Dat mythologie en symboliek mijn interesse heeft, is voor vele van jullie niet nieuw. Een tijdlang heb ik gewerkt met dierenkaarten die gelinkt waren aan dierensymboliek. Nu wilde ik graag ook zonder die kaarten meer weten over de symboliek achter dieren… Dus vond ik het nu een goede tijd om daarmee te beginnen. Een tijdje terug alweer (sorry) draagde Jantine de beer aan, vandaag gaan we het hebben over de leeuw, aangedragen voor Joany.
Grappig hoe ik keer vertelde over dat de beer ook wel de koning van het woud wordt genoemd en in sommige culturen de leeuw aftroeft als Koning van het Dierenrijk. En dat het dan vandaag tijd is voor die andere koning: de leeuw.
Ik heb leeuwen altijd bijzondere wezens gevonden. We kennen ze natuurlijk allemaal wel van The Lion King of uit de dierentuin. Luie katachtige die, als ze eenmaal in beweging komen, een moordende gratie over zich heen hebben. En volgens de Harry Potter-reeks is het dier het symbool voor moed, wat ook voorkomt in het vurige sterrenbeeld leeuw… Maar waarom zien we bij de leeuw altijd het mannelijke dier.. Hoe zit dat dan met het vrouwtje?
De leeuw wordt vaak in verband gebracht met de zon en met vuur en met strijd. Maar toch wordt er ook wel eens gesproken van de maan als een symbool voor de leeuw. Is dit dan het vrouwtje? Misschien.
Toen vond ik het volgende stuk, die meteen heel duidelijk aangaf waar het in welk gebied voor staat. Heel interessant.
In vele culturen is aan de leeuw symbolische betekenis toegekend. Hij werd zowel met de zon als met de maan in verband gebracht; zowel met het licht als met het donker; zowel met het goede als met het kwade. Zijn kracht wordt gezien als afspiegeling van de warmte van de zon als van de hitte van de strijd.
In het oude China was de leeuw symbool voor dapperheid.
In het Hindoeïsme is de leeuw de vierde incarnatie van de god Vishnoe.
In het Boeddhisme betekent de leeuw de wijsheid van Boeddha’s leer. Het brullen van de leeuw duidt dan op de onverschrokkenheid waarmee de Boeddha zijn leer heeft verkondigd.
In Egypte was hij de wachter. Een leeuw met zowel een kop voor als achter verzinnebeeldde zonsopgang en zonsondergang. Twee leeuwen die rug aan rug stonden met de zon erboven duidden op verleden en toekomst; op gisteren en morgen.
In de Griekse mythologie was hij zinbeeld van kracht, van overwonnen kracht vooral; hij trok de wagens waarop goden zetelden; en Heracles droeg het vel van de leeuw die hij had verslagen.
Het Christendom nam van het jodendom ‘de leeuw van Juda’ over, symbool van de koninklijke macht van de stam Juda; deze werd nu op Christus overgebracht: Christus’ koninklijke macht en tronend boven de zeven hemelen. In andere teksten wordt de leeuw in verband gebracht met de duivel: “De duivel gaat rond als leeuw, zoekend wie hij kan verslinden” (uit één van Petrus’ brieven); Daniël in de leeuwenkuil verzinnebeeldt Christus’ verlossing en opstanding van tussen de machten des doods.
De middeleeuwer geloofde dat de leeuw sliep met open ogen; vandaar dat hij symbool kon worden voor waakzaamheid; hij werd afgebeeld bij paleis- en kerkpoorten; vaak op tronen van hoogwaardigheidsbekleders; op vaandels en schilden (vgl. alle leeuw-symbolen in de westers heraldiek).
De leeuw behoorde ook tot de vier gevleugelde oerdieren die de wacht hielden aan de vier hoekpunten van de wereld: hij was het dier van het zuiden.
