De stam van de Holenbeer

Geplaatst op 3 april 2012 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

De stam van de HolenbeerDe stam van de holenbeer Serie: De Aardkinderen #1
Andere boeken in deze serie: Het lied van de grotten
| 1 mei 2011
Aantal pagina's: 558
ISBN: 9789022999714
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

De serie De Aardkinderen vertelt het verhaal van het mysterie van het ontstaan van de mensheid en de harde strijd om in de prehistorie te overleven. Jean Auels boeken hebben al miljoenen lezers meegevoerd naar de boeiende prehistorische wereld van Ayla en haar tijdgenoten. In de prehistorische wildernis van het Europa van 35.000 jaar geleden vindt de Stam van de Holenbeer een klein meisje. Ze is moederziel alleen; haar familie is bij een aardbeving om het leven gekomen. Hoewel het kind niet tot het volk van de Stam behoort, ontfermt Iza, de medicijnvrouw, zich over haar. Ze krijgt de naam Ayla, en Iza onderwijst haar geduldig in heelkunde en kruidenleer.

Als Ayla opgroeit, wordt langzaam maar zeker duidelijk dat ze verschilt van de andere stamleden. Ayla draagt de toekomst van de mens in haar bloed, maar ze botst met de oude cultuur van de Stam. Ze is namelijk vlugger, ondernemender, slimmer, ánders...

De stam van de Holenbeer (geschreven door Juan M Auel) is het eerste deel van de reeks ‘De aardkinderen’ en verteld ons het ontstaan van de mensheid zoals wij die ongeveer kennen. Mijn moeder heeft de boeken in de kast staan, evenals een heleboel ander mensen van een generatie boven mij, omdat het een zeer bekende reeks is.
Om het weer populair te maken is het afgelopen jaren opnieuw uitgegeven (waarvan het zesde deel onlangs ook in paperback is verschenen) en deze editie heb ik tot de eerste vijf delen goedkoop op het boekenfestijn weten te bemachtigen.
In de prehistorische wildernis van het Europa van 35.000 jaar geleden vindt de Stam van de Holenbeer een klein meisje. Ze is moederziel alleen; haar familie is bij een aardbeving om het leven gekomen. Hoewel het kind niet tot het volk van de Stam behoort, ontfermt Iza, de medicijnvrouw, zich over haar. Ze krijgt de naam Ayla, en Iza onderwijst haar geduldig in heelkunde en kruidenleer.

Jean M. Auels serie De Aardkinderen vertelt het verhaal over het mysterie van het ontstaan van de mensheid en de harde strijd om in de prehistorie te overleven.
Het draait allemaal om half meisje Ayla, die als ‘andere’ bij de stam van de Holenbeer komt. Ze valt er compleet buiten. Waar de stamleden klein, gedrongen en een primitief denkvermogen hebben, ontwikkeld Ayla zich als groot en slank mens met het vermogen tot analytisch denken. Het contrast tussen de personages wordt extra duidelijk als Ayla handelt naar inzicht in plaats van traditie. Dit brengt haar natuurlijk in moeilijke situaties waarvan je gedurende het lezen wel ‘weet’ dat het redelijk goed gaat aflopen. Toch stoort dat niet, omdat het allemaal enorm gedetailleerd beschreven is. Dat klinkt vreemd, dat de details het feit dat het allemaal wel goed gaat wegcijferen, maar juist door die details raak je helemaal in het verhaal verzeilt. Het is op dusdanige wijze beschreven dat het net is alsof je er zelf bij bent, ook al kennen we de beschreven flora en fauna niet eens. Voor ons geestesoog verschijnt een beeld van hoe het toen had kunnen zijn. De schrijfster is daar uitermate goed in geslaagd.
Ik geef toe dat er een heleboel gebeurd in het boek, wat het bijvoorbeeld moeilijk maakt om het te verfilmen, of iets dergelijks. Er verstrijken namelijk jaren gedurende het boek en de hoofdpersoon maakt veel gedetailleerde avonturen mee. Elk avontuur op zich zou al een hele film kunnen vullen.
Dit maakt het er naar dat je de pagina’s ook met veel aandacht leest en in je op neemt. Ikzelf geef toe dat ik vaak snel lees, waardoor het wel eens gebeurd dat bepaalde zinnen niet helemaal doordringen. Bij dit boek was dit niet het geval, het trok me om het rustig in zijn geheel in me op te nemen en dit zie ik ook als een zeer positief element.
Men raadde mij het boek aan omdat het meer dan alleen geschiedenis is. Er wordt ook een kijkje in de keuken van de rituele en religieuze gedachtegang van de eerste mens gegeven waaruit blijkt dat wij mensen toch nog steeds elementen daarvan bij ons dragen. Het boek bevat veel interessante onderwerpen als communicatie, dingen aanleren, verhoudingen, leefgewoontes en rituelen als de jacht en medicijnkennis. Dit vind ik boeiend en ik ben blij dat ik de boeken heb meegenomen die dag. Ik was anders minder snel de boekenkast van mijn moeder ingedoken denk ik, wat zonde is. Deze reeks is immers echt een enorme aanrader en ik kijk er zeer naar uit om te beginnen aan deel 2.
Het eerste deel ‘Stam van de Holenbeer’ is in paperbackversie te koop voor 10 euro en bevat zo rond de 540 pagina’s leesplezier.
four-stars

Tags:

Divider

2 responses to “De stam van de Holenbeer

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.