Ook door deze auteur: Bloed en Beenderen
Serie: Legacy of Orïsha #2
Andere boeken in deze serie: Bloed en Beenderen
Uitgever: Harper Collins | Maart 2020
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 396
ISBN: 9789402705058
Uitgave: Hardcover
Goodreads
Zélie en Amari hebben het onmogelijke voor elkaar gekregen: ze hebben de magie teruggebracht naar het koninkrijk Orïsha, waar Zélies volk – de maji – wordt onderdrukt door een wrede heerser. De krachten die daarbij vrijkwamen waren alleen zó groot, dat niet alleen zijzelf, maar ook hun tegenstanders hun magische krachten hebben teruggekregen.
Wanneer de koning zich opmaakt om Orïsha aan te vallen, probeert Zélie uit alle macht de maji te verenigen om te voorkomen dat ze onder de voet worden gelopen. Daarnaast is het van het grootste belang dat Amari haar recht op de troon behoudt. Met zoveel zware taken op haar schouders en een burgeroorlog in het verschiet, weet Zélie niet of ze het gaat redden...
Na Bloed en beenderen van Tomi Adeyemi was het wachten geblazen op het vervolg: Vrees en wraak. Ik was heel nieuwsgierig naar dit vervolg: boek 1 was namelijk echt heel goed en jaren werk: ergens was ik bang dat deel 2 het bij lange na niet zou halen bij de awesome-heid van het eerste boek. Ik besloot eerst even een recap te lezen van het eerste deel en er toen in te duiken, hopend dat mijn concentratie hoog genoeg was om van dit boek te kunnen genieten.
Het is Zélie en Amari gelukt het onmogelijke waar te maken: de magie is teruggebracht naar het koninkrijk Orïsha, waar Zélies volk (de maji) nog altijd worden onderdrukt door een wrede heerser. Nu hebben niet alleen de maji hun krachten terug gekregen, ook hun tegenstanders! Zélie ziet het nu als haar taak om alle maji te verenigen, zodat ze de koning kunnen tegenhouden. Hun doel is om Amari op de troon te krijgen. Er komt nogal veel op Zélie’s schouders te liggen: zal ze die lasten kunnen dragen?
En het lukte me om van dit boek te genieten! Vrees en wraak is met een heerlijk tempo geschreven. Wel ben ik oprecht blij dat ik een samenvatting van het eerste deel las, zodat alle hoogtepunten weer vers in mijn geheugen zouden zitten. Eerlijk gezegd had ik dat ook wel nodig, want behalve de echt globale lijnen was ik al veel details kwijt.
Hoewel het boek best aan de maat is, vond ik dat wat er daadwerkelijk gebeurde best klein. Toch wist het boek veel indruk te maken: de setting en de verschillende culturen komen goed aan bod en zijn fantastisch uitgewerkt. De details dragen hier aan bij: van de patronen van de stoffen tot aan de haren van de personages, het kwam voor mij tot leven.
Vind ik Vrees en wraak de beste YA fantasy die ik ooit heb gelezen? Nee. Maar dit boek is wel van waarde. Het laat ons zien dat YA fantasy niet hoeft af te spelen in een middeleeuws Europeaans-achtig land, maar dat er nog tal van andere manieren zijn om dit genre te vertellen. Het maakt dit boek sterk en indrukwekkend. Ik heb genoten van Zélie en haar kracht en ontwikkeling. Ik genoot van de bijpersonages. Ik genoot van alle moeilijkheden die zij op hun pad tegenkwamen en wisten te overwinnen. Het is dan misschien geen gigantisch plot: het is wel spannend en vlot en kleurrijk.
Toch was hij voor mij minder indrukwekkend dan het eerste deel. Ik geef toe dat ik bang was dat dit boek tegen zou vallen, omdat er veel minder lang aan dit boek gewerkt is. Hij was beter dan ik had verwacht. Wel denk ik dat deze serie best een tweeluik had kunnen zijn. Het einde had ook een afronding kunnen zijn en dan was het ook goed geweest.
Daarnaast waren de personages ook een punt voor mij om dit boek minder spectaculair te vinden. Ik vond Zélie en Amari echt fantastisch, maar gedurende het boek gebeuren er een aantal dingen die er soms voor zorgden dat de personages dingen deden die niet logisch waren. Op sommige momenten vond ik ze veel minder leuk. Daarnaast vind ik het romantische aspect in deze serie nog steeds mwah.
Orïsha komt weer tot leven in Vrees en wraak. De magie is terug!
Vrees en wraak staat vooral in zijn kracht vanwege de dynamische actie en de fantastische worldbuilding. Er zijn maar weinig fantasy boeken op dit moment met zo’n overtuigende setting dat je de stoffen bijna kunt voelen en het landschap kunt ruiken.
Geef een reactie