Tips voor de vormgeving van je (boeken)blog

Geplaatst op 21 januari 2016 door Emmy in Blogspiratie, Tips & Tricks / 26 Comments

Het mag geen verrassing zijn dat ik al een aantal jaren blog over boeken. Ik heb in die tijd heel veel geleerd; over wat werkt en wat vooral niet werkt. Ik hoop dan ook dat ik vandaag weer een aantal tips kan delen voor de (beginnende) boekblogger. Ditmaal gaat het over de vormgeving van je boekenblog.

Schermafbeelding 2016-01-17 om 22.10.48

Vormgeving, je layout, wordt door velen nog wel eens als een ondergeschoven kindje gezien. Het gaat toch om de inhoud? Ja, deels is dat waar. Maar een blog die er verzorgd uitziet, laat een goede indruk achter. Een welkom indruk. En dat is natuurlijk je doel; dat bezoekers zich welkom voelen om terug te keren. Tevens kan je met je layout een aantal dingen laten zien: Wat voor een blog je hebt en wie je bent. Hoe persoonlijker je blog, hoe meer je van jezelf mag laten zien, natuurlijk.

Tevens wil ik graag aangeven dat niks van deze blog een moetje is. Het zijn alleen maar tips; je bent vrij om ze te gebruiken om het er niet mee eens te zijn. Zo hoort het.

Thema

Laat ik beginnen met het kiezen van een thema. Zowel in wordpress als bij blogger is het mogelijk om je thema aan te passen. Echter heeft wordpress.com daarin weer een aantal beperkingen; daar heb je de gelimiteerde keuze tussen een (weliswaar) groot aantal thema’s, deze thema’s kan je maar minimaal aanpassen. Echte aanpassingen kan je pas doen als je toegang hebt tot de css codes.

Wil je meer of een beter afgewerkt thema, dan kosten deze vaak geld. Natuurlijk zijn er ook goede gratis thema’s, maar daar moet je echt even voor gaan zitten. Kies niet het eerste de beste thema; deze zie je vaak op iedere blog. En je wilt als boekenblogger opvallen, is het niet? Met zo veel nieuwe en kleine boekenblogs, is het belangrijk om jezelf te laten zien. Gebruik je layout om te laten zien wie je bent, maar overdrijf het niet.

In de meeste thema’s kan je tevens kiezen voor zijbalken. Dit vind ik zelf altijd erg prettig, mits ze niet te breed zijn. Zorg ervoor dat je content breed genoeg is om prettig te lezen. Mijne staat ingesteld op 700 pixels. Zorg er tevens voor dat je menu goed zichtbaar is.

Header

Ik heb een betaald thema en daarbij heb ik een vrij drukke vormgeving gemaakt, bestaande uit een header, achtergrond en social media buttons. Een header is een afbeelding bovenaan je layout. Hierop staat vaak de titel van je blog en soms een ondertitel. Gebruik hiervoor een opvallende afbeelding met een passend lettertype of laat deze ontwerpen. Zo ontwierp ik de header van een aantal andere blogs. Mijn doel; de headers de persoonlijkheid van de blogger laten uitstralen. Een header is niet het logo van je blog. Een logo is wat anders, namelijk het symbool, de tekst of het plaatje wat je zou gebruiken om je blog te promoten. Zie ze los van elkaar.

Een header mag ook best druk zijn, als hij maar duidelijk is en uitstraalt waar je blog over gaat. Als je blogt over boeken, dan zet je geen auto op de omslag.

Bij Esmee’s header heb ik gekozen voor een relaxte uitstraling. Alsof je fijn een momentje pakt om Esmee’s blog te lezen. Dit gevoel heb ik altijd bij Esmee. Rustig, relax, knus en huiselijk.

joost

Joost houdt van fandoms, dus liet ik die fandoms zien. Boven zijn hoofd staat een stripballon met een lettertype die gebruikt wordt in comics. Zijn header is vrij druk, omdat Joost van heel veel verschillende dingen houdt.

Een header laat meteen zien waar een blog over gaat en wat mensen kunnen verwachten. Alles wat op een header staat heeft een reden.

Genoeg over headers. Je hebt nog meer onderdelen van je layout waar je aandacht aan kunt besteden. Bijvoorbeeld het gebruik van kleur. Ga je voor minimalistisch wit of een wat donkere kleur? Kies iets wat je mooi vindt, maar kies wel kleuren die matchen en die niet te fel zijn. Fel is niet fijn.

Tekst

En dan nu de tekst. Het lettertype want je gebruikt heeft veel invloed op de manier waarop mensen je blog beleven. Ideaal is om schreefloze letters te gebruiken. Dit zijn lettertype waarbij er geen haakjes aan het eind van een letter zitten.

vs

Bron: wikipedia

Schreefloze letters lezen beter op beeld. Het is rustiger voor de ogen. Net als een groot contrast. Ideaal is gewoon zwarte letters op een witte achtergrond. Hoe leuk kleurtjes ook zijn, ideaal leest het niet. Zorg er tevens voor dat je letters groot genoeg zijn en gebruik alsjeblieft, alsjeblieft geen sierletters. Het ziet er misschien leuk uit, maar het is niet praktisch. Pak uit met je layout, niet met je context tekst.

Gebruik van beeld

Het is fijn om (langere) blogposts te onderbreken met beeld. Ideaal is als je dit beeld zelf maakt. Je mag namelijk geen beeld van anderen gebruiken zonder toestemming. Dit kan hoge boetes opleveren. Er zijn natuurlijk ook afbeeldingen die rechten-vrij zijn. Maar dat zijn niet altijd de afbeeldingen die je wilt. Het best is natuurlijk om zelf foto’s te maken. En dat kan al met je smartphone! Ik maak vrijwel al mijn foto’s nu met mijn iPhone, omdat ik het budget (nog) niet heb om een mooie camera aan te schaffen. Het is leuk om te experimenteren. Let hierbij op licht en op compositie en oefen vooral.

