Deze boeken nam ik mee op lesbezoek

Geplaatst op 20 september 2020 door Emmy in Boeken / 1 Comment

Elk schooljaar ga ik bij alle brugklassen op bezoek om ze wegwijs te maken met de mediatheek en om alvast een stukje leesbevordering te doen: ik neem een stapel boeken voor ze mee ter inspiratie. Ik wil namelijk heel graag dat ze leren dat er meer is dan de boeken die ze al kennen en al 80 keer hebben gelezen!

Ik heb altijd veel lol met het uitzoeken van de boeken en met het bepalen of ze geschikt zijn. Ik wil boeken voor jongens en meiden, voor makkelijke lezers en voor leerlingen die juist moeite hebben met lezen.

Het kost altijd veel energie, maar al die vragen en enthousiaste blikken maken alles goed. Ook de niet-lezers die vervolgens langskomen voor een leestip: daar doe ik het voor.

Deze boeken nam ik dit jaar mee:

Het magazine van Lobsters. De inhoud is dan misschien niet geschikt voor de brugklassers, maar ik wilde wel laten zien dat boeken ook in een andere vorm kunnen verschijnen.

Ook Nimona nam ik mee. De afgelopen twee jaar nam ik altijd mijn eigen exemplaar mee: nu hebben we hem eindelijk zelf. Graphic novels mogen hier zeker in overleg gelezen worden, zeker als ze van degelijke kwaliteit zijn. Ik vind het leuk om met de brugklassers in gesprek te gaan: wanneer is een boek goed genoeg om te mogen lezen. Waaraan moet een boek voldoen?

Quotum is het nieuwste boek van Marloes Morshuis en maakt behoorlijk wat indruk. Ik wil hiermee meegeven dat een boek meer kan zijn dan slechts een verhaal en heb ook echt aan het denken kan zetten.

Vervolgens Frankenstein, om te laten zien dat ook klassiekers prima leesbaar kunnen zijn.

Truth or dance spreekt veel lezers ook altijd aan, dus die nam ik dit jaar ook weer mee.

De boeken van Buddy lopen ook altijd erg goed en we proberen altijd een schoolbezoek in te plannen, dus op deze manier maak ik ze alvast lekker.

Pan’s labyrint neem ik mee voor de fantasyliefhebbers, ook al is het best een pittig boek.

Borealis hebben ze vaak al gelezen op de basisschool, maar ik neem hem mee om het stukje ‘maatschappelijk kritisch’ duidelijk te maken. En om een verbinding te leggen met Quotum.

Tot slot natuurlijk ook mijn eigen boek. Want schaamteloze zelfreclame.

Ik hoop dit jaar ook meer klassen van andere leerjaren te mogen bezoeken. Dan kan ik weer ander soort stapels maken!

Tags: , ,

Divider

One response to “Deze boeken nam ik mee op lesbezoek

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.