Ben X – nDurlie & Nic Balthazar

Geplaatst op 19 april 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Ben X – nDurlie & Nic BalthazarBen X | april 2015
Aantal pagina's: 120
ISBN: 9789401422833
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-stars

Een aangrijpende lees- en kijkervaring over een jongen die vlucht in een andere wereld. Ben X is een graphic novel gebaseerd op een waargebeurd verhaal naar het boek en de bekroonde film van Nic Balthazar.

Ben is anders. De dokters zeggen dat hij een autismespectrumstoornis heeft. School is een hel. Alleen tijdens het gamen is Ben een onoverwinnelijke held, met een heldin aan zijn zijde. Wanneer zijn pesters hem ook online achtervolgen, is het tijd voor actie.

Senne De Beul heeft zich sinds zijn studie aan het RITS ontwikkeld tot creatief producent. Samen met vier andere jonge filmmakers richtte hij het productiehuis Bworg op. Zijn grootste passie is het schrijven van scenario's.
Nic Balthazar is televisiemaker en regisseur en woont in Gent. Hij maakte o.a. de bekroonde film Ben X en de film Tot altijd.
Veerle Colle, online bekend als 'nDurlie', maakte al stripverhaaltjes toen ze klein was. Ze heeft een grote liefde voor verhalen vertellen en heeft een filmstudie gedaan. Deze ervaringen combineert ze nu in de graphic novel Ben X.

Toen ik het persbericht van Ben X ontving, had ik meteen interesse. Niet alleen omdat er een interessante keuze is gemaakt om te werken met een hoofdpersoon met autisme, maar ook omdat pesten en online vriendschappen er in verwerkt zijn. Ik lees best wel wat graphic novels en het leek me een heel goed boek om te bespreken op mijn blog.

Mijn vriend las dit boek eerst en hij had hem in no time uit. Ik vroeg hem; is het iets? Hij gaf aan dat het ergens wel indrukwekkend was, omdat het een waargebeurd verhaal is, maar aan de andere kant is het heel erg vaag.

Dit kan ik wel beamen. Ik las het boek snel daarna om te kijken of ik hetzelfde zou ervaren. Het verhaal gaat over Ben, die autisme heeft en volgens een zeer strikte planning leeft. Thuis verliest hij zichzelf het liefst in een online game, waar hij met een meisje optrekt. Op school wordt hij vreselijk gepest, omdat hij anders is.

Ik denk dat heel veel mensen wel eens het gevoel hebben anders te zijn, wat het meteen een heel herkenbaar boek maakt. Tevens kaart het allerlei situaties aan waar autisten tegenaan kunnen lopen, zoals de manier waarop scholen omgaan met leerlingen die net wat meer aandacht nodig hebben. Het is echter wel zo dat alles zo ontzettend snel gaat. Graphic novels hebben sowieso altijd al dat het verhaal heel vlot loopt, maar nu ging het soms echt te snel. Meestal wordt dat opgelost door meer te vertellen met het beeld, maar laat ik nou net de kwaliteit van het tekenwerk wat vinden tegenvallen.

Het tekenwerk is niet zo constant en de mix tussen fantasy/realisme/cartoonish komt niet zo tot z’n recht. Even heel grof en kort door de bocht gezegd: geef mij een goed budget en ik doe het ook. Het is te grof en te stijf om het fragiele onderwerp echt juist onder ogen te brengen. Toch zijn er ook tekeningen die wel lekker lopen. Zo vind ik de passages die zich afspelen in de typische fantasy bar wel erg sfeervol en passend overkomen.

Ik vond de personages wat vlak getekend, terwijl ze zo veel inhoud hebben. Samen met de vlugge vertelling had ik op een gegeven moment het gevoel dat ik wat pagina’s miste. Het was erg aangrijpend wat er gebeurde, maar door de warrige aanloop lijkt de timing een beetje off.

Al met al is Ben X een aangrijpend verhaal (waarvan ook een film is), wat ik qua concept en globaal plot erg mooi en heel confronterend vond, misschien zelfs schokkend, ook al was het einde verwacht. Als lezer blijf je hoop houden. De uitwerking vond ik echter wat minder geslaagd… Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak!

three-stars

Tags: , , , ,

Divider

3 responses to “Ben X – nDurlie & Nic Balthazar

  1. Gaia Steinbuch

    De film is alweer van een tijdje terug, maar ik vond de film erg goed. Leuk om te weten dat er ook een ‘graphic novel’ van is, dat wist ik niet. Wel jammer dat je de tekeningen wat tegenvielen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.