Nog een aanrader voor je beeldgebruik; maar je afbeeldingen zo breed als je content. Dit leest prettiger en is mooier. Het is zo zonde als de foto’s van je blogpost – waar je vermoedelijk veel tijd in hebt gestoken – amper zichtbaar zijn.

Tevens raad ik je aan om een foto (of in mijn geval illustratie) van jezelf te tonen. Persoonlijke boekenblogs draaien deels om de persoon achter de blog; je mag best gezien worden. Is ook nog eens erg handig voor events. Zet je foto in bijvoorbeeld een zijbalk.

Kortom

Je wilt als boekblogger herkenbaar zijn; laten zien dat jij het gezicht bent achter de blog. Dit kan je gemakkelijk doen met je layout. Het is soms best lastig om je layout goed af te stellen, er zijn namelijk zo veel elementen waar je rekening mee moet houden; je thema zelf, de kleuren, de header, de letters en nog veel meer. Kom je daar niet uit, schakel dan hulp in, zeker als je je verder wilt ontwikkelen als blogger. Er zijn een tal van (betaalbare) professionals die jouw blog kunnen omtoveren tot jouw persoonlijke plek op het web. Durf te investeren in je blog.

Persoonlijk heb ik nu weer helemaal zin om aan mijn layout te gaan knutselen. Dus wie weet hoe Zon en Maan er binnenkort weer uit ziet.

Mocht je vragen hebben over vormgeving, of wil je dat ik je tips geef over de vormgeving van jouw blog? Laat dan vooral een reactie achter!

Tags: , ,

Divider

26 responses to “Tips voor de vormgeving van je (boeken)blog

  1. Persoonlijk ben ik qua layout meer fan van less is more en veel aandacht op de tekst. Dat van die schreefloze letters ga ik nog een keer uitproberen! Mooi geschreven stuk trouwens :).

    • Dat kan ik me voorstellen. Dat is inderdaad smaak. Maar er zijn heel veel strakke layouts en ik ben zelf niet zo van strak. Dus dan liever wat uitbundiger. 🙂

  2. Ik ben echt een kluns op het gebied van vormgeven en daar heb ik me inmiddels bij neergelegd. Ooit wil ik nog een betaald thema kopen, maar ik durf dat nog niet helemaal aan.
    Verder vind ik het verschrikkelijk als een blog een kleine lettergrootte heeft (en helemaal in combinatie met lappen tekst).

  3. Goede tips Emmy! Vooral het stuk over schreefloze letters vind ik ook belangrijk. Te vaak ben ik afgehaakt bij een blog omdat ik het niet lekker vond lezen, en het is helemaal erg als ze dan ook nog lichtblauw zijn op een witte achtergrond :S
    Ik denk als beginnende bloggers deze tips doorlezen, ze een goede start maken 🙂

  4. Mooie tips 🙂 Voor vormgeving zijn we bij jou wel aan het goede adres. Ik zou zeker aan je denken als ik weer eens iets wil veranderen en het me zelf niet lukt!

  5. Goede tips, Emmy! Ik heb helaas nogal een standaard lay out, maar ik probeer hem wel te personaliseren met inderdaad mijn eigen foto in de sidebar en een zelfgemaakte header!

  6. Super fijne tips Emmy! Echt iets waar ik wat aan heb. Ik ben zelf namelijk nog niet helemaal tevreden over mijn layout dus ik denk dat ik daar vanavond maar weer eens goed voor ga zitten!

  7. Ontzettend fijne tips! Ik ben ook juist meer van de rustige lay-out (en vind ‘uniek’ dan weer wat minder belangrijk haha), maar vind het bij jou enorm gaaf dat het zo ontzettend bij je past.

    Een van je tips heb ik net toch vast toegepast trouwens, ik heb nu ook een foto in mijn sidebar, en niet alleen op mijn about-me-pagina 🙂

  8. Wat een goede tips Emmy! Ik wil binnenkort mijn layout veranderen, dus ik sla je post even op 🙂 Eigenlijk ben ik behoorlijk blij met mijn layout, maar helaas is het een standaard thema dat op veel blogs gebruikt wordt – wat toch wel afdoet aan de originaliteit.. En persoonlijk vind ik het lettertype niet zo fijn lezen, maar dat kan je niet veranderen. Dus ik moet maar helemaal van 0 beginnen denk ik!

  9. Ik vond het ook erg moeilijk om een goede layout te maken voor mijn blog. Ik had het thema redelijk snel gevonden, maar er komt daarna nog zoveel meer bij kijken! Ik vind het wel super leuk om te doen en ik vind het belangrijk dat je blog uitstraalt wie je bent en dat komt ook de sfeer van je artikelen weer ten goede 😀

  10. Dat opbreken van een lange blogpost doe ik ook door middel van afbeeldingen en alinea’s. Eén lange doorlopende blogpost nodigt me niet echt uit tot lezen. Al helemaal niet wanneer het lettertype vrij klein is. Jammer genoeg heb ik geen echte camera, dus de foto’s maak ik gewoon met mijn smartphone en andere afbeeldingen maak ik via PickMonkey. Daar kruipt wel wat tijd in, maar ik vind het wel leuk dat ik er zonder grafisch talent toch leuke dingetjes in elkaar kan flansen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.