Uitgever: Blossom Books | Juni 2020
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 341
ISBN: 9789463491990
Uitgave: Paperback
Goodreads
Brenda weet hoe het is om onzichtbaar te zijn, geen vrienden te hebben en niet mee te tellen, en ze is het zat. Haar plan: zichzelf opnieuw uitvinden als ze gaat studeren in Amsterdam. Maar als dat plan meteen mislukt na een rampzalige introductieavond, moet ze iets anders verzinnen.
Twee dagen later is ze Aurélie uit Parijs: een rijke erfgename met een fantastische kledingsmaak, die in een sjiek hotel woont. Ze heeft vrienden, een indrukwekkend aantal Instagramvolgers en een jaloersmakende agenda… maar ook drie gestolen creditcards, het gevoel dat ze achtervolgd wordt en een aantal dreigende privéberichten in haar Instagram-inbox.
Haar web van leugens wordt steeds verstikkender, maar ze kan nu niet meer terug, toch?
Afgelopen jaar verscheen bij Blossom Books het boek Bijna echt van Lisa Campenhout. Het klink heel verslavend, over een meisje dat zich voordoet als een ander en zo vanalles voor elkaar krijgt. Die drama leek me heerlijk! Toen het boek ook nog eens genomineerd bleek voor de jonge jury debuutprijs, besloot ik het mee te nemen voor tijdens de lockdown.
Brenda heeft er nooit echt bij gehoord en is daar helemaal klaar mee. Ze wil zichzelf helemaal opnieuw uitvinden als ze begint aan een studie in Amsterdam. Na haar introductieavond loopt alles al in het honderd, dus vlucht ze weg met een gestolen creditcard. Ze besluit iemand anders te worden. Iemand die er wél te doet. Aurélie uit Parijs is geboren! Opeens is ze het helemaal. Maar iemand lijkt te weten wie ze is. Raakt ze verstrikt in haar web van leugens, of zal ze voor altijd iemand zijn.
Was Bijna echt verslavend? Absoluut. Bevatte het drama? HELL YES. Zo veel drama dat het soms zo over de top was dat het ongeloofwaardig werd. Aan de ene kant vond ik dat heerlijk en aan de andere kant stoorde me dat op ten duur. Natuurlijk volg je Brenda en Brenda maakt steeds meer fouten en begint als een gewond dier om zich heen te bijten, maar soms had ik ook het gevoel dat bewust de grens van drama werd opgezocht: hoe ver kan je als auteur gaan voordat een verhaal ontspoort.
Echter: nadat ik het verhaal een paar dagen had laten bezinken, besefte ik dat het verhaal op een andere manier nooit had gewerkt. Het moest dramatisch en over de top zijn, ook om te laten zien hoe manipulatief de mens kan zijn. Ik kan me zelf niet voorstellen hoe het is om mezelf voor te doen als een ander, maar wie weet gaat het wel echt zo. Daarnaast vond ik het heel mooi – nou ja, mooi – hoe Brenda op het wanhopige af probeerde aan te sluiten. Hierdoor ging ze nog verder in haar gedrag, waardoor ze het zelf allemaal ging geloven. Eigenlijk zit het daardoor beter in elkaar dan ik tijdens het lezen heb ervaren.
Hoewel ik het boek absoluut origineel vond en perfect vind passen in ons social media tijdperk, vond ik in het middelstuk bepaalde handelingen wat repetitief worden. Het werd een beetje een getouwtrek tussen bepaalde gebeurtenissen en van mij had Aurélie het nog wel heter onder de voeten mogen krijgen, waardoor ze nóg verder was gegaan.
Tienermeiden zullen smullen van de drama en de wereld van influencers. Bijna echt begint met een leugentje om eigen bestwil en wordt daarna groots. Het glamoureuze leven van instagrammers komt ruimschoots aan de orde, evenals de duistere kanten ervan.
Was Bijna echt voor mij een steengoed boek? Nee. Heeft het indruk op me gemaakt en is het nog lang blijven doorsudderen in mijn hersenpan? Absoluut.
Geef een reactie