Durf jij te investeren in je blog?

Geplaatst op 28 maart 2016 door Emmy in Tips & Tricks / 39 Comments

investereninjeblog

Investeren is een eng woord. Maar wil je op den duur groeien, dan kom je er eigenlijk niet meer omheen. Natuurlijk kan je heel lang zonder kosten te maken (behalve het kopen van boeken dan) blijven bloggen, maar misschien moet je op den duur eens gaan denken aan de volgende stap. Ikzelf heb behoorlijk wat tijd en geld in mijn blog geïnvesteerd en dat is me elke cent waard geweest. Met deze blogpost wil ik laten zien welke mogelijkheden er zijn en dat het echt niet zo heel veel geld hoeft te kosten. Maar bovenal; wat krijg je er voor terug? Want laten we eerlijk zijn, een investering is pas echt interessant als het je wat oplevert.

Blog je niet zo veel en vind je het allemaal wel goed zoals het is, dan heb je misschien niet zo veel aan de ervaringen die ik vandaag deel. Maar misschien weet ik je wel te overtuigen om toch door te zetten. In ieder geval geldt; investeren is niet nodig, maar kan zeker bijdragen aan de verbetering van je blog.

Een eigen domein en host

De eerste stap die je zou kunnen overwegen is het aankopen van een eigen domein en een host. Je zou ook enkel een domein kunnen kopen en deze aan je bestaande (gratis) blog koppelen. Een eigen domein staat vaak een stuk serieuzer en kost je per jaar maar enkele euro’s. Koop een paar keer geen koffie of chocolade op het station en je hebt het er al uit. Omdat je url (het webadres) van je blog op deze manier makkelijker te onthouden is, zul je meer bezoekers krijgen. Persoonlijk vind ik het ook veel mooier staan.

Een eigen host betekent dat je je website ook zelf gaat hosten. Dit betekent veel meer opties.

Je hebt bijvoorbeeld gratis platsforms als blogger en wordpress.com. Bij een eigen host download je het wordpresspakket van wordpress.org en krijg je veel meer mogelijkheden. Wil je geen host en toch meer mogelijkheden? Dan raad ik blogger aan. Heb je wel een host, dan wordpress.org. WordPress.com is eigenlijk behoorlijk beperkt qua vormgeving, terwijl je bij blogger alles zelf kan maken. Later meer over vormgeving.

Heb je al een wordpress.com website? Dan staat er ergens dat je kunt updaten. DOE DIT NIET. Dit kost meer dan het aanschaffen van je eigen host. Een host heb je al vanaf 50 cent per maand (dus zo’n 6 euro per jaar). Ook dat valt dus heel erg mee!

Alles is uit te leggen met taart. @thebookaneers29

Een foto die is geplaatst door zonenmaan (@zonenmaan) op

Zo legde ik het Eline uit.

Uiteindelijk heb ik nog nooit iemand horen klagen over het hebben van een eigen domein en host. Echt, voor maar 10 euro per jaar kan jij jezelf met een eigen domein en host op de kaart zetten.

Een thema en vormgeving

Al eerder noemde ik de beperkingen van vormgeving bij wordpress.com. Als je goed oplet, zie je dat er veel gratis blogs dezelfde layout hebben. Bij wordpress werk je namelijk met thema’s. Er bestaan gratis en betaalde thema’s, maar het gros kiest een van de eerste thema’s die ze tegenkomen. Prima. Mooi.

Ja, dat zal wel zo zijn. Maar als je veel blogs leest en ze zien er allemaal hetzelfde uit, dan valt er geen enkele meer op. En dat wil je, toch? Opvallen? Je wilt dat je blog herkend wordt door mensen.

Ikzelf heb een thema gekocht. Daardoor heb ik meer opties en kan ik ten aller tijden aan de bel trekken als er iets niet werkt. Als je goed bent met codes, dan kan je aan de slag met de codes van een gratis thema. Maar dan moet je dat wel een beetje onder de knie hebben.

Naast het thema bepaald ook je huisstijl wat je blog uitstraalt. Een eigen header (kopafbeelding) en logo (let op, een logo en header zijn NIET hetzelfde) kunnen hierbij helpen. Die kan je zelf natuurlijk maken door middel van foto’s en tekeningen (let op, je mag geen beeld van anderen gebruiken), of je huurt een vormgever in. Dit kost geld, maar dan weet je wel dat je echt iets krijgt wat voor jouw blog ontworpen is. (Ik beveel mezelf aan).

