DIY | Monoprinten

Geplaatst op 5 mei 2014 door Emmy in DIY / 9 Comments

Er bestaan vele vormen van grafische druktechnieken. De ene ingewikkelder dan de ander. Maar als je op een academie zit met een grafische werkplaats, is die ingewikkeldheid nooit een probleem. Je hebt immers alle materialen en benodigdheden in de buurt. Nu ik ben afgestudeerd en op een andere academie zit, zit ik eigenlijk nooit meer in zo’n werkplaats. Want, sommige technieken kan je ook thuis doen! Al heel lang had ik het idee om een paar van die technieken te bespreken, en toen ik er thuis lekker mee bezig was, bedacht ik me halverwege dat ik nu gewoon foto’s moest maken voor een logje! Lees en kijk dus vooral mee, en wie weet dat je binnenkort thuis ook de meest gave dingen kan maken!

Benodigdheden

 • Papier
 • Een grote glasplaat of plaat van plastic
 • Een roller voor lino of monoprinten. Deze is te koop bij de kunsthandel
 • Blockprint, ook dit is te koop bij de kunsthandel, in allerlei kleuren. Je kunt ook olieverf gebruiken, vergeet dan geen terpetine bij de hand te houden!
 • Een potlood, pen

 photo 571B36EB-C025-45D2-90C6-6B9E38EB85F2_zps1pg3lvym.jpg

Wat is monoprinten?

De naam zegt het eigenlijk al een beetje: mono-printen. Eenmalig printen. Bij een monoprint maak je namelijk een unieke afdruk van een vorm of tekening. Geen twee monoprints zijn hetzelfde, ook al probeer je het nog zo hard. Wat je kortgezegd doet is dat je de glas- of plasticplaar ininkt met blockprint of olieverf en dit goed uitrolt met de roller. Ikzelf heb een aantal plastic platsen, want die zijn niet zo moeilijk te verkrijgen en breken niet zo snel. Nu kan je een aantal dingen doen: op de verf tekenen, er vormen uithalen of meteen het papier er op leggen en op de achterkant van het papier tekenen. Je drukt hiermee de inkt in de lijnen van je tekening, waardoor je een heel grillig en sfeervol effect krijgt vol vlekken en spookachtige figuren. Bij meerdere drukken die je ook oude lijnen er doorheen, wat extra veel effect geeft.

Er zijn diverse manieren om te monoprinten, wees er vooral lekker creatief mee. Ikzelf hou er van om op de achterkant te tekenen, omdat ik graag figuratieve beelden maak. Wat je ook kan doen ik foto’s of beelden overtrekken. Hou er wel rekening mee dat je daarmee over je plaatje tekent.

 photo 08E0C1EF-0F33-4C06-9764-CD0F7D070810_zps8l7ks162.jpg

Zoals je hier kunt zien, heb ik een plaatje overgetrokken, omdat ik een realistische wolfsfiguur wilde maken. Ik heb een pen gebruikt, omdat deze een wat stevigere punt heeft dan een potlood.

 photo B49DB7A4-E7E0-415B-BDDA-F7B842327F1F_zpshaircgum.jpg

Oeps! Papier verschenen! Dubbel gezicht!

 photo 8021A58F-78F0-44BC-BB37-3705653902B5_zpsmdrut5mu.jpg

Als je een paar afdrukken hebt gemaakt, zijn de lijnen leeg. Dus als je nu een afdruk zou maken, dan zie je een spookbeeld van de vorige tekening! Dit los je op door extra inkt toe te voegen en/of weer even goed te rollen.

 

 photo 8B08EDA7-CBCF-4BB2-B6C2-F5AB0F646971_zpseakei9hg.jpg

Met monoprinten kan je vrij snel vrij veel beelden maken!

 photo 1F24B736-2853-458E-8AA2-60E6FDFA4FD7_zpsibniapol.jpg

Detail. Best gaaf toch?

Blockinkt doet er even over om te drogen, dus zorg er voor dat je ze goed weglegt. Mijn kat begon er al overheen te lopen, dus ik heb mezelf al weer een hartaanval bezorgd. Monoprint is een hele leuke manier om een sfeervol beeld te maken en ook nog eens vrij goedkoop om te doen.

Hebben jullie wel eens een monoprint gemaakt?

Tags: , ,

Divider

9 responses to “DIY | Monoprinten

 1. Ow, dat ziet er gaaf uit zeg! 🙂
  Ik heb het nooit gedaan, had er hiervoor niet eens van gehoord, maar misschien ga ik het wel een keer proberen 😉

 2. Apart zeg ik had hier eigenlijk nog nooit van gehoord! Dit moet ik ook eens proberen, ik vind het er namelijk echt super vet uit zien 😀

 3. Julia

  Hoi Emmy,
  Wat creatief! Het ziet er hartstikke leuk uit!
  Ik zou dit super graag ook een keer willen maken, maar hoe vaak ik je tekst ook lees; ik begrijp het niet helemaal!
  Begrijp ik het goed dat je een plaat inrolt met verf, daarover een papier legt en dáárover de afbeelding van de wolf? Dan teken je de wolf over met een pen en druk het papier een beetje door.
  Het papier is nu helemaal zwart van de inkt en dát druk je af op een nieuw, blanco papier. Klopt dat of moet het anders?

  Hartelijk dank alvast en groet,

  Julia

  • Hoi Julia! De laatste stap hoeft niet. Ja, je tekening is zwart (maar de wolf staat er in). Want je dan kan doen is het proces herhalen (zonder de plaat opnieuw in te rollen), dan krijg je een lichtere afdruk.
   Je zou de wolf ook eerst in de zwarte inkt kunnen tekenen en dan meteen kunnen afdrukken, maar dan gaat ook vaak niet helemaal goed. Nou ja, een monoprint zegt het natuurlijk al; één afdruk. Het is een beetje spelen met een onvoorziende uitkomst. Succes!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.