Wat kan een boekblogger voor jouw boek betekenen?

Geplaatst op 14 oktober 2017 door Emmy in Tips & Tricks / 1 Comment

Stel, je hebt een boek uitgegeven in eigen beheer. Wat dan? Hoe zorg je ervoor dat je boek bij zo veel mogelijk mensen terechtkomt? Je zou natuurlijk kunnen adverteren in de plaatselijke buurtkrant, maar hoe groot is de kans dat de juiste lezer jouw boek weet te vinden? Welkom in de wonderlijke wereld van de social influencers: boekbloggers en boektubers.

Wat doet een boekblogger?

Boekbloggers bloggen over – jawel – boeken. Zij schrijven met een bepaalde frequentie op een website die ze zelf of met anderen beheren. Dit kunnen recensies zijn, maar ook columns, wrap-ups (wat heb ik gelezen?), hauls (nieuwe aanwinsten) of stukken over het lezen in het algemeen. De meeste boekbloggers vullen hun blog voornamelijk met recensies van de boeken die ze hebben gelezen. Dit zijn misschien eerder leeservaringen te noemen; zij schrijven wat zij van een boek vonden en richten zich daarbij op een bepaalde doelgroep. Boekbloggers kunnen dus heel nuttig zijn wanneer je je boek bij een groep lezers bekend wilt maken.

Hoe benader je een boekblogger?

Er zijn veel boekbloggers en ik kan me voorstellen dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Vraag medeauteurs om tips of zoek via google. Er zijn boekbloggers in alle genres en je wilt natuurlijk dat de blogger goed bij de inhoud van jouw boek past. De meeste bloggers zijn niet moeilijk te benaderen; ze hebben een e-mailadres of contactformulier op hun blog staan. Zorg er wel voor dat je de blog bekeken hebt; wat leest deze blogger graag, heeft deze blogger het bereik wat ik zoek en wie is de blogger? Het is een afknapper om als blogger een mailtje te krijgen met ‘Beste blogger’. Zoek op z’n minst mijn naam op. Zo moeilijk is het niet; het staat gewoon op mijn homepage. Sterker nog; onder elke blogpost.

Laat ons weten wie je bent

Stel jezelf voor in het berichtje en vertel wat over je boek. Waarom denk je dat jouw boek bij de blogger past? Wat bied je aan (een fysiek exemplaar, een ePub?). Stuur een achterflap, omslag en ISBN mee. Dit zijn gegevens die een blogger nodig heeft in zijn of haar recensie. En zorg dat je boek op goodreads staat. Goodreads is een internationale database vol boeken waar je kunt bijhouden wat je wilt lezen, hebt gelezen etc. Ook vinden via deze website veel lezers nieuw leesvoer. Je kunt gemakkelijk zelf je boeken toevoegen.

Vraag naar collega-bloggers

Mocht een boekblogger je boek om wat voor reden dan ook afwijzen, vraag dan gerust of hij of zij nog collega’s weet die er wel wat mee willen doen. Dit kan natuurlijk ook wanneer een boekblogger wel toezegt. Veel boekbloggers gaan met elkaar om en weten daarom precies welk boek bij welke blogger past. Meer aandacht voor je boek is altijd beter, toch? Maar let op: veel boekbloggers hebben het druk en hebben niet altijd de tijd om een boek te recenseren. Verwacht niet te snel resultaat of dat een recensent bij voorbaat ja gaat zeggen. Je boek de hemel in prijzen kan ook tegenvallende resultaten opleveren.

En dan is de boekblogger jouw boek aan het lezen

Oei. Wat dan? Wanneer zal de recensie online komen? En als hij online komt; wat is dan het oordeel? Boekbloggers zijn over het algemeen eerlijk; zij zullen aangeven wat hen aanstond aan het verhaal, of wat in hun beleving misschien wat mindere punten waren. Dat mogen ze doen. Ook al ben je het er niet mee eens. Goed om te weten: boekbloggers beoordelen het boek, niet jou als auteur. Elke leesbeleving is anders; wat de ene tof vindt, vindt de ander helemaal niks. Het is niet zo dat je boek door een kritische recensie niet meer opgepakt zal worden, je boek is namelijk wel bij heel veel lezers onder de aandacht gekomen. Lezers die misschien nog nooit van jouw boek gehoord hadden. Maar die kritiek dan? Tja, misschien haal je er wat nuttigs uit voor toekomstig werk! Niet vergeten: boekbloggers zijn mensen met een persoonlijke smaak en voorkeuren.

Be social

De meeste bloggers zijn erg actief op social media en zullen de recensie dan ook graag delen via Facebook, Twitter en Instagram. Deel vooral mee! Zo bereiken jullie samen nog meer mensen. Ook als je minder blij bent met een recensie (omdat je boek niet zo goed beviel) loont het zich om de recensie te delen. Aandacht is aandacht en een blogger voelt zich zo gewaardeerd. Ik wel tenminste! Ik heb immers de tijd en moeite genomen om een boek te lezen en er iets over te schrijven.

Kortom, schroom er niet voor om een boekblogger aan te schrijven, maar kijk eerst of jouw boek past bij de smaak van de boekblogger. Als een boekblogger nee zegt, vraag dan gerust of hij of zij misschien nog mensen kent die wel tijd of zin hebben. Zorg voor een persoonlijke mail en kijk vooral hoe een blogger heet. Veel succes!

Deze blogpost verscheen eerder bij The Black Sheep Indie.

Tags: ,

Divider

One response to “Wat kan een boekblogger voor jouw boek betekenen?

  1. Ja… het ‘Beste Blogger’ mailtje werkt inderdaad vrij averechts. Het voelt dan echt als een copy-paste verhaal. En inderdaad, de smaak van een boekblogger, dat is echt van belang. Goed overzichtje zo!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.