De macht van het Wonderwoud – Elizabeth Visser

Geplaatst op 12 augustus 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De macht van het Wonderwoud – Elizabeth VisserDe macht van het wonderwoud door Elizabeth Visser
Uitgever: Callenbach | 2018
Genres: Fantasy
Aantal pagina's: 312
ISBN: 9789026622557
Uitgave: Hardcover
Goodreads
two-half-stars

Revan en Yvalana wonen ieder aan een kant van het magische Wonderwoud. Hun twee volken voeren al eeuwenlang oorlog om de magie van dit woud, maar ze kunnen elkaar nooit verslaan. Door de moord op de koningin van de Ershai dreigt er een nieuwe oorlog, en deze oorlog zal alles veranderen. Revan en Yvalana komen erachter dat deze oorlog niet het grootste kwaad is. Ze verdwalen in een donker woud, waar niemand ooit levend uit is gekomen. Hier komen ze achter geheimen die het woud lang heeft verborgen.

'De macht van het Wonderwoud' is een spannend en magisch verhaal met tekst en illustraties van Elizabeth Visser

Ik vind het heel tof als er fantasyboeken van Nederlandse bodem verschijnen; we krijgen namelijk zo veel te maken met vertalingen, dat het soms lijkt alsof een oorspronkelijk Nederlandstalig boek geen kans meer krijgt. Ik was dan ook benieuwd naar De macht van het Wonderwoud, wat mede kwam door het geïllustreerde omslag.

Aan weerszijden van het magische Wonderwoud wonen twee volkeren, die al eeuwenlang in oorlog zijn maar elkaar niet weten te verslaan. Als de koningin van de Ershai bruut vermoord wordt, dreigt er een nieuwe – alles veranderende – oorlog. Revan en Yvalana komen dan wel ieder uit het tegenoverstaande volk, ze moeten samen op pad om het ware kwaad te stoppen. Maar het woud heeft geheimen die lang verborgen zijn gebleven…

Yay, een boek met illustraties, dacht ik toen ik het boek opensloeg. Aan het begin van het boek krijg je een overzicht van de belangrijkste personages. Handig, want als ik dan even kwijt was wie wie was en welke rol hij/zij ook al weer had, dan hoefde ik alleen maar terug te bladeren. Ook door het boek heen zijn er illustraties te vinden. Ze zijn sfeervol en passen goed bij het boek; de auteur heeft ze namelijk zelf gemaakt! Toch had ik op sommige plekken twijfels over de plaatsing. Dan was een illustratie bijvoorbeeld niet ‘vrij’, waardoor de omgeving opeens wordt afgekapt. Dat geeft een beetje een word-look. Liever vrijstaande illustraties of – als je dan een illustratie met achtergrond hebt – eentje die de hele of halve pagina vult. #zeikerd.

Maar goed, laten we naar het verhaal gaan. Allereerst wil ik graag aankaarten dat – hoewel tof bedacht – de world building – helaas niet helemaal goed tot z’n recht komt. Al op de eerste pagina maken we kennis met een Fijkje. Als lezer krijg je echter niet meer wat zo’n beestje/dier/persoontje dan precies is. Dit is toch wel essentiële informatie en hoewel het later wel duidelijk wordt (vooral door de illustraties), is dat eigenlijk al te laat. En zo waren er wel meer dingetjes die je als lezer maar moest aannemen, zonder dat er een goede fundering werd opgebouwd. Het probleem hierbij is dat je als lezer moeilijker een voorstelling van iets kunt maken. En dat is voor mij echt key bij een fantasyboek.

Omdat ik zo veel moeite had met de voorstelling, wist het verhaal me niet ontzettend te boeien. Ik vond het leuk gedaan en heb me best vermaakt met deze Lord of the Rings voor jeugdige lezers, maar ik had er toch meer van verwacht. Het is niet een boek wat ik meteen nog een keer zou willen lezen.

De macht van het Wonderwoud volgt een vrij standaard fantasy plotverloop van personages die samen op reis moeten en hindernissen moeten overwinnen om tot een eindstrijd te komen om de boel te redden. Een reis biedt veel mogelijkheden om personages te laten ontwikkelen en dat ging hier te snel. De reis – en de hindernissen – waren zo genomen en verliepen te snel om mee te groeien met de personages. Hierdoor was de ontwikkeling van de personages gehaast en niet altijd even logisch. Je bent niet binnen zo’n korte tijd aartsrivaal en dan oke met elkaars aanwezigheid; juist die ontwikkeling is interessant.

Desalniettemin vond ik het einde wel erg prettig; het leverde een bepaalde kalmte op; een afgerond geheel.

De wereld van De macht van het wonderwoud moet het vooral hebben van de illustraties om tot leven gewekt te worden.

Al met al vond ik De macht van het wonderwoud een aardig boek. Het is niet heel bijzonder, maar best aardig om te lezen. Het is echter geen boek wat me eeuwig bij zal blijven en ik voel er ook weinig voor het opnieuw te lezen, daarvoor was het voor mij te onopvallend.

Wel kudo’s voor deze christelijke uitgever die zich toch waagt aan fantasy.

two-half-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.