Dochter van Albion – Ilka Tampke

Geplaatst op 22 juni 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Dochter van Albion – Ilka TampkeDochter van Albion door Ilka Tampke
Uitgever: LS Amsterdam | April 2016
Genres: Historische fictie
Aantal pagina's: 416
ISBN: 9789024570782
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Het prachtige begin van een historische romanserie die zich afspeelt in de Keltische IJzertijd.

Dochter van Albion van Ilka Tampke is, in de traditie van Jean Auel, het prachtige begin van een historische romanserie die zich afspeelt in de Keltische IJzertijd: de tijd van Arthur, Albion en de Romeinen. Liefhebbers van sterke vrouwelijke personages zoals Claire van Diana Gabaldon of Game of Thrones' Daenerys Targaryen zullen zeker van Dochter van Albion genieten.

Zuidwest-Engeland, het jaar 43. Voor de bevolking van Caer Cad, een gemeenschap vol spiritualiteit, rituelen en magie, is de mystieke band met hun land en hun voorouders het hoogste goed. Ailia is te vondeling gelegd en geadopteerd binnen de Stam: daardoor is ze gedoemd een buitenstaander te blijven en wordt ze uitgesloten van ceremonies, onderwijs en het huwelijk.

Maar de matriarchale gemeenschap, met al haar rituelen en gebruiken, wordt bedreigd. De Romeinse legers rukken op. En ook intern is er verdeeldheid: niet iedereen wil vasthouden aan de oude gebruiken. Ailia - intelligent, nieuwsgierig en dapper - gaat op een verboden reis om haar volk te redden. En zal ze ooit te weten komen waar haar eigen wortels liggen?

Naast Young Adults en en fantasy boeken, ben ik ook echt wakker te maken voor historische fictie. Onlangs ontving ik van LS Amsterdam een historisch verhaal waar alleen de beschrijving mijn hart al sneller deed doen kloppen. Een Keltische setting in het verleden? Yes please! Met hoge verwachtingen begon ik aan Dochter van Albion.

albion2

Het boek gaat over Ailia, een meisje dat een beetje buiten de maatschappij staat omdat zij geen stamziel heeft. Dit frustreert haar en ze zoekt constant naar antwoorden. Ailia leeft in de kookhut als bediende, maar te intelligent en te begaafd is om daar mee te kunnen leven. In haar maatschappij staan rituelen en magie centraal. En laat ik daar nou ontzettend van houden. De druïden, de rituelen en de manier van leven: het sprak me allemaal ontzettend aan en ik wilde alsmaar meer leren. Zeker als de dreiging van de Romeinen voelbaar begint te worden, wordt het duidelijk hoeveel invloed dit op het verleden gehad zou kunnen hebben. Daarnaast vond ik de sfeer heel goed overgebracht en heeft het verhaal een afgerond geheel, maar smaakt het toch naar meer.

Dochter van Albion doet qua sfeer en invulling een beetje denken aan de boeken van Jean M Auel of Juliet Marillier. Het speelt zich af in het verleden, maar wel met een eigen draai en een persoonlijk invulling zoals het leven destijds had kunnen zijn. Niet alles is hierbij even realistisch, maar dat is prima. Het is namelijk alsnog een erg plezierige leeservaring. En het is voor mij een plus dat de magie en de rituelen waar men in geloofde, ook tot uiting wordt gebracht.

albion3

Dit boek is ook prima geschikt voor mensen die alleen young adult lezen. Ailia is namelijk rond de 16-17 jaar oud gedurende het grootste deel van het verhaal en maakt – ondanks dat ze in een heel andere tijd leeft en dus heel andere problemen heeft – toch een typische tienerontwikkeling door. Ze leert zichzelf kennen. Toch is ze wel een typische hoofdpersoon die anders is dan de rest op zo veel vlakken. Ik weet niet of ik dat wel zo aantrekkelijk vind.

Heb ik genoten van Dochter van Albion? Zekerste weten. Het is een heerlijk sfeervol verhaal vol zwijmelmomenten, magie en ook spanning. Ailia zal je met haar gaven betoveren en ze zal je meesleuren in haar verhaal. Voor je het weet ben je door het boek gevlogen en wil je alleen maar meer.

albion

four-stars

Tags: , , ,

Divider

2 responses to “Dochter van Albion – Ilka Tampke

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.