De vormgeving van je blog bepaald mede of mensen blijven plakken en hoe herkenbaar je blog is. Er zijn een tal van betaalbare thema’s te vinden die jouw blog net wat specialer maken. De header en eigen logo zijn handig omdat je ze ook op social media in kan zetten.

Plugin’s

WordPress biedt de mogelijkheid (mits je een eigen host hebt!) om programmaatjes te installeren. Deze plugins kunnen je website verbeteren in bijvoorbeeld snelheid, manier van weergeven en verzin het maar. Via je blog zijn ze gemakkelijk te installeren en ook hierbij zijn er betaalde en gratis plugins beschikbaar. Ikzelf heb slechts één betaalde plugin: de ultimate boekblogger plugin. Deze plugin zorgt ervoor dat mijn boekrecensies altijd dezelfde opmaak hebben en ik gemakkelijk mooie lijsten kan samenstellen. Deze plugin is van dezelfde maker als mijn thema, waardoor ze heel goed samengaan. Het was even een investering, maar ik ben er nog elke dag blij mee.

Visitekaartjes, foto camera’s en andere kostenposten (hallo NS)

We hebben nu de host en domein, thema en vormgeving  en plugins gehad.. Maar dat zijn allemaal technische dingen. Ik zou computerprogramma’s als het Adobepakket kunnen noemen, maar dat is zo duur, dat ik het niet echt aanraad aan niet-vormgevers. Nee, dit laatste kopje wil ik vooral wijden aan fysieke investeringen. Denk bijvoorbeeld aan het laten drukken van je eigen visitekaartjes, het kopen van een goede camera en het kopen van treinkaartjes om events te bezoeken (of toegang tot een event). Allemaal zaken waar je geld aan uit zou kunnen geven om je blog mee te verbeteren, maar wat absoluut geen must is. Maar wil je er bij zijn, dan is het soms nodig. Durf je geld daaraan uit te geven. Durf een bibliotheekabonnement aan te schaffen. Durf boeken te kopen.

Laat ik dit lange verhaal niet nog langer maken. Loop je ergens tegenaan of heb je een vraag over het investeren in je blog? Laat dan vooral een reactie achter!

Tags: ,

Divider

39 responses to “Durf jij te investeren in je blog?

 1. Zelf had ik er niet zo’n moeite mee om te investeren in Craving Pages toen ik pas begon. Ik wilde dat mijn blog een *ahum* professionele uitstraling zou hebben. Alleen toen het de laatste keer tijd werd om het contract van mijn hosting en domein te verlengen heb ik er toch voor gekozen om dat niet te doen. Een blog- en leesdip bleken namelijk onderdeel van mijn zwangerschapssymptomen en aangezien ik nog zeker een half jaar moest vond ik dat zonde van het geld. Je betaalt toch meteen voor het hele jaar. Daarbij had ik ook gewoon even geen zin meer in het werk dat bij een blog komt kijken. Daarom vind ik het verstandig dat sommigen eerst een tijdje gratis (of goedkoop) bloggen voordat ze overgaan tot investeren.

 2. Ik heb inmiddels een eigen domein en host en het bevalt me heel goed! Ook de plugin die jij noemt heb ik en die is ook heel fijn. De header heb ik ook speciaal laten maken, alleen een logo heb ik niet echt. Maar ik ben blij met alle investeringen die ik gedaan heb in mijn blog!

 3. Bij domein en hosting heb ik ook altijd gedacht: als ik een keer naar de bioscoop ga.. dan heb ik het er al uit. Ik heb er toch enorm veel plezier van? Dan hoeft het toch niet gratis te zijn?
  Goede blogpost!

 4. Het kopen van een thema staat nog altijd op mijn to do list, maar ik moet toegeven dat ik het gewoon niet zo durf. Bang dat ik een thema koop waar ik uiteindelijk helemaal niet tevreden over ben. Dan vind ik mijn thema hoe hij nu is wel prima. 🙂

 5. Jet

  Ik vraag voor mijn verjaardag een hosting + webadres, dus ik heb het wel slim geregeld, haha! Na bijna 8 maanden gratis bloggen (naast boeken kopen) heb ik dan een eigen domein, en dat vind ik wel mooi. Ik weet dat ik lang door wil gaan met bloggen! Dan wordt het alles nog eens ontdekken met plugins enzo!

 6. Ik ben meteen met een eigen domein begonnen, zo duur is dat niet dus dat vond ik niet zo erg. Heb een camera geleend en ga van de zomer een eigen kopen. Investeren is het wel echt waard vind ik.

