Alma – Sander Meij

Geplaatst op 5 september 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Alma – Sander MeijAlma door Sander Meij
Uitgever: Blossom Books | Juni 2022
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 224
ISBN: 9789463493673
Uitgave: Paperback
Source: Recensie-exemplaar
Goodreads
four-stars

Alma is bijna zestien en woont met haar vader en jongere broer in het zuiden van San Pedro Sula. Steeds nadrukkelijker maken gewelddadige drugsbendes daar de dienst uit. Tot in de diepste vezels van de samenleving is hun terreur voelbaar. Zozeer zelfs, dat Alma niet meer weet of ze haar eigen broer nog wel kan vertrouwen.

Na een paar heftige gebeurtenissen is ze op zichzelf aangewezen. Ze moet vluchten voor haar leven. Haar plan is om naar haar moeder in de Verenigde Staten te reizen, maar dat blijkt een stuk makkelijker gezegd dan gedaan.

‘Alma’ is een indringend verhaal over vriendschap, familie, vertrouwen en doorzettingsvermogen onder de allesverwoestende invloed van drugsbendes op het leven van een dapper, vijftienjarig meisje uit Honduras.

De hoeveelheid mensen op aarde die op de vlucht zijn, is volgens mij nog nooit zo hoog geweest. Hun verhalen zijn schrijnend. In de VS. Bij de Middellandse zee. Overal ter wereld. En ook in Nederland. Nu speelt Alma zich niet in Nederland af, maar ik denk alsnog dat het een boek is dat iedere jongere zou moeten lezen.

Alma (15) woont in het zuiden van San Pedro Sula. Het wordt er steeds gevaarlijker en met de dag neemt het drugsgeweld toe. Alma weet niet meer of ze veilig is en of ze haar eigen familie nog wel kan vertrouwen. Op een dag kan ze niet anders dan vluchten. Ze wil naar de VS, waar haar moeder woont. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Alma is geen dik boek, maar maakt veel indruk. Het is een heel actueel verhaal en drukt je even met je neus op de feiten: ik heb geen idee hoe het is om te moeten vluchten en onder mens onterende omstandigheden bij een vreemd land aan te kloppen of ze me alsjeblieft willen helpen. En door er juist over te lezen krijg je een beetje een beeld. Niet dat je weet hoe het is, maar het helpt je wel om een stukje inlevingsvermogen te creëren.

De reis van de tiener is indrukwekkend en intrigerend. Er wordt gewisseld tussen de reis en de periode waarop ze wacht op groen licht om verder te mogen. Sander Meij gebruikt makkelijke zinnen en omdat het boek niet erg dik is, heeft niemand een excuus om zich er niet aan te wagen. Ik zou dit boek dan ook heel graag inzetten op mijn werk en ga mijn exemplaar zeker meenemen om leerlingen te laten lezen.

Van mij had het boek dikker mogen zijn, want soms leek het verhaal nu wat snel te gaan. Desalniettemin heeft het indruk gemaakt en dat is het belangrijkst.

four-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.