Discussie op dinsdag #20 – Ik koop geen boeken van self-publishers omdat de kwaliteit niet zo goed is als bij een echte uitgeverij.

Geplaatst op 5 juni 2018 door Emmy in Discussie / 8 Comments

Het is weer dinsdag en ik hoef niet meer te verklappen dat we vandaag gaan doen. Het is tijd voor een nieuwe discussie. Het thema van deze week is behoorlijk heftig, dus ik wil iedereen vragen respectvol met elkaars mening om te gaan. Ook wil ik weer even terugblikken naar de vorige stelling.

De vorige stelling ging over ezelsoren in boeken… Dat de mensen die dat doen, monsters zijn.

Ik moest behoorlijk hard lachen bij een aantal antwoorden. Niet omdat ik ze stom vond, maar juist omdat ik die frustratie echt kon voelen. Wat heerlijk!

Ik vind het geen monsters… Al is het not done om andermans boeken te be-ezelsoren, natuurlijk. Maar voor de rest? Nah. Ik maak ook ezelsoren in bibliotheekboeken en vroeger wist ik eigenlijk niet beter. Maar ik ben dan ook iemand die het liefst in haar boeken zou tekenen en een gebroken rug alleen maar mooi vind. WAT!? Tja, ik vind boeken gebruiksvoorwerpen en die mogen er van mij dus best gelezen uitzien. Sterker nog; als een boek behoorlijk veel leessporen heeft, betekent dit vaak dat ik een boek meerdere malen (met plezier) heb gelezen. Het boek heeft hierdoor een extra betekenis voor mij gekregen en ik vind die bezieling eigenlijk wel mooi. Ik hoef geen perfecte boeken in de kast; ik wil boeken begrijpen. Ik wil mijn tranen er in durven druppelen en het boek knuffelen of wegsmijten.. emotie in mijn boeken.. heerlijk.

Dat betekent niet dat ik niet voorzichtig met mijn boeken ben, hoor.. Maar een deukje hier of daar; geen problemen mee! Ik wil gewoon genieten van mijn boek en me niet druk hoeven maken over het breken van de rug tijdens het lezen.

Op naar de nieuwe stelling. Eentje die ik best wel belangrijk vindt, omdat er steeds meer self-publishers bijkomen en ik het niet eens ben met de voordelen die er rondom het uitgeefproces zijn. Ik ben dan ook benieuwd wat jullie vinden.

Ik koop geen boeken van self-publishers omdat de kwaliteit niet zo goed is als bij een echte uitgeverij.

Ik ben benieuwd wat jullie kijk hierop is. Wanneer is een boek kwaliteit? Wat bepaald kwaliteit? Wanneer is een uitgever een echte uitgeverij?

Tags: ,

Divider

8 responses to “Discussie op dinsdag #20 – Ik koop geen boeken van self-publishers omdat de kwaliteit niet zo goed is als bij een echte uitgeverij.

 1. Annette

  Interessante stelling, Emmy!

  Ook een hele lastige. Ik ga niet per definitie zeggen dat self published boeken slechter zijn dan boeken gepubliceerd door een uitgeverij. Ik denk namelijk niet dat dat zo is. Er kunnen diverse redenen zijn waarom iemand self published, of waarom een traditionele uitgeverij een boek heeft afgewezen en dat wil niet altijd zeggen dat het niet de moeite waard is.

  Maar, als iemand self published vind ik wel dat diegene dat serieus moet nemen. Dat wil zeggen dat je net zoveel werk verricht als een uitgeverij gedaan zou hebben. De meeste mensen besteden wel tijd en geld aan een mooie cover, maar ze slaan een andere stap, die ik wel heel belangrijk vind, over: Redactie.

  Al is een boek nog zo goed en mooi geschreven, er moet ALTIJD iemand met verstand van zaken nog een keer naar kijken. En diegene moet wat mij betreft letten op de volgende dingen:

  – Logica (kloppen de gebeurtenissen die iemand beschrijft? Kloppen de feiten? Zitten de ramen op de juiste plekken? Kloppen de bewegingen en verplaatsingen van de hoofdpersonen?)
  – Verhaalboog (juiste spannings opbouw, juist pacing, juist karakterontwikkeling)
  – Spelling, grammatica, zinsbouw (spreekt voor zich)

  Voor mij is dat wat een boek naar een hoger level tilt (voor mij is dat ook het probleem met de boeken van Cassandra Clare…daar heeft echt een redacteur zitten slapen, en als ik redacteur was zou ik me schamen voor wat ik afgeleverd had). Als daar niet in geinvesteerd wordt, dan geloof ik niet in het boek.

  En dat is niet omdat ik denk dat mensen zelf niet goed kunnen schrijven, maar wel omdat je dit soort dingen in je eigen verhaal gewoon niet meer ziet op den duur.

  Dus self publishing an sich vind ik geen probleem, geen of een slechte redactie wel en helaas weet ik uit ervaring dat veel mensen die self publishing helaas weinig geld besteden aan redactie. Maar zoals gezegd, er zijn ook door klassieke uitgeverijen gepubliceerde boeken die wat mij betreft nog wel een paar rondes redactie hadden kunnen gebruiken.

  • Liz

   Als ik een reactie zou moeten typen, zou dit een soortgelijke reactie zijn, want ik ben het helemaal met je eens, haha. Zelfs met die opmerking over Cassandra Clare. Die redacteur heeft vooral zitten slapen bij Lady Midnight, vond ik. Die had zoveel beter geredigeerd kunnen worden.

