De teruggekeerden – Jason Mott

Geplaatst op 17 augustus 2013 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

De teruggekeerden – Jason MottDe Teruggekeerden Serie: The Returned #1
| 27 augustus 2013
Aantal pagina's: 271
ISBN: 9789034753212
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Op een zonnige dag in augustus 1966 verdrinkt de achtjarige Jacob, zoon van Lucille en Harold Hargrave. Bijna vijftig jaar later staat hij voor hun deur. Blakend van gezondheid, nog steeds acht jaar oud.

En Jacob is niet de enige die is teruggekeerd uit de dood. Overal in de wereld duiken Teruggekeerden op, en al gauw zijn het er zo veel dat steeds meer mensen zich bedreigd voelen. Niemand begrijpt waarom het gebeurt, hoe het mogelijk is. Maar één ding is zeker: in de chaos die volgt zal iedereen uiteindelijk een keuze moeten maken.

Een aangrijpend boek, dat vragen oproept die lang blijven hangen.

Toen ik een uitnodiging kreeg van Not Just Any Book om namens Harlequin De Teruggekeerden te prereaden, was ik bij het lezen van de omschrijving meteen enthousiast. Het deed me een beetje denken aan de tvserie the 4400 waarin ook mensen terugkeren, zij het dat deze mensen een soort van ontvoerd waren. Met dat idee begon ik dit boek te lezen.

Het was niet echt een thriller die ik zie als angstaanjagend of eng.. Super spannend vond ik het verhaal dan ook niet.. Maar wel ontzettend intrigerend. Het verhaal zette me aan het denken en speelde zich gemakkelijk af als een film in mijn hoofd. Wel vond ik het soms lastig Harold echt als een oude man te zien, op een of andere manier was hij jonger in het beeld wat ik over hem schiep, maar dat maakte niet uit.

Ik vind dat Jason Mott een bijzonder origineel verhaal heeft neergezet dat – ondanks het bizarre concept – heel realistisch aanvoelt. Het is niet zoals een zombieuitbraak dat er alleen maar dood en geweld is, het kabbelt een beetje voort. De Teruggekeerden hebben in zijn verhaal een kalme natuur meegekregen, waardoor deze arme mensen weinig geweldadige schade aanrichten.
Bijzonder vond ik ook dat er in het verhaal niet naar een verklaring wordt gezocht. Ook als het duidelijk wordt dat de Teruggekeerden soms weer spontaan verdwijnen is dit geen reden voor de hoofdpersonages om dit uit te zoeken.. Zij zijn veel te druk met het op de rails krijgen van hun eigen leven, en dat vind ik veel realistischer.

Wel moest ik even nadenken toen ik dit boek uithad om even tot me door te doen laten dringen wat ik er nou precies van vond. Ik maakte een wandelingetje door de stad en stelde me voor hoe het zou zijn als dit nu ook zou gebeuren. Chaos, net zoals in het boek, en het gevoel van dreiging… Maar netzoals de mening van Lucille zou ik denken dat het de wil van iets zou zijn dat boven ons stond.

Al met al is De Teruggekeerden een verhaal dat echt tot denken zet en een groot publiek zal aantrekken. Mensen die van science-fiction en dystopische verhalen houden, maar ook liefhebbers van thrillers en romans. Ik snap in ieder geval heel goed waarom dit een hit is geworden en ik kijk erg uit naar de volgende boeken van Jason Mott. Wel blijf ik het een verrassing vinden dat dit wordt uitgegeven door Harlequin, die vooral bekend staat om de liefdesromannetjes, maar juist de keuze voor dit boek zal Harlequin ook een andere kant van zichzelf laten zien die voor meer en meer lezers zal zorgen!

Ik raad iedereen aan dit boek te gaan lezen, want ik voel aan mijn water dat dit een soort klassieker gaat worden. Waarom? Geen idee.. Een beetje een onderbuikgevoel.

Bestel dit boek bij Harlequin

Bestel dit boek op bol.com

Op de website van Harlequin is er ook een ebook beschikbaar met een prequel van de Teruggekeerden

four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

2 responses to “De teruggekeerden – Jason Mott

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.