 7. Wow, ik wist niet dat domeinnaam en host al zo goed koop konden zijn! Ik ben al heel lang aan t overwegen om te investeren maar voor dat bedrag kan ik het eigenlijk niet laten. Ik wil alleen nog een nieuwe blognaam bedenken..

 8. Toen ik zestien was ongeveer heb ik heel lang op een .wordpress.com domein gezeten. Puur om te testen hoe het was om een eigen blog te hebben en of ik het wel bij zou kunnen houden. Soms heb ik nog wel eens een gekke bui ergens in en dan later doe ik er niks meer mee. Sinds een jaar twee a drie heb ik nu een eigen domein.

  Een eigen thema hoeft niet zo heel duur te zijn, je kunt er een laten maken maar je kunt bijv ook op Etsy kijken voor een thema. Daar zijn ze redelijk goedkoop (Zoek dan wel op wordpress of blogger. Wat je hebt). Camera’s zijn echt de grootste investering die je kunt doen maar dat haal je er uiteindelijk wel uit!

 9. Ik vind Adobe voor bloggers wel een goede investering om eerlijk te zijn, je kunt veeel meer creatiever zijn PLUS je kunt bepaalde headers makkelijk aanpassen dan steeds een nieuwe zelfde header maken. Tenminste als je als blogger gebruik maakt van headers (plaatje met tekst).

  • Het is wel een duurdere investering. Zeker als je er helemaal nog nooit mee gewerkt hebt, zijn er een tal van andere mogelijkheden die prima werken. Nu ben ik zelf helemaal pro Adobe (als vormgever), maar snap ik ook dat het net een stapje te ver is voor velen als je enkel headers zou aanpassen.

 10. staat hoog op mijn to-do list zo’n eigen domein/host… maar komende jaar nog te druk met studie om mij er helemaal in te storten en dat zal ik wel moeten daar ik totaal een computerleek ben.. dus nog eerst maar even doorhobbelen met wp…

 11. Ik wil heel graag investeren in mijn blog, maar ik vind het ook heel leuk. Bang dat het helemaal mis gaat etc. Eigenlijk heb ik iemand nodig die naast mij gaat zitten en het even met mij doorneemt. Helaas nog niemand gevonden daarvoor, maar hopelijk gaat het toch een keer gebeuren. Ik vind deze soort artikelen altijd heel handig, dank je!

 12. Ik ben heel blij met mijn eigen domeinnaam & host. Ik vind het fijn om zelf verantwoordelijk te zijn voor mijn blog. Verder gebruik ik een gratis thema en heb daar in de css-file de kleuren aangepast.

 13. Ik heb eerst een tijdje gratis geblogd maar daarna ben ik ook over gegaan op het aanschaffen van een host en een domein. Ik betaal wel een stuk meer maar mijn schoonbroer doet het hosten en ik heb dus maar een telefoontje te slaan en mijn problemen zijn opgelost. Best handig.
  Over zelf een thema laten maken, twijfel ik nog. Mijn blog is nog klein en ik wil geen zotte kosten doen. Misschien doe ik mezelf wel een thema cadeau als ik twee jaar blog op mijn eigen domein.
  Camera en visitekaartjes zijn wel investeringen die ik binnenkort wil gaan doen. Want mijn smartphone maakt geen slechte foto’s maar ik verlang er stiekem toch naar om meer met goede foto’s te kunnen gaan werken!

 14. In het begin was ik ook erg bang omte investeren maar ik heb het uiteindelijk toch gedaan. Ik heb een eigen host en domeinnaam. En ook heb ik geinvesteerd in een goedkoop thema dat aan mijn eisen voldoet! Nu ben ik er erg blij mee, maar ik snap dat mensen het niet durven

 15. Ik heb gelukkig een handige echtgenoot die met codes overweg kan. Hierdoor heb ik nu een lay-out die ik zelf heel leuk vindt en die volgens mij ook echt bij mijn blog post. Visitekaartjes maak ik zelf. Over de Ultimate Boekblogger Plugin heb ik al enkele keren getwijfeld, ook een deftige camera staat nog op mijn lijstje met mogelijke investeringen. Verder ben ik wel gelukkig met hoe het momenteel is.

