#Vraaghetdeboekblogger: Recensie-exemplaren

Geplaatst op 10 november 2016 door Emmy in Uncategorized / 4 Comments

Vorige week besloot ik spontaan weer een #vraaghetboekblogger te organiseren. Voor de mensen die er nog nooit van gehoord hebben: #Vraaghetboekblogger is een actie op twitter waarbij je alles kunt vragen aan boekbloggers. Uitgevers, lezers en boekbloggers doen mee en stellen (elkaar) bergen vragen. Ik probeer meestal met een thema te werken, zodat we specifiekere vragen kunnen stellen en voorkomen dat elke editie hetzelfde wordt. Ditmaal was het thema Recensie-exemplaren, deze werd aangedragen door Esmee, die het bedacht naar aanleiding van een video van Fleurine.

Heel veel vragen

Ondanks dat ik het spontaan heb aangekondigd, deden er ontzettend veel mensen mee. Daar was ik echt wel een beetje door geroerd. Er werden dus ook heel veel vragen gesteld, dus ik zal me in deze blogpost vooral focussen op de vragen die ik heb gesteld en de antwoorden die daar uit kwamen.

Het thema recensie-exemplaren komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Veel bloggers krijgen recensie-exemplaren. Maar hoe ga je daar nou mee om? En waarom krijg je ze?

N.a.v. de video van Fleurine vroeg ik me af of meer bloggers het herkende: een enorme druk voelen omdat je zo veel recensie-exemplaren krijgt.

De bloggers die erop hebben gereageerd (en dus best wel wat recensie-exemplaren ontvangen) herkende het wel eens. Ze gaven aan nu minder snel ja te zeggen en kritischer te zijn. Ikzelf herken het ook wel. Zeker als je al die mooie aanbiedingen krijgt, dan is de neiging om overal ja op te zeggen natuurlijk fantastisch. Ook wil ik kleinere uitgevers en zelfstandige auteurs ook een podium bieden. Gaandeweg heb ik echter geleerd om soms ook nee te zeggen. Sowieso bij boeken die niet bij mijn blog passen. Ik krijg het gewoon niet allemaal gelezen.. En dat terwijl ik zoooo veel lees!

Esmee gaf ook nog aan dat ze bij een persoonlijke mail die echt aan haar gericht is, wel eerder geneigd is om ja te zeggen. Ook daar kan ik me heel erg in vinden.

Hoeveel procent van je boeken zijn recensie-exemplaren?

Ikzelf hou met een dagboekje bij welke boeken er binnen komen en daarin vermeld ik het altijd als ik een boek heb gekregen. Meestal is dit bij mij zo’n 50 tot 60%, denk ik.

De antwoorden liepen enorm uiteen. Van uitschieters van 90%, tot bloggers die zelden een recensie-exemplaar krijgen. Voordat iedereen nu begint te roepen ‘dat is oneerlijk!’ moet ik er wel bij zeggen dat er grotere bloggers met een groter bereik hebben gereageerd, en ook vrij kleine blogs, of bloggers (bewust) minder aannemen.

Vervolgens vroeg ik of je als je een boek hebt gekregen van de uitgever of auteur in ruil voor een recensie, dit erbij MOET vermelden.

Ik kreeg antwoorden als ‘Ja dit moet, want reclame e.d.’ als antwoorden als ‘Ja, dat is wel zo netjes’, maar ook antwoorden dat mensen het niet zo nodig vinden. Sommigen vermelden het bij de haul of vragen zich af of dit niet het bloggen voor gratis boeken stimuleert.

Ikzelf kan me in alle antwoorden eigenlijk wel vinden. Een beetje vreemd misschien. Ik snap dat het moet, maar ik vraag me af of het nodig is om bijvoorbeeld in een kopje te zeggen: recensie-exemplaar! Ik probeer het eerder in mijn inleiding te vermelden, maar ik meld het sowieso al tijdens mijn hauls.

Echter denk ik wel dat het een onderwerp is om over na te denken.

Natuurlijk vroeg ik ook weer hoe lang je hebt gewacht eer je recensie-exemplaren bent gaan aanvragen (dus niet aangeboden kreeg).

Ik vind het namelijk interessant om te zien wanneer iemand de stap durft te zetten. Is dat per tijdeenheid, of als je een bepaalde grens van bezoekers hebt gehad? Ikzelf heb meer dan een jaar gewacht voor ik de stoute schoenen aan durfde te trekken. Boekbloggen was nog geen begrip en ik kende het eerst helemaal niet joh, dat er iets als recensie-exemplaren bestond.

