij minder lekker werkt. Zeker als de steen via een ander komt, loont het om hem even te wassen. Doe je met kleren ook!

Soms gaan stenen zelfs kapot of verlies je ze wanneer je ze niet meer nodig hebt. Zo nu en dan een reiniging kan wonderen verrichten. Misschien is ontladen een beter woord trouwens. Er zijn ook een aantal stenen die zichzelf reinigen, zoals kyaniet en citrien.

Wel belangrijk om in acht te houden is dat niet elke steen overal tegen kan. Sommige stenen zijn bijvoorbeeld behoorlijk poreus en doen het niet goed op stromend water.

stromend water is een van de manieren om een steen energetisch te reinigen. Overbodige energie wordt letterlijk weggespoeld. Ook wel handig, want het kan gewoon onder de kraan. Dit is een snelle reiniging, maar ook een van de minst effectieve daardoor. En niet alle kristallen kunnen er tegen.

Teruggeven aan de aarde, is nog een mooie optie. Edelstenen en kristallen worden natuurlijk voornamelijk in de aarde gevormd, dus een steen een tijdje begraven is een goede manier om hem te ontladen (en op te laden). Vergeet niet te markeren waar je ze begraven hebt, want voor je het weet moet je je hele tuin door. Begraaf ze voor minimaal 24 uur.

Met wierook of salie: dit is een fijne manier van reinigen en veilig voor alle stenen. Sandelhout wierook is er goed voor geschikt. Je haalt de stenen simpelweg door de rook, terwijl je je voorstelt dat de stenen ontladen.

Ook met andere stenen kan je een steen ontladen. Met amethist of seleniet bijvoorbeeld, of met hematiet. Deze laatste gebruik ik zelf veel: ik heb een bakje met stukje hematiet en bergkristal, waarmee ik mijn kristallen meteen reinig en oplaad. Handig!

Opladen

Ik geloof niet dat een edelsteen echt op kan raken: ze zijn meestal immers al zo oud, hoe kan een kort mensenleven ze dan zo snel uitputten? Wel denk ik dat een steen beter kan werken als de energie wordt aangevuld. Ook hier zijn diverse manieren voor.

Leg de stenen bijvoorbeeld in het licht van de volle maan. Heel veel stenen worden hier heel goed door opgeladen, omdat de maan een erg krachtige en prettige energie heeft. Je hoeft ze niet buiten te leggen: in de vensterbank kan ook. Zo kan je ook maanwater maken, trouwens!

Net als de maan heeft ook de zon het vermogen stenen op te laden. Let er wel op dat sommige kristallen hierdoor kunnen verkleuren.

En ook opladen kan met stenen als seleniet en bergkristal. Zoals ik al zei heb ik een bakje met hematiet en bergkristal vermengd en dat werkt voor mij heel prettig.

Kort samengevat:

Reinigen:
stromend water
– in de aarde stoppen
– met andere stenen
– met salie of wierook

Opladen
– met andere stenen
– maanlicht
– zonlicht

Heb jij edelstenen en mineralen thuis? Ik ben benieuwd naar jullie favorieten en hoe jullie ze reinigen!

Tags:

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.