Dodelijk bericht – Folkert Oldersma

Geplaatst op 24 maart 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 5 Comments

Dodelijk bericht – Folkert OldersmaDodelijk bericht door Folkert Oldersma
Uitgever: Clavis | November 2018
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 152
ISBN: 9789044832853
Uitgave: Hardcover
Goodreads
one-star

Een spannende en realistische young adult. Het thema cyberpesten is actueler dan ooit.
Nadat er een seksueel geladen bericht uit zijn naam op het internet verschijnt, pleegt Rob zelfmoord. Quirine, het onderwerp van zijn vermeende erotische obsessie, ontdekt echter al snel dat Rob het bericht niet zelf had geschreven. Maar wie wel? En waarom? Ze gaat op onderzoek uit. Maar ze is onervaren in detectivewerk, dus al spoedig gaat er van alles mis. En zo belandt Quirine in een aantal zeer gevaarlijke situaties …

Een tijdje geleden ontving ik een aantal boeken van uitgeverij Clavis, waaronder Dodelijk bericht van Folkert Oldersma. De boeken die ik kreeg waren of heel tof, of ik had er heel veel commentaar op. Misschien heb je op goodreads al langs zien komen hoe ik over dit boek dacht en keek je reikhalzend uit naar mijn langere betoog over dit boek. Laat ik meteen met de deur in huis vallen: dit is een van de meest ongeloofwaardige boeken die ik ooit heb gelezen.

Rob pleegt zelfmoord nadat er een seksueel geladen bericht vanuit zijn naam wordt verzonden naar de hele school. Quirine, het onderwerp van Rob’s berichtje, krijgt na zijn dood al snel door dat het niet Rob was die het bericht schreef. Ze gaat op onderzoek uit, wat haar in een aantal gevaarlijke situaties brengt.

Let op: deze recensie bevat een aantal spoilers.

Wat ik zo bijzonder vind, is dat er op de achterkant van het boek is geschreven dat het een realistische young adult is. Het enige realistische aan dit boek vond ik persoonlijk het concept van cyberpesten. De rest als de personages en de plot, not so much.

Het enige bijzondere aan Quirine is haar naam. Wel fijn dat ze zich daar zelf ook bewust van is. Als lezer is dit natuurlijk niet zo boeiend: ik wil personages met hobby’s, emoties en problemen. Ik vond haar ongeveer even sympathiek als een stoeptegel. Ze heeft ook ongeveer evenveel emoties, want zo wordt ze een paar keer View Spoiler » en in plaats van op een menselijke manier van slag te zijn, gaat ze gewoon door alsof er niks aan de hand is. Ehhh.. Wat?

De plot vind ik – mede daardoor – erg ongeloofwaardig. Quirine komt al snel in een paar heftige situaties terecht maar 1. leert daar niet van, 2. toont geen emoties en 3. kan het nog erger? Nee toch? Boy was I wrong. Steeds als ik dacht dat het niet erger (of ongeloofwaardiger) kon, werden er weer wat ergers overheen gegooid. Zeker op het einde, wanneer je de climax gehad denkt te hebben is het: PLOTTWIST. HIER, NOG MEER DRAMA.

Ook hoe er wordt omgegaan met seksualiteit vind ik niet oké. Dit heb ik met soortgelijke boeken ook meegemaakt. Er wordt gedaan alsof het niks is en geen gevoel achterlaat bij tieners. Het wordt in een verkeerd daglicht gezet en dat vind ik niet passen bij de beoogde doelgroep. Quirine is wat, 14? Maar ze onderneemt dingen alsof ze ouder is, maar gedraagt zich jonger. Ze heeft geen mensen om zich heen (afwezige vriendin, hoe makkelijk) en kan nergens haar ei kwijt. Personages hebben interactie nodig om ze voor de lezer ook te winnen. Tot slot: in welk land is het oké wanneer de politie een jongere zonder meerderjarige in de buurt aanspreekt?

Normaal probeer ik echt nog uit te zoeken waarom het boek anderen misschien nog zal bevallen, maar ik kan eigenlijk maar weinig bedenken dat het lezen van Dodelijk bericht ook maar enigszins leuk maakt. Het is geen leuk boek. De personages zijn onsympathiek of komen zonder aankondiging uit de lucht vallen (zonder een echt doel te hebben), waardoor je er als lezer maar weinig emotionele binding mee krijgt. De plot vond ik vergezocht en erg onrealistisch, vooral in de manier waarop de personages er mee omgaan. Tot slot lag de schrijfstijl me ook helemaal niet. Ik heb Dodelijk bericht vooral nog uitgelezen omdat het dun was en ik hoopte dat het schip nog ergens zou stranden. Voor mij niet dus. 

Daarnaast had ik ook echt de indruk dat de verhaallijn qua tijdlijn niet helemaal in orde was. Er wordt gesprongen in tijd of er zijn stukken weggelaten, terwijl de rest van de tekst daar niet op aan is gepast.

Dodelijk bericht is een van de meest ongeloofwaardige boeken die ik ooit heb gelezen.

Het moge duidelijk zijn dat ik Dodelijk bericht geen goed boek vond. Hoewel het thema als zelfmoord ter gevolg van cyberpesten een heel belangrijk thema vindt, speelt het een veel te kleine rol. Nee, dit boek gaat over stoepte- ik bedoel Quirine, die zelf maar gaat uitzoeken wat er is gebeurd. Dat ze daardoor in gevaarlijke situaties komt, lijkt haar en haar omgeving niet te boeien.

 

one-star

Tags: , ,

Divider

5 responses to “Dodelijk bericht – Folkert Oldersma

  1. Het boek klinkt inderdaad als een boek dat ik zeker niet wil lezen. Ook ik vind het echt knap dat je het hebt uitgelezen, en niet ergens halverwege gillend van frustratie tegen een muur hebt gegooid of zo!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.