 16. Ik zie het altijd zo: hobby’s zijn meestal dingen waar je geld aan wilt uitgeven omdat je er blij van wordt, en dat is met bloggen niet anders. Natuurlijk is het eng, ik moet er ook vaak van slikken als iets veel kost, maar het is het bijna altijd wel waard. Je moet wel keuzes maken, maar als je dat verstandig doet is er niets aan de hand.

  • klopt wat jij zegt! En je hoeft er ook niet gelijk 100en euro’s aan uit te geven. Gewoon prioriteiten stellen. Zo ben ik gestart met een eigen domein en ga ik proberen wat meer events te plannen waar ik naartoe kan gaan. En boeken kopen zoals Emmy in de post al zei… Daar heb ik gelukkig echt geen moeite mee hahaha

 17. Ik ben ook ontzettend blij met mijn eigen domein en hosting. Eindelijk kan ik alle plugins gebruiken ook die ik wil gebruiken, wat bij gratis WP niet ging.
  Mijn enige probleem is, is dat ik ontzettend wispelturig ben met thema’s.
  Ik kom maar geen thema tegen waarin alles zit wat ik graag zie.
  Dus heb nu sinds 2 maanden een blog en een eigen domein sinds 3 weken en ik heb al 7x mijn thema veranderd geloof ik. Vandaag heb ik dan eindelijk toch de juiste gevonden denk ik hihi! Met een nieuwe header erbij.
  Ook ben ik van plan om inderdaad naar meerdere events te gaan, verspreid door het jaar heen (ook met goedkope treinkaartjes is vanuit zuid-limburg reizen niet altijd top)
  Verder fotografeer ik zelf ook veel voor de blog en maak ik ook voor TAGposts vaker zelf plaatjes enz.
  Ik ben in ieder geval hartstikke enthousiast om te bloggen en hoop er nog lang mee door te kunnen gaan.

  • Al mijn websites bevatten zo’n 1,5 gb aan schijfruimte. Maar dat is niet alleen voor mijn blog. Dan heb je ook nog dataverkeer, maar daarvan weet ik niet precies hoeveel mb het per maand is. Mijn pakket is in ieder geval voldoende om al mijn websites te hosten.

 18. Ik zit er echt heel hard over na te denken om zoiets te doen. Zo zou ik bijvoorbeeld graag een vertaald plugin willen hebben op WordPress, maar die zit er niet bij in de gratis versie (ook redelijk logisch). En toch omdat ik merk dat ik wat groei. Het gaat mij ook niet zo zeer om de domeinnaam, maar vooral voor de mogelijkheid om gewoon meer te kunnen doen. Meer vrijheid met bepaalde dingen. (Vooral dus de plug-ins en toch wat meer mogelijkheden wat betreft themas)
  Toen je dit blogbericht publiceerde zat ik er al over na te denken, en nu nog steeds. Het is toch een grote (en enge) stap die je moet maken. Ook omdat ik er gewoon (te) weinig kennis over heb.
  En vanwege de vele mogelijkheden die er aanwezig zijn..
  Maargoed, gelukkig bestaan er bijvoorbeeld ook Facebook groepen waar ik dit allemaal in kan vragen, en gelukkig zijn er een hoop lieve bloggers die mij hierbij zouden willen helpen 🙂

   • Ja dat weet ik (gelukkig) wel! Gewoon de vrijheid die je er voor terug zal krijgen zou heerlijk zijn. Maar je hebt ook zoveel opties met waar je bij wilt gaan qua hosting, eigenlijk belachelijk veel opties!
    Ook wil ik wel gewoon natuurlijk mijn eigen website houden, dus dat ik heb gewoon over zet als het ware, en het lijkt vaak alsof je alleen een nieuwe website kan beginnen bij een eigen host. Maar goed, ik heb me er nog niet heel erg in verdiept, dus dat moet ik nog wel doen. Want er zullen vast wel mogelijkheden zijn om hem wel gewoon te behouden! (Zou raar zijn als dat niet zou kunnen haha)

 19. Goed artikel! Ik vond het zelf ook ontzettend eng om een eigen domeinnaam te registreren en mijn eerste centjes te investeren. Uiteindelijk is het een goede beslissing geweest en groeit mijn blog onwijs snel. Bedankt voor de tips!

 20. Priscilla

  Wat een ontzettend goed artikel weer. Ik vraag mezelf alleen een ding af: waar host je jouw website?

  Btw, ik lag krom bij dit stukje wat je geschreven had:
  “Dit kost geld, maar dan weet je wel dat je echt iets krijgt wat voor jouw blog ontworpen is. (Ik beveel mezelf aan).”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.