Blues in F – Emke Rientsma

Geplaatst op 4 oktober 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 5 Comments

Blues in F – Emke RientsmaBlues in F | september 2014
Aantal pagina's: 160
ISBN: 9789025758271
Uitgave: Paperback
Goodreads
two-stars

Janek is niet bepaald een droomleerling. Hij heeft wel iets beters te doen dan lessen bijwonen of huiswerk maken: oefenen met zijn band bijvoorbeeld, of wat bijverdienen in de vishandel van zijn oom. Maar dat verandert allemaal wanneer Janek onder toezicht wordt geplaatst van de aantrekkelijke nieuwe docente mevrouw Siegal - of Mirjam, zoals hij haar al snel noemt. Bij haar kan hij zijn hart uitstorten over zijn Poolse achtergrond en lastige thuissituatie. Al snel voelt Janek meer voor zijn begeleidster. Is hij nou gek, of voelt zij hetzelfde? Hij bedenkt een bizar plan om daarachter te komen.

Koop ‘Blues in F’ hier

Ik kreeg van uitgeverij Gottmer de kans om een vooruit exemplaar te lezen van dit boek ‘Blues in F‘. De omschrijving klonk mij – als docent in opleiding – interessant in de oren, dus ik zei volmondig ja. Ik had hoge verwachtingen van iemand die zo veel ervaring in het onderwijs heeft.. En in mijn hoofd vergeleek ik het al snel met andere boeken die met school te maken hebben, zoals bijvoorbeeld Examendeal. Zoals jullie aan mijn waardering kunnen zien, wist dit boek mijn verwachtingen niet waar te maken.

Het was een moeilijke keus voor me, om Blues in F uiteindelijk maar twee sterren toe te kennen. Het is absoluut niet slecht geschreven hoor, maar er zitten elementen in die ik gewoon niet compleet vind. Dingen die me echt gestoord hebben. Gebeurtenissen waarvan ik dacht: moet dat nou zo?

Wat ik wel goed vind is dat Emke er voor gekozen heeft een minderheid in Nederland uit te zoeken die ook vaak over een kam worden gescheerd: de polen. Waar de meeste mensen bij het woord allochtoon meteen denken aan een persoon van Turkse of Marokkaanse afkomst, zijn er natuurlijk ook een hele boel Polen in Nederland. Toen ik dat hoorde hoopte ik op een hele boel elementen uit de Poolse cultuur, maar dat vond ik nogal vlakjes. Meer dan worst kreeg ik niet.

Dan heb je Janek. Een jongen die het allemaal wel zou kunnen, maar er geen ruk aan doet. Hij is al eens blijven zitten, heeft zijn Duitse lesboek nog nooit open gehad en al meer dan 150 uren verzuimd in november. Oh.. En hij zit in het VWO. Dat vond ik niet echt overkomen. Het kan best dat die jongen slim is, maar hij kwam over als een sul en een school zou hem eerder naar havo gooien dan doorgelaten hebben naar de havo.. Denk ik dan. Ook zijn houding en mentaliteit vond ik helemaal niet bij een VWO leerling passen. Ik weet het niet.. Toen ik het eenmaal las dat hij op het VWO zat, voelde dat echt heel erg onrealistisch.

Bij de meeste gebeurtenissen in het boek had ik mijn bedenkingen, maar wat ik vooral jammer vond was dat alles nogal aan de oppervlakte bleef. Ik voelde weinig emotie bij de dingen die Janek meemaakte en kon maar met moeite een band met hem krijgen. Zonde, want zeker als hij en zijn broer afreizen naar Polen zijn er een tal van mogelijkheden! Evenals met hun moeder! Het zat allemaal een beetje ingewikkeld in elkaar, wat helemaal niet nodig was geweest.

En dan heb je mevrouw Siegal nog. 30, lekker uiterlijk, belangrijk persoon binnen de atheneum afdeling en natuurlijk degene die Janek moet helpen en waarvoor hij een obsessie krijgt. Een obsessie die op niets meer dan een puberfantasie gebaseerd is die doorslaat in iets.. raars… Heel veel keuzes vond ik raar. Ook de manier waarop het uiteindelijk eindigde. De manier waarop die docent er mee omging. RAAR. Echt, ik was het spoor bijster.

Na al die negativiteit hoop ik niet dat ik jullie nu heb afgeschrikt voor dit verhaal. Ik wil gewoon graag eerlijk blijven: dit verhaal was het gewoon niet zo voor mij. Misschien wel voor jou! Ook denk ik dat dit echt een boek is wat vele leerlingen op de middelbare school kan bekoren, omdat een van de meest gehoorde klachten ‘de boeken zijn te dik’ is. Dit boek telt maar 160 pagina’s en is dus prima te behappen. Daarnaast kaart het belangrijke maatschappelijke en sociale elementen aan die allicht erg belangrijk zijn in het leven van een tiener. Ik kan me goed voorstellen dat docenten Nederlands juist dit boek aanraden om leerlingen aan het denken te zetten. Op dat vlak is het namelijk geen slecht verhaal.

Kortom: hou jij van snelle verhalen met vele gebeurtenissen die gaan over een (verboden) romance? Dan is Blues in F wat voor jou! Ook jongens die niet van de romantiek zijn: wees niet bang, want het is een vrij rauw geschreven verhaal. Zoals het hoort bij jongens van Janek’s leeftijd.

two-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

5 responses to “Blues in F – Emke Rientsma

  1. Hahaha, als iemand die het VWO heeft gedaan kan ik je rapporteren dat Janek’s houding niet héél vreemd is, hoor! Juist als het je altijd aan is komen waaien, is het heel gemakkelijk om er met de pet naar te gooien. Zo lette mijn hoogbegaafde vriend daar nooit op (was vaak niet eens aanwezig) en kopieerde hij altijd mijn aantekeningen vlak voor de toets, en haalde dan een hoger cijfer dan ik. We waren ook vrij heftig met spijbelen; aanwezig bij misschien 50% van de lessen?

    Kan me wel goed voorstellen als de andere punten – reactie van de docent e.d. je dwars zitten. Dat is wel iets dat delicaat behandeld moet worden. Docent/leerling relaties zijn toch een touchy onderwerp…

    • Ik heb zelf ook het VWO gedaan en ik vind Janek’s houding namelijk wel vreemd.. Ook al zijn er genoeg leerlingen die het aan komt waaien, vond ik het echt niet passen bij Janek. Maar dat is mijn mening. Hij is namelijk helemaal geen aantekeningen aan het overnemen en doet zijn toetsen ook gewoon niet goed. Als er iets benoemd zou worden over hoogbegaafdheid, ala, maar dat gebeurt ook niet in het boek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.