Ook door deze auteur: Moord in de rocky mountains
Serie: Het ongetemde Amerika #10
Andere boeken in deze serie: Goudkoorts
Uitgever: Verschijnsel | 2018
Genres: Young Adult, Historische fictie
Aantal pagina's: 262
Uitgave: Paperback
Goodreads
Arme Ierse immigranten maken rond 1830 massaal de oversteek naar Amerika. Zij zoeken tussen de vele nieuwkomers uit de hele wereld een nieuw begin als pioniers in ‘onbewoonde’ gebieden.
Patrick Maloney, de zoon van een kruidenier in een straatarm Iers dorpje, emigreert met zijn ouders en zijn zuster naar de Verenigde Staten. Vanuit een ander deel van Ierland emigreren met hetzelfde schip Ellen O’Brien en haar gezin, én Charles Malleson, de verwende, corrupte zoon van een Britse landeigenaar. Een ruwe tocht dwars door Amerika volgt.
Ik was alweer toe aan het een na laatste boek van de Het ongetemde Amerika serie: De weg naar Suckersville. Dit boek zou over Ierse immigranten gaan en aangezien ik dol ben op Ierland, leek me dit een leuk deel.
Rond 1830 is het bar gesteld in Ierland: vele mensen leven in armoede. Velen zien maar één uitweg: Amerika. Patrick Maloney, de zoon van een kruidenier, emigreert ook naar Amerika, samen met zijn ouders en zus. Ook Ellen O’Brien en haar gezin en Charles Malleson, een verwende zoon van een Britse landeigenaar, proberen een nieuw leven op te bouwen in de Verenigde Staten. Het beloofd een ruwe tocht vol gevaren te worden.
Waar we het ons nu amper nog kunnen voorstellen, dankzij de heftige woorden van Trump, was het nog niet eens zo heel lang geleden dat Amerika – afgezien de oorspronkelijke bewoners – leeg was. Mensen van over de hele wereld trokken naar dit nieuwe land, waar álles mogelijk was. Het is dan ook een interessant onderwerp van de wereldgeschiedenis om over te lezen. Niet alleen over hoe de VS ontstaan is, maar ook waarom zo veel Ieren noodgedwongen moesten verhuizen (er wonen nu meer mensen van Ierse afkomst in de VS dan in Ierland zelf).
De weg naar Suckersville begint vlot en goed leesbaar. Het zit vol interessante personages, die ik met veel plezier heb gevolgd. Toch voelde ook dit boek meer als een verslag. Tegen het eind van het boek was de tocht nog steeds bezig en vroeg ik me af of we nodig een climax kregen: een echt avontuur. Het bleef een beetje vlak en meer op het ontdekken gericht.
Liever had ik gezien dat er echt naar een climax toe werd gewerkt, maar toch heb ik dit boek met plezier gelezen. Jonge avontuurlijke lezers met interesse in geschiedenis zullen van dit boek smullen.
De weg naar Suckersville zit boordevol interessante personages.
Ik denk dat ik De weg naar Suckersville een van de leukste boeken van de serie vindt. Hoewel het meer een verslag is en er een climax mist, was het wel erg aangenaam lezen.
Geef een reactie