Ook door deze auteur: Heks
Uitgever: Lebowski | Mei 2021
Genres: Historische fictie
Aantal pagina's: 256
ISBN: 9789048859603
Uitgave: Paperback
Source: Bibliotheek
Goodreads
Limbricht, nabij Sittard, eind zeventiende eeuw. Haar leven lang is Entgen Luijten gewend haar eigen weg te gaan, in familiekwesties, in zaken en in de liefde. Ze wordt daarin gesteund door een grote kennis van de natuur, die ze ook regelmatig aanwendt om haar dorpsgenoten te helpen. Maar dan wordt ze vanwege een paar ongelukkige voorvallen beschuldigd van hekserij. De kasteelheer is gebrand op een bekentenis, waarvoor hij gebruikmaakt van alle middelen die de inquisitie hem ter beschikking stelt. Maar wat als Entgen tegen alle verwachtingen in standhoudt?
De heks van Limbricht is een op feiten gebaseerde roman over de moed, eigenzinnigheid en het politieke bewustzijn van een ongetemde vrouw. Haar proces in 1674, waarvan alle stukken bewaard zijn gebleven, verloopt anders dan iedereen had kunnen voorspellen.
Het is jaren en jaren geleden dat ik voor het eerst iets van Susan Smit las. Eerst haar boek Heks, daarna nog wat andere non-fictie boeken en ook Elena’s vlucht. Ik vind haar schrijfstijl fantastisch en de manier waarop ze historische boeken toegankelijk maakt, spreekt me enorm aan. De heks van Limbricht stond al een tijdje op mijn lijst om te lezen en ik besloot het boek een tijdje terug te reserveren in de bibliotheek. Nu ik met mijn opleiding traditionele hekserij bezig ben leek het me een goed moment om te lezen over heksenvervolging. En dat is niet alleen interessant voor heksen, maar juist voor iedereen.
De heks van Limbricht gaat over Entgen. Entgen is altijd een vrouw met een mening geweest. Ze was geen volgzaam schaapje, liet haar stem horen, was slim en had heel veel kennis over planten en de natuur. Ze was daarom een bedreiging. Na wat ongelukkige voorvallen wordt ze opgepakt op verdenking van hekserij. De machthebbers zijn gebrand op een bekentenis, maar ondanks de verschrikkelijke martelingen van de inquisitie houdt ze stand. Dit is het waargebeurde verhaal van een vrouw die niet te breken was.
Als ik nadenk over wat mensen elkaar aan hebben gedaan in de 16e en 17e eeuw omdat opgeschreven stond hoe je een heks moest aanpakken, word ik spontaan misselijk. Het feit dat martelingen nog steeds plaatsvinden en dat je niet overal ter wereld een heks kan zijn, is ergens gewoon niet te bevatten. De klopjacht die op personen heeft plaatsgevonden in het verleden, voortkomend uit angst en macht, is een van de donkere bladzijdes van ons bestaan. Ik vind het dan ook heel goed dat dit soort verhalen zijn opgeschreven. De heks van Limbricht is geen fictie, maar gebaseerd op feiten. Dit maakt het verhaal opeens een stuk heftiger.
Ik vond het verhaal heel indrukwekkend en ik denk dat er maar weinig auteurs zo geschikt waren geweest om Entgen’s verhaal te vertellen als Susan Smit. Zij is immers een van de bekendste heksen van Nederland.
Het verhaal zelf volgt een aantal tijdlijnen. Je leest over Entgen’s leven voordat ze is gearresteerd en je leest over haar gevangenschap. Dit was nergens verwarrend en allebei dusdanig opgeschreven dat ik naar beide verhaallijnen uitkeek. Susan Smit heeft een fijne poëtische schrijfstijl die zich goed leende voor dit historische verhaal.
De heks van Limbricht heeft ontzettend veel indruk op me gemaakt. Zowel in positieve zin dat ik blij ben dat ik Entgen’s verhaal heb mogen horen en dat Susan Smit het zo mooi heeft overgebracht, maar in negatieve zin dat ik het heel heftig vind dat dit de realiteit was. Ik ben blij dat ik in een tijd leef waarin je als niet-man een stem hebt.
Geef een reactie