De Alchemist – Paulo Coelho

Geplaatst op 12 juli 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

De Alchemist – Paulo CoelhoDe Alchemist door Paulo Coelho
Uitgever: Arbeiderspers | 2015 (heruitgave)
Genres: Roman
Aantal pagina's: 179
ISBN: 9789029505031
Uitgave: Hardcover
Goodreads
five-stars

De jonge schaapherder Santiago heeft één grote wens: de wereld bereizen tot in alle uithoeken om zo uit te vinden hoe deze in elkaar zit. Zijn dromen over een verborgen schat zetten hem aan tot een zoektocht. Na veel omzwervingen ontmoet hij in Egypte de alchemist, die over grote spirituele wijsheid beschikt. Hij adviseert de jongen: 'Luister naar je hart. Dat kent alles, omdat het afkomstig is van de ziel van de wereld en daar ooit naar zal terugkeren (...) Waar je hart is, is ook je schat.'

Jaren geleden kocht ik het bekende werk van Paulo Coulho, De Alchemist, in een prachtige zilveren uitgave bij de Bruna. Ik had al veel over het boek gehoord, het had illustraties en het verhaal trok me ook. Ik leende het boek een tijdje later uit aan een vriendin en heb het helaas nooit meer teruggezien. Ach ja, die dingen gebeuren nu eenmaal en het is maar een boek. Ik hoop dat ze er van heeft genoten en het boek zo nu en dan nog eens inkijkt. Waarom het me niet meer dwars zit? Ik heb nu namelijk weer een exemplaar van De Alchemist in bezit. De nieuwe uitgave met een vrij zonnig ogende kaft. En dat past wel bij de inhoud! Met de komst van dit nieuwe exemplaar zag ik mooi de gelegenheid om dit vrij dunne boekje te herlezen. Zo kon ik er meteen ook een recensie over schrijven.

alchemist2

De Alchemist is een vrij filosofisch aandoend boek over een jongen (een herder) die door een gesprek met een koning besluit zijn schapen in Spanje te verkopen en helemaal naar Egypte te reizen om de piramides te zien. Daar zou namelijk een schat te vinden zijn. Je volg de jongen en zijn twijfels, zijn hobbels en vooral zijn overwinningen.

alchemist3

Ik ervaar dit boek altijd als een schop onder mijn kont om niet altijd te kiezen voor de veilige weg. Want door risico’s te nemen in het leven (op allerlei vlakken), kan je als mens groeien en kom je zaken op je pad waar je niet naar zocht, maar misschien wel nodig hebt. Net als de herder in het boek krijg je keuzes voorgelegd en zal je vaak terug willen grijpen naar het veilige en vertrouwde. Maar worden we daar betere mensen van? Halen we dan het beste uit onszelf en het leven? Ik denk dat iedereen wel eens terugdenkt aan keuzes die je hebt gemaakt en ‘hoe het zou zijn als…. Dat is normaal. Maar het feit dat je zo nu en dan kiest voor een niet zo voor de hand liggende keuze.. dat is leven. En er bewust van zijn, dat is natuurlijk ook belangrijk. De Alchemist zie ik als een boek vol inspiratie. De me doet laat realiseren dat wij soms moeten luisteren naar advies van vreemdelingen. Dat we soms iets moeten aanpakken wat we lastig vinden, om er uiteindelijk sterker uit te komen. En naast al deze mooi omschreven levenslessen, bevat het boek ook nog eens een vermakelijk verhaal. Is dat eens even fijn.

Ik vond het prettig om De Alchemist opnieuw te lezen. Toen ik het voor het eerst las op de kunstacademie, was ik vooral op zoek naar de spirituele delen van het boek. Nu zit ik zelf in een ‘wat wil ik?’ fase, en dat maakt het dat je het boek weer net iets anders beleefd. Dit boek is tijdloos, leerzaam en een boek wat ik nog vele malen zal herlezen in mijn leven. En ik weet zeker dat ik er elke keer weer iets anders uit zal halen.

alchemist

Bewaren

five-stars

Tags: , , , ,

Divider

3 responses to “De Alchemist – Paulo Coelho

  1. Wat een mooie editie is dit! ‘De alchemist’ in mijn kast is een oude paperback, maar dat maakt het verhaal er gelukkig niet minder mooi op 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.