 2. Ik ben inderdaad erg terughoudend als een boek in eigen beheer is uitgegeven. Soms probeer ik het toch. Een tijdje geleden had ik zo’n boek, het was non-fictie. Het verhaal was goed en de stijl ook, maar het stond vol taalfouten en onlogische sprongen enzo. Als een goede redacteur ernaar had gekeken, dan was dat niet gebeurd. Ik vond het zo jammer. Ik heb het wel eerlijk gezegd tegen degene die het me had gestuurd om erover te bloggen. Er was geen belangstelling voor mijn aantekeningen.

  Iets anders gebeurde bij een e-book dat in eigen beheer was uitgegeven. Ik vond het slecht geschreven. Anderen vonden het trouwens wel goed, dus ik zal de naam hier niet noemen. Maar ik ben na een paar bladzijden gestopt en heb er niet over geblogd, omdat ik dat zielig vond voor de schrijver… ik weet ook niet of ze commentaar op prijs zou hebben gesteld.

  Ben ik dan te kritisch? Misschien dat anderen niet snappen waar ik het over heb en zo’n boek wel op prijs stellen. Maar ik kies liever voor de talloze boeken waaraan wel is meegewerkt door een uitgever en een redacteur.

 3. Beweren dat alle self-pubbed boeken kwalitatief minder goed zijn dan boeken die bij reguliere uitgeverijen verschijnen vind ik net zoiets als beweren dat alle dikke mensen gezellig zijn. Je kunt niet iedereen – of ieder boek – over één kam scheren. Natuurlijk zijn er boeken bij die minder goed in elkaar zitten, maar dat geldt evengoed voor traditioneel gepubliceerde boeken.
  Ik geef zelf pubbed boeken juist graag een kans; niet op de minste plaats omdat de ebooks vaak wat budgetvriendelijker geprijsd zijn dan boeken van ‘echte’ uitgeverijen. Zo heb ik al heel wat pareltjes van self-pubbed boeken gelezen.

 4. Ik snap waar het vooroordeel vandaan komt. Een boek uitgeven is nu zo laagdrempelig dat mensen kunnen denken: ik typ wat woorden in een document en ga er geld voor vragen! Dat betekent dat het een markt is zonder kwaliteitscontrole die mensen wel ervaren bij een reguliere uitgeverij (hoewel die soms ook grondiger had gemogen).

  Ik heb het al eerder gezegd en blijf het zeggen. De vraag is niet of het boek zelf is uitgegeven, de vraag is of er een gedegen redactie is geweest, want dat is wat de kwaliteit van sommige boeken slecht maakt (dat, en de soms tragisch zelfgemaakt Paint-covers, maar die zie je al voor aankoop). Het is verleidelijk om je boek zelf tien keer door te lezen en dan tevreden te zijn, maar de fouten zullen blijven omdat je er simpelweg overheen leest. En dat is erg jammer, want hoewel ik zelf boeken uitgeef, maakt dat me soms ook huiverig andere zelfuitgegeven boeken te lezen…

 5. Marjolijn

  Ooooh Emmy, ik zag deze stelling en was even bang dat ik alleen maar reacties zou zien van mensen die het er 100% mee eens zijn, waar ik als selfpubber best wel ongelukkig van zou worden. Maar gelukkig is dat (nog) niet zo (en hoi Sanne!).

  Als selfpubber ben je eigenlijk dubbel zo hard verplicht om goed werk af te leveren, omdat je idd tegen dit vooroordeel op moet boksen. En naar mijn mening moet je niet alleen investeren in iemand die kijkt of het verhaal logisch is en of het grammaticaal klopt, maar ook of wat je schrijft wel ‘moreel verantwoord’ is. Ik las namelijk eens een (gratis) eBook waar doodserieus in werd uitgelegd waarom homoseksualiteit het werk van de duivel is o.O Daar mocht van mij ook nog wel iemand naar kijken voordat het boek gepubliceerd werd!

 6. Liz

  Als je me deze stelling 5, 6, 7 jaar geleden voorgeschoteld had, had ik ja gezegd. Gewoon omdat ik het idee had dat een reguliere uitgeverij alleen maar goed werk aflevert. Inmiddels weet ik dat dat helemaal niet per se zo hoeft te zijn.

  Het belangrijkste bij selfpublishing is dat je je boek net zoveel kwaliteit geeft als ‘ie gekregen zou hebben bij een uitgeverij en nog veel harder werken dan iemand die wel die kans heeft gekregen van een uitgeverij. Ik vind het ook ontzettend zonde als mensen geen redactie inhuren, omdat het te duur is en proeflezers genoeg zijn. Ik ben het daar niet mee eens, want de meeste proeflezers zullen geen redacteur zijn die dingen eruit haalt die een iemand anders niet ziet.
  Het is eigen keuze, maar ik vind het zonde en het is ook niet echt goed voor het beeld van selfpublishing.
  En er zijn genoeg goede boeken die selfpublishing zijn, zelfs in Nederland. 🙂 Maar ik ben dan ook niet objectief natuurlijk, haha.

  Aan de andere kant vraag ik me ook weleens af of uitgeverijen er wel een redacteur over laten gaan, want ik lees weleens fouten waarbij ik denk: ai. Net zo zonde (maar een heel ander onderwerp).

 7. Ik denk niet dat ik ooit een self published boek heb gelezen (of het is die van Vanessa toen ze nog niet bij een uitgeverij waren uitgegeven). Gewoon omdat ik daar geen verstand van heb of de mogelijkheid daar niet voor heb. Maar dat de kwaliteit minder goed is, daar ben ik het niet mee eens. Ik geloof echt dat er in mensen die hun boeken zelf uitgeven ook gewoon heel veel talent kan zitten. Mits het natuurlijk wel gecontroleerd is op logica en schrijffouten natuurlijk. Niet alle fantastische schrijvers zitten bij een uitgeverij, daar ben ik van overtuigd. Er loopt op onze aardbol nog zoveel meer talent rond.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.