Diersymboliek: de gans

Geplaatst op 17 augustus 2023 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

Elk voorjaar keren de ganzen terug naar onze wijk. Zodra ze jongen krijgen volgt er een ware invasie waarbij je niet gek moet opkijken als je even in de file staat omdat vader en moeder met hun kroost de weg over willen steken. 

Terwijl ik in de auto onderweg naar een afspraak zat, dacht ik aan het dier dat ik in eerste instantie had uitgezocht om over te schrijven. Het lukte maar niet en ik schoof het schrijven al dagen voor me uit. Plots viel mijn blik op twee ganzen naast de weg. Hallo, ingeving! En hoe passend ook, want mij werd onlangs nog verteld dat ik het element lucht moest uitnodigen als ik inspiratie nodig had. Wie kan lucht nou beter vertegenwoordigen dan de gans?

De gans legt elk jaar lange afstanden af en weet precies wanneer het tijd is om te vertrekken. Gans heeft meteen een duidelijke boodschap voor ons: vertrouw op je intuïtie en onderneem actie wanneer je het gevoel hebt dat het nodig is. Blijf niet ergens hangen terwijl je voelt dat je verder moet. Dit kan voor plaatsen gelden, maar ook personen. Volg je hart, want in je hart zit de waarheid. 

De gans is zorgzaam en beschermend. Zij zorgt niet alleen voor haar eigen jongen, maar ook voor die van anderen. Familie is niet altijd gebonden aan bloed en zo staat de gans ook in het leven: met elkaar zorg dragen voor een hele groep gekozen familie. Samen met de andere volwassen dieren zal Gans een beschermende kring vormen als de jonge dieren worden bedreigd. Ze is dan best intimiderend als ze naar je blaast. Ze zegt hiermee: tot hier en niet verder. Durf jij je grenzen aan te geven? Neem jij het wel eens op voor iemand? Ben jij net zo waakzaam als een gans en zie jij het wanneer iemand je hulp nodig heeft? De gans zegt dat je in actie mag komen. Ook om mensen te helpen die je niet kent of die onzichtbaar lijken voor de maatschappij. Maar vergeet jezelf daarbij niet weg te cijferen. Je mag zo nu en dan echt van je afblazen. 

Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Wanneer een groep ganzen verder trekt, is er steeds een ander dier dat voorop vliegt. Neem – hoe spannend dit soms ook is – af en toe het voortouw, maar geef een ander ook ruimte om initiatief te nemen. Zoek naar een balans die werkt voor alle partijen. Samen dragen jullie de groep en iedereen in die groep heeft een rol. De rol van leider of van juist van aanmoediger. Door samen te werken krijg je het beste voor elkaar, net zoals de formatie waarin ganzen vliegen. Gans zal je helpen het beste uit jezelf te halen en ervoor te gaan. Zij zal de mensen op je pad brengen die jou helpen om je dromen waar te maken, mits je er voor open staat om actie te ondernemen. 

Ook vraagt de gans je verhaal te delen. Jouw verhaal mag gehoord worden. Waag het eens te denken dat jouw verhaal niet interessant genoeg is om te delen! Gans geeft je graag een veer om je te inspireren je verhaal te doen. 

 De gans kan fantastisch communiceren en vraagt jou dit ook te doen. Ze zal je inspireren als jij je hart volgt en het avontuur durft aan te gaan. Wees je bewust van de prachtige familie die je om je heen hebt verzameld. Samen kunnen jullie de wereld aan. 

Dit artikel verscheen ook in HX Magazine

Tags: ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.