Coraline

Geplaatst op 27 oktober 2012 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

CoralineCoraline Uitgever: LS Amsterdam | maart 2003
Aantal pagina's: 172
ISBN: 9789024548101
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

De dag na de verhuizing gaat Coraline op verkenning.... Hun nieuwe flat heeft eenentwintig ramen en veertien deuren. Dertien gaan open en dicht. De veertiende zit op slot. Volgens haar moeder zit er een blinde muur achter, maar als Coraline hem opent, ontdekt ze een donkere gang naar een andere flat, die veel weg heeft van de hare. Alles lijkt er geweldig. Het eten is beter. In de speelgoedkist zitten opwind-engelen die door de kamer fladderen en boeken met plaatjes die kronkelen en sidderen en flikkeren. Maar er is ook iemand die zich haar andere moeder noemt. Iemand met knopenogen en lange witte vingers... De andere moeder wil Coraline veranderen en nooit meer laten gaan. Coraline weet te ontsnappen, maar ontdekt dat haar ouders zijn gestolen. Ze zal moeten terugkeren naar de andere kant van de deur om ze te redden, als dat kan... '

“Dit boek ga ik later voorlezen aan mijn kinderen.”
Dat Neil Gaiman de meest vreemde verhalen kan verzinnen, wist ik al, want ik heb al heel wat verfilmingen van zijn boeken gezien (Stardust, Mirrormask en natuurlijk Coraline) en toen ik het boek ‘Coraline’ zag liggen bij het boekenfestijn, moest hij mee. De animatiefilm van Coraline vond ik namelijk geweldig en ik wilde het al heel lang lezen.
Het is een vrij dun boekje (ongeveer 170 pagina’s) wat duidelijk geschreven is voor kinderen. Het is eigenlijk een soort mix tussen een sprookje en een griezelverhaal, en dat maakt het juist zo sterk. Men noemt het dan ook wel eens een eigentijdse versie van Alice in Wonderland, gemixt met de toverachtige wereld van sprookjes.
Het verhaal gaat over het meisje Coraline, dat net met haar vader en moeder in een huis is komen wonen wat opgesplitst is in verschillende huizen. Zo heeft ze twee ex-actrices als onderburen met een horde Schotse terriërs en een bovenbuurman die verwoede pogingen doet zijn muizencircus te openen.
Coraline verveeld zich en opent, als haar ouders weg zijn, een deur naar een andere wereld, waar haar ‘andere moeder en vader’ haar opwachten. Eerst lijkt alles gaaf, en hoewel die andere ouders met hun knoopogen een beetje griezelig zijn, lijkt Coraline zich prima te vermaken in die wereld achter het deurtje. Maar is alles wel wat het lijkt? En waar zijn haar echte ouders als ze terugkomt?
Hoewel ik het boekje snel uit had, ben ik er heel tevreden over. Het las niet overal even lekker, maar dat komt omdat ze de taal simpel hebben gehouden en omdat ik natuurlijk de Nederlandse vertaling heb gelezen. Het is een prima griezelverhaal voor kinderen die geen zin hebben in zoetsappige sprookjes.
Ik geeft het boekje een 4/5 en ga het met een fijn gevoel in de kast zeggen.
Interesse naar de film? Hieronder voor jullie de trailer!
four-stars

Tags:

Divider

One response to “Coraline

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.