Aantal pagina's: 495
ISBN: 9789026135057
Uitgave: Paperback
Goodreads
De krachten van het kwaad groeien en maar één man kan dat stoppen: de geestenjager!
Internationale bestseller eindelijk verfilmd als Seventh son.Thomas is de zevende zoon van een zevende zoon. Zijn moeder trouwde bewust een zevende zoon, zodat zij Thomas kon baren, een jongen met de 'gave van zeven keer zeven', de gave om dingen te zien waar anderen blind voor zijn. Op zijn dertiende gaat Thomas in de leer bij de geestenjager, die zijn geld verdient met mensen beschermen tegen de wezens van het duister. Het is een onmogelijk zware baan, de geestenjager is grimmig en velen die Thomas voorgingen kwamen jammerlijk aan hun einde. Maar toch moet Thomas het vak leren en zijn gave ontwikkelen. Hij is immers de laatste leerling.
Ik hou wel van flashy fantasy films, dus toen de trailer van Seventh Son op tv langskwam en ik hoorde dat het een boek was, had ik meteen interesse. Ik kreeg De zevende zoon uiteindelijk toegestuurd van De Fontein, die de eerste twee boeken van de serie hebben gebundeld in een filmeditie.
Een tijdje terug probeerde ik aan de hand van de cover te beschrijven waar het boek ongeveer over zou gaan, en dit kwam aardig overeen; een jongetje is bijzonder, krijgt een leermeester, moet een heks verslaan en raakt bevriend met een alleraardigst meisje. Dit zijn over het algemeen clichématige succesformules die werken, maar niet bepaald verzadigend voor iemand die behoorlijk veel leest.
Het is ook echt een jeugdboek, waardoor ik de zinnen soms een beetje krom en onnatuurlijk over vond komen. Als ik ze in mijn hoofd vertaalde naar het Engels, zou zo’n zin wel kloppen, maar in het Nederlands..nee. Het voelde net iets te letterlijk en net iets te gemaakt. Ik had dan ook best wel moeite om in het verhaal te komen.
Dit kwam mede door het feit dat de hoofdpersoon 13 is, maar je echt weinig van de gedachten van zo’n jonge jongen meekrijgt. Hij had net zo goed 18 kunnen zijn, of 25. Dit vond ik jammer, want zeker lezers van die leeftijd vinden het prettig om een held te hebben die net zo aanvoelt als hen.
Het concept – geestenjager – paste wel weer goed bij de leeftijdsgroep, maar ik miste persoonlijk echt een hoop details. Als ik dit vergelijk met bijvoorbeeld Harry Potter, dan is de wereld van de geestenjagers maar oppervlakkig. Waar zijn de broers van Thomas? Waarom blijft alles zo hangen bij dezelfde plaatsen? Nee, helaas was dit een boek waar ik echt een stukje diepgang miste, die ik in andere boeken wel terugzie.
Toch is De zevende zoon geen slecht boek. Het leest verder prima weg en is voor 12/13 jarige een ideaalboek om kennis te maken met het vaak spannende fantasy-genre. Het bevat lekker veel spannende elementen en ideeën die de basis kunnen zijn voor een buitenspeelavontuur (of is dit heel positief gedacht?). Een bundel van twee boeken maakt het samen een vrij dik boek, maar als een jonge leesfanaat dit boek in handen krijgt, zal dit geen probleem zijn. Daarnaast is het een mooie prijs voor twee boeken en ik denk dat alle jongens die de film net hebben gezien, best wel interesse zullen hebben in dit boek. Tja.. Nu moet ik die film ook maar eens zien, toch?
Geef een reactie