Er kwamen antwoorden als ‘eerst gevraagd of ik op de perslijst mocht’. Of toch dat ze eerst boeken aangeboden kregen en later pas zelf iets aanvroegen. De meesten gaven aan na ongeveer een half jaar tot zelfs 2 jaar wachten! En zo hoort het denk ik ook; bloggen voor gratis boeken, dat hou je nooit vol. Je wilt eerst een beetje een basis leggen op je blog, of misschien zelfs eerst een recensie-stem vinden. En natuurlijk bereik creeeren. Zonder bereik ben je – sorry als dit wat hard over komt – niet interessant voor uitgevers. Zij willen immers dat hun boek onder de aandacht komt bij lezers.

Nu is een vervolgvraag natuurlijk: wanneer ben je groot genoeg? Tja… dat is aan de uitgevers natuurlijk. Ik durf daar geen uitspraken over te doen.

Wat vinden jullie van zomaar opgestuurde recensie-exemplaren?

Hartstikke tof natuurlijk, als een uitgever zo veel vertrouwen in een blogger heeft, dat er spontaan een boek op de deurmat ligt. Toch brengt dit in de praktijk ook wel weer twijfels met zich mee. Ik kreeg veel antwoorden dat men heel vereerd was, maar dat het fijner is om eerst een mailtje te krijgen met een verzoek. Soms krijgen bloggers namelijk boeken thuisgestuurd die helemaal niet in hun straatje passen. Bijvoorbeeld omdat het een heel ander genre heeft dan er graag gelezen wordt. De meesten van ons geven het boek dan ook geen voorrang.. of lezen het soms helemaal niet.

Kortom: het is spannend en tof, maar liever hebben we van te voren even een mailtje.

Mail jij je recensies altijd door aan uitgevers?

Als ik een recensie-exemplaar heb ontvangen, dan probeer ik een uitgever altijd een mail te sturen als de recensie online staat. Ook tag ik ze op social media. Zijn het mijn eigen boeken? Dan tag ik meestal alleen op social media.

Veel van ons doen dat, maar anderen hebben weer een nieuw voornemen: vaker mailen. En taggen.

En dat vind ik zo leuk aan #Vraaghetdeboekblogger, dat we elkaar echt helpen en inspireren om nog beter te worden.

Heb je wel eens een periode gehad waarin je ja zei op alle recensieverzoeken en daarom boeken kreeg die niet bij jou passen?

Een lastige vraag, omdat ik denk dat we – zeker de bloggers die al lang meedraaien – allemaal zo’n punt hebben gehad. Als je eenmaal wat bekender wordt, dan krijg je vaak ook meer aanvragen. Logisch, iedereen wil meeprofiteren! Het is dan van belang om dicht bij jezelf te blijven. Tuurlijk is het tof als je zo je horizon kan verbreden.. Maar heb je er wel echt tijd en zin voor? De antwoorden op deze vraag lopen best uiteen. Het viel me daarbij op dat bloggers die het nu een jaar of 1-2 doen, veel minder moeite hebben met ja zeggen, terwijl de bloggers die boven de 3 jaar zitten het wel ervaren hebben.

Wat is het vreemdste boek dat je ooit als recensie-exemplaar hebt ontvangen?

Van kookboeken tot thrillers… er kon natuurlijk maar één winnaar zijn en dat was degene die een erotisch kleurboek kreeg aangeboden. OKE DAN.

En verder…

En verder bespraken we quotes in en op boeken en in catalogussen. Want op een boek staan met een quote, dat is natuurlijk een fantastische eer! En in catalogussen ook.

Daarnaast waren er natuurlijk nog een tal van andere bloggers die vragen hebben gesteld, maar ik zit nu al over de 1200 woorden (serieus, ik zou dit moeten meetellen voor NaNoWriMo want daar loop ik achter).

Trending topic!

Er is nog geen enkele #vraaghetdeboekblogger geweest waarbij we geen trending topic werden. Zo leuk!

Wil je meer lezen over #vraaghetdeboekblogger? Zoek dan op de hashtag en lees het terug. Op naar de volgende?

Heb jij nog een vraag over recensie-exemplaren?

Tags:

Divider

4 responses to “#Vraaghetdeboekblogger: Recensie-exemplaren

  1. Het is en blijft een leuk en goed twitter initiatief. Voor kleine bloggers, zoals ik zelf, is dit heel leerzaam. Door de vele verschillende antwoorden ontdek ik een beetje mijn eigen weg en gevoel. Mijn dank is dan ook heel groot!

  2. Ik blijf het leuk vinden en vooral errrrg interessant om te ontdekken hoe andere bloggers ergens over denken. Alleen blijft het ook aanvoelen als een ritje op een rollercoaster. Het gaat echt zo snel dat ik steeds het gevoel heb dat ik de helft gemist heb. Daarom vind ik het ook leuk om nadien zo’n samenvatting te lezen of samen te stellen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.