Deze dieren gingen later als symbolen over naar de vier evangelisten; aan Markus werd de gevleugelde leeuw toegekend, omdat hij de meeste nadruk zou leggen op Christus’ koningschap; volgens anderen echter, omdat in Markus’ evangelie Christus aan het begin van zijn openbaar leven in de woestijn tussen de wilde dieren doorbrengt. De heilige Hiëronymus wordt afgebeeld met een leeuw, omdat hij tussen zijn bijbelstudie door bij een leeuw een splinter uit de poot had getrokken. Eigenlijk komt deze legende uit het leven van de woestijnmonnik Gerasimus, die dus ook met een leeuw wordt afgebeeld welke uitgelaten tegen hem opspringt.
In de Islam is het de leeuw die de mens beschermt tegen het kwaad. Bron: http://www.heiligen.net/wb/symboolleeuw.php
Zelf vind ik eigenlijk in dit geval vooral de Egyptische leeuw het interessantst. Wat hierboven genoemd werd, kende ik niet.. Ik ging op zoek en kwam op de uitleg dat het de God Aker voorsteld, een wachtgod. Interessant, maar er is natuurlijk meer. Want ik kende de leeuw eigenlijk alleen maar terug in de Egyptische godin Sachmet, maar er zijn nog veel meer egyptische goden die met leeuwen in verband worden gebracht. Miysis, Nechbet, Wadjet en Amoennet, die deels leeuw was. En vergeet natuurlijk de sfinx niet, die ook deels leeuw was.
Veelal werd de leeuw daar in verband gebracht met de strijd en met kracht.
Op deze website vond ik nog meer algemene betekenissen, maar welke ik eigenlijk nog apart wilde noemen is de Leeuw uit Narnia, die symbool staat voor God. In vele culturen is het de zonnegod die de hoogste Godheid is en in het Christendom is God natuurlijk alles en ik vind het mooi dat de leeuw, die symbool staat voor zon en kracht op zo’n manier samenkomt. Ik vind het bijzonder om er zo over na te denken dat al die symbolen en betekenissen weer samenkomen tot eenzelfde geheel.
In het sjamanisme is het uiteraard ook mogelijk dat de leeuw optreedt als gids. Leeuw is hierbij een bijzondere verschijning. Op deze website vind je een mooie uitleg. Het is een dier dat kracht, wil, moed, leiderschap, familie en trots symboliseerd.
En, heeft de leeuw wat bij jullie losgemaakt? Ik ben benieuwd! Als je zelf graag een dier terug wilt zien, laat deze dan achter in een reactie. Volgende keer is de vos aan de beurt!
Wat een cool dier is het toch 🙂 Ik ben ook heel erg benieuwd naar de vos.
De zeeotter!!! uiteraard.
Ik zal hem op het lijstje zetten!
Ik ben erg benieuwd naar uw bron, en waar u deze informatie vandaan haalt.
De leeuw staat voor het boek Mattheus in de evangeliën, omdat het boek Mattheus gericht geschreven is aan het volk Israël en Jezus in het boek Mattheus altijd als “Koning der Joden”, en de leeuw een koninklijk dier is die naar voren wordt gehaald. Daarnaast is de leeuw symbool/banier voor de stam van Juda waar Jezus uit voort is gekomen. Deze stam stond opgesteld in het Oosten waar de zon opkomt.
Mattheus = Leeuw, Marcus = Bull, Lucas = Mens, Johannes = Arend.
Er is nog veel meer over te vermelden, maar ik zie er geen noodzaak van in dit verder uit te schrijven.
mijn excuses voor mijn voorgaande reactie, ik begrijp dat u het heeft geschreven vanuit een katholieke bron. waar ik het vanuit een andere bron leer.
mvg. Ruben
Superbedankt voor dit artikel! Ben momenteel bezig voor mijn scriptie en mijn stagebedrijf heeft een leeuw als logo. Ik ben bezig met een merkpositionering en zodoende kwam ik hier! Ik zal waarschijnlijk de egyptische of middeleeuwse mythologie gebruiken.