De herfst begint: fijne Mabon!

Geplaatst op 21 september 2019 door Emmy in Spiritueel / 1 Comment

Ik ben dol op de herfst. Het gure weer, de prachtige kleuren aan de bomen en de kaarsjes kunnen binnen weer aan. Het is mijn favoriete seizoen, omdat we eindelijk af kunnen koelen na een warme zomer. Vandaag sta ik op Elfia en is de herfst officieel begonnen, al vinden we dat het al echt herfstweer was, natuurlijk! Ik ben bij een mooi kasteel met werkelijk prachtige tuinen als ik Mabon vier. ’s Avonds slapen we gezellig in een blokhut in de natuur. Wat een heerlijke manier om de herfst mee te beginnen. Helaas moet ik het zonder heerlijke appel-kaneel mede doen!

Mabon, oftewel de herfstequinox, is het officiële begin van de herfst en een van de acht jaarfeesten binnen het Paganisme. Ik vind de overgang van zomer naar herfst altijd heerlijk: langzaam weer warmere kleding dragen, dekentjes op de bank en de kaarsjes aan. Het is ook een heel duidelijke transitie, omdat de blaadjes aan de bomen verkleuren en zich laten vallen. Die kleuren vind ik prachtig en inspireren me al jaren in mijn tekeningen en kleurenpallet. Nu ik weer wat meer energie heb, hoop ik ook wat meer de natuur in te kunnen gaan om echt te kunnen genieten van al dat pracht.

Als kind zijnde vond ik de herfst al leuk. Eikeltjes en kastanjes verzamelen om daar dieren van te knutselen… Mooie bladeren bewaren… Ik werd er altijd al blij van.

Mabon staat voor mij dan ook als een feest van dankbaarheid voor de vruchtbaarheid die het land ons dit jaar heeft gebracht. Het is het tweede oogstfeest: appels worden geplukt en mais wordt van het veld gehaald. Allemaal om ons voor te bereiden op de komende winter. Daar mogen we dankbaar voor zijn. Appels staan sowieso voor vruchtbaarheid en dat is ook waar ik dit jaar het meest dankbaar voor ben: dat er een baby in mijn buik mag groeien. Ik weet zeker dat ik daar dit jaar enorm bij stil ga staan als ik dit weekend half in de natuur ben.

Ik ben ook heel blij dat het niet zo koud gaat worden als vorig jaar. Toen regende het de hele dag en nacht bij 12 graden en minder. Brrrr. Nu wordt het boven de 20 graden en dat bevalt me in dit geval veel beter. En de bezoekers van Elfia vast ook!

Symbolen die ik bij Mabon vind passen: appels, eikels, kastanjes, dennenappels, mais, herfstbladeren, pompoenen, korenaren, sikkels (of een zeis), wijn, druiven, een zonnewiel (om de balans tussen donker en licht te symboliseren) en de hoorn des overvloed. Als je graag met kristallen werkt, zoek dan vooral gele en oranje stenen uit.

De kleuren die bij Mabon passen zijn typische herfstkleuren: bruin, donkergroen, rood, bordeauxrood, oranje, geel, goud, roodbruin.

Wat kan je vandaag eten om stil te staan bij Mabon? Dingen als brood (zelfgebakken) van tarwe of mais, paddenstoelen, appels en ander fruit uit het seizoen, wortelgewassen, noten en pompoenen. Leuk om daar bij stil te staan, denk ik zo! Ik denk dat wij op Elfia eten en daar valt natuurlijk ook genoeg te kiezen wat daar op aansluit.

Sta jij wel eens stil bij het wisselen van de seizoenen?

Tags: ,

Divider

One response to “De herfst begint: fijne Mabon!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.