De rune gebo

Geplaatst op 19 mei 2012 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

Het is tijd voor de rune Gebo. Gebo, soms ook wel Gibu genoemd, is de 7e rune uit het oude runenalfabet. Hoewel het teken er zelf meer als een X uitziet, is de klank die bij dit symbool hoort juist de G. Veelal wordt deze rune verbonden aan de godin Gefn, een vruchtsbaarheidsgodin die het land bewerkte met haar ploeg en wiens naam ‘gever’ betekent.

Gebo staat voor ‘geven’ en voor ‘gift’ (als in een cadeau). Ook ‘gave’ wordt dikwijls aan Gebo verbonden. Het ontvangen van een gift was een belangrijk element in de Noorse mythologie. Het gaat hier echter vaak wel om een eerlijke ruil, zoals dat Odin een oog opofferde voor het verkrijgen van de runen. Het geven of krijgen van iets schept een band met de ander, en daarom staat deze rune ook voor een samenzijn.

Ik vind het ook grappig dat wij in onze tijd xxx gebruiken als kusjes. Het zijn natuurlijk niet alleen kusmondjes, maar ook de giften van Gebo!

Ik ervaar Gebo altijd als een erg positieve rune bij een legging. Hij staat immers voor samenkomen en het uitwisselen van symbolen, handelingen of voorwerpen. Het is een gebaar van geborgenheid en zekerheid dat je niet alleen bent. Een teken van liefde en gelijkheid!

Ik denk echter dat Gebo wel kan waarschuwen dat je misschien teveel van anderen verwacht. Een gift hoeft niet fysiek te zijn, maar kan natuurlijk ook simpelweg betekenen dat de ander er voor je is. Voor iedereen heeft een gift andere waarde en het is belangrijk in acht te nemen dat je een ander niet mag veroordelen wanneer je er voor het gevoel minder voor terug krijgt. Wees genereus en eis niet teveel van anderen.

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.