Alera, de erfgename (Legacy #1) – Cayla Kluver

Geplaatst op 6 februari 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Alera, de erfgename (Legacy #1) – Cayla KluverAlera, de erfgename door Cayla Kluver
Serie: Legacy #1
Uitgever: The House of Books | 2011
Genres: Young Adult, Romantiek, Historische fictie
Aantal pagina's: 494
ISBN: 9789044329704
Uitgave: Paperback
Goodreads
one-half-stars

Kroonprinses Alera van Hytanica moet van haar vader trouwen met de arrogante Steldor, omdat hij een heel goede troonopvolger zou zijn. Alera voelt niets voor een huwelijk en al helemaal niet met Steldor. Dan ontmoet Alera de mysterieuze Narian, die afkomstig is uit het vijandelijke rijk Cokyri. Er dreigt een oorlog uit te breken tussen de twee rijken. Narian kent de geheimen van Cokyri en zou het volk van Hytanica dus goed kunnen helpen. Maar is hij wel te vertrouwen?

Het boek Alera, de erfgename stond al een aantal jaar op mijn verlanglijstje. Ik kwam het geregeld tegen online of bij het boekenfestijn, maar steeds vaker kreeg ik de indruk dat ik dit boek beter niet kon aanschaffen. Toch bleef iets in mij zeggen dat ik het wilde lezen, dus leende ik een exemplaar van de bibliotheek. Was ik blij dat ik het boek had geleend of wil ik het nu juist hebben?

Alera gaat over een 17-jarige kroonprinses. De wet van haar land heeft bepaald dat zij op haar 18e moet trouwen en dat die man koning zal worden van het land. Haar vader probeert haar natuurlijk in zijn voorkeur te pushen, maar Alera begint langzaam wat te voelen voor een vreemdeling. En laat die vreemdeling nou net uit het buurland komen waar al tijden spanningen heersen.

Als ik verklap dat ik tijdens het lezen liever netflix aanzette om nog een aflevering van Reign te kijken, zegt dat dan genoeg? Ik denk het wel. Beiden verhalen zou je ergens kunnen vergelijken; het speelt zich af aan het hof en trouwen speelt een belangrijke rol. Maar waar Reign vol intrige, drama, tempo en feels zitten, ontbreekt het in Alera in allemaal. De drama deed me niks en ik voelde me totaal niet verbonden met de hoofdpersonen. Dit kwam mede door de te beschrijvende schrijfstijl. Het boek zit zo nutteloze details dat het mijn leesplezier bedierf. Dit plot had absoluut geen 500 pagina’s nodig, vooral niet als het zo saai is. There, I said it.

Ik vond Alera maar een saai boek. De personages vielen uit de lucht, hadden van die onmogelijke namen en waren vaak overbodig. Ik heb liever een boek met vijf supersterk omschreven personages dan 20 waarvan de helft dienstmeid. Lekker boeiend. Daarnaast stoorde ik me grandioos aan het ‘de week erna’ en ‘drie dagen later’, wat om de vier pagina’s plaats leek te vinden.

Alera speelt zich af in een fictief land, maar een goed beeld ervan krijgen we niet. Het lijkt er vrij normaal. Ze vieren christelijke feestdagen en doen alles wat ze hier in het verleden ook deden. Waarom moet het dan afspelen in een zelf bedacht land? Die logica zie ik gewoon niet. Had er dan op z’n minst wat aparts ingedaan (behalve al die vreemde namen).

Ik ken me ergens voorstellen dat liefhebbers van De Selectie en Reign ook wel kunnen genieten van dit boek. Voor mij was het te langzaam en miste ik een portie dramatiek. Ik wilde Alera’s frustratie VOELEN, maar in plaats daarvan bleef ik blanco. Zonde. Tevens had ik het idee dat bepaalde plotlijnen die wél interessant waren, bleven liggen. Zoals die zuigelingen. Hallo. Waarom stop je iets in een boek als het amper relevant is!?

Uiteindelijk ben ik blij dat ik het boek heb geleend en niet heb gekocht. Als je me op twitter volgt, dan had je me al horen zuchten en steunen. Ik denk gewoon dat ik dit boek een aantal jaar geleden veel toffer had gevonden. Nu deed het me weinig en vond ik het een heel sloom verhaal. Zonde. Maar nu maak ik me in ieder geval minder druk over het feit dat het vervolg niet vertaald is.

Alera is een weinig spannend en ontzettend gedetailleerd boek. Je moet er van houden.

Alera was een personage dat me niet boeide, de intriges deden me niks en het boek liep ongeveer even snel als het kijken hoe gras groeit. Als je graag details leest over hoe iemands jurk in elkaar zit, dan is dit boek wat voor jou, maar wil je meer actie: laten liggen. De plotlijnen die dit boek hadden kunnen redden werden volledig ondersneeuwt door onbelangrijke zaken. Een voorspelbaar boek waarvan ik had gehoopt dat het anders zou zijn.

Bewaren

one-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

One response to “Alera, de erfgename (Legacy #1) – Cayla Kluver

  1. Andrea

    Jammer dat het zo tegenviel. Dat je het toch uitgelezen hebt, vind ik knap. Het klinkt als typisch zo’n boek dat ik niet zou uitlezen 🙂 Bedankt voor je eerlijke mening.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.