2022 reading challenge wrap-up

Geplaatst op 31 december 2022 door Emmy in Boeken / 0 Comments

Vandaag zwaaien we 2022 uit en rond ik ook de 2022 reading challenge af.

Zo nu en dan vraagt iemand me waarom ik in hemelsnaam zoveel belang hecht aan een challenge. En ergens is dan de term challenge dan een beetje verkeerd. Want ergens is het niet perse een uitdaging voor me. Al tijden kies ik een makkelijk te halen leesdoel en van die overige uitdagingen maakt het me eigenlijk weinig uit of het lukt of niet. Hoe ik dat volgend jaar aan ga pakken lees je morgen.

Hoewel ik een paar jaar terug misschien had gehoopt dat die extra uitdagingen me zouden pushen om bepaalde dingen te lezen, merk ik dat ik daar nu weinig behoefte meer aan heb. Lees ik daardoor nu alleen maar hetzelfde? Nee. Juist helemaal niet. Ik denk namelijk dat ik dit jaar echt veel meer genres heb verkend en daar ook veel meer plezier aan heb beleefd.

Betekent dit dat ik geen YA meer lees? Nee. Maar ik moet wel toegeven dat ik een bepaalde verschuiving ervaar.

Deels komt dit ook door de verandering in het veld. Er worden relatief minder young adult boeken uitgegeven in mijn beleving en ik heb minder contact met uitgeverijen. En weet je? Ik vind dat helemaal oke.

Ik lees meer volwassen fantasy, meer romans, meer romance (het liefst wel met een fantasyelement) en ook meer literair werk. Trouw blijf ik elke maand wel een boek van school lenen, omdat ik het belangrijk vind mijn leerlingen van goede informatie te voorzien.

Vroeger zei ik nog wel eens: ‘Laat tieners lezen wat ze willen, dan komen ze vanzelf wel uit bij literatuur.’

En tja, gelukt denk ik?

Maar goed, ik ben mega aan het afdwalen bij deze terugblik, dus laat ik maar snel weer tot de kern komen.

Goodreads reading challenge

Op 3/4 van het jaar had ik mijn goodreads challenge van 100 al gehaald. Ik stond zelfs al op 115. Ik hoopte de 150 te halen en dat is gelukt. Ik ben dus dik tevreden met wat ik heb kunnen lezen zit jaar. Het is wel mijn laagste aantal sinds een paar jaar, maar qua hoeveelheid pagina’s scheelt het niet eens zoveel met vorig jaar. Een slordige 4000 pagina’s. Terwijl het toch 20 boeken minder waren. Ik las meer dan 50.000 pagina’s over 150+ boeken. Het kortste boek was 48 pagina’s en de dikste 992 pagina’s (ja, Sarah J. Maas is de schuldige, al las ik meer dikke boeken dit jaar.) Gemiddeld waren mijn boeken 336 pagina’s dik (vorig jaar 311). Gemiddeld kregen de boeken 3,8 sterren, maar ik gaf ook een paar boeken geen sterren.

Overige leesdoelen

Een van mijn andere grote doelen was het inkrimpen van mijn TBR. Halverwege het jaar was ik supergoed op weg en had ik nog maar 62 ongelezen boeken liggen.

Het is nu boven de 80.

Ach ja.

Ik probeerde ook meer vervolgdelen te lezen en dat is matig gelukt. Ik heb er eigenlijk niet meer aan gedacht tot ik dit aan het typen was.

En nu de lijstjes:

Vijf klassiekers

 • Turks Fruit
 • Hersenschimmen
 • De brief voor de koning

Vijf rereads

 • Heartstopper 2
 • Heartstopper 3
 • Heartstopper 4
 • Harry Potter en de geheime kamer
 • Harry Potter en de gevangene van Azkaban

Elke maand een boek van school:

Januari:

 • Het is hier helemaal (niet) perfect
 • Queer baby
 • Het alles
 • Unwritable
 • Turks fruit
 • Wie zette mijn naaktfoto’s online
 • Brons


Februari:

Niks!


Maart:

 • Nicolas en de verdwijning van de wereld
 • Help! Ik sta online.

April:

 • Ivelle
 • De heks van Limbricht

Mei

 • Wees onzichtbaar
 • What the Hack!
 • De woestijndief
 • Wie ik gisteren was
 • De zee kwam door de brievenbus
 • Amari en de nachtwachters

Juni

 • Gloei!
 • Komt een vrouw bij de hacker

Juli:

 • De bijzondere woorden van Gioia
 • De tunnel
 • Zomerburen
 • Waarom ik lees

Augustus:

 • Efter
 • De reunie
 • Bad boys for life
 • De schaduwen van Radovar

September:

 • Onder een hemel van sproeten

Oktober:

 • Opgewekt naar de eindstreep
 • Ik ga leven

November:

 • Ga gewoon wat leuks doen
 • Amalia
 • Het heartstopper jaarboek

December:

 • Hier zijn is niet de bedoeling
 • De wicca keuken
 • Hersenschimmen

Ik heb bijna elke maand boeken van de bieb gelezen. Nu krijg ik een biebabonnement van school, maar toch zou het ook het geld waard zijn als ik hem zelf moest aanschaffen. Nu heb ik ook de luxe dat de boeken naar school worden gebracht of hier al staan.

vijf graphic novels 

 1. Heartstopper 2
 2. Heartstopper 3
 3. Heartstopper 4
 4. Sailor Moon 2
 5. Lore Olympus vol. 1

vijf jeugdboeken

 1. Spookpokken
 2. What the hack
 3. De zee kwam door de brievenbus
 4. Amari en de nachtwachters
 5. De strijd om de magische wens

Vijfentwintig Engelse boeken

 1. Precious catastrophe
 2. The nature of witches
 3. The toll
 4. Miss Mayhem
 5. Unravel the dusk
 6. A deal with the elf king
 7. Savage her reply
 8. From the earth to the Shadows
 9. The ex hex
 10. The scapegracers
 11. Pumpkin’
 12. The raven king
 13. Bravely
 14. Queens of geek
 15. Long may she reign
 16. This wicked fate
 17. Neon gods
 18. Felix ever after
 19. A touch of darkness
 20. A touch of ruin
 21. a touch of malice
 22. beach read
 23. Delilah Green doesn’t care
 24. The witch’s heart
 25. An incarnation of shadow and light

Tien oorspronkelijk Nederlandse boeken

 1. Ontsnapt uit het slot
 2. Het is hier helemaal (niet) perfect!
 3. Vleugels van de dood
 4. Turks fruit
 5. Unwritable
 6. Op gevoel
 7. Het duizend eilanden experiment
 8. De nieuwe Wendy
 9. Nicolas en de verdwijning van de wereld
 10. Leviathan

Drie dichtbundels

Geen!

Drie luisterboeken

 1. Heks
 2. In het vervloekte hart
 3. Daar waar de rivierkreeften zingen

En vijf non-fictie boeken

 1. Gloei
 2. Komt een vrouw bij de hacker
 3. Het staat (niet alleen) in de sterren
 4. The path of the witch
 5. Het wonder van mindfulness

Nou, dit viel me dus alles mee. Ik heb namelijk niet veel aan dit lijstje met leesdoelen gedacht. Alleen het lenen bij de bibliotheek probeer ik wel bewust te doen.

Hoe is het met jouw reading challenge gegaan?

Tags:

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.