Uitgever: Boekerij | oktober 2015
Aantal pagina's: 192
ISBN: 9789022574645
Uitgave: Paperback
Goodreads
Alles wat je altijd wilde weten over je puber, maar waarop je nooit een fatsoenlijk antwoord kreeg
Het puberbrein is een groot raadsel en de puberwereld haast ondoordringbaar. Ouders worden helemaal gek van hun puberkind omdat ze niet weten wat er in hem of haar omgaat. Maar leg alle boeken van sociologen, therapeuten en andere betweters over pubers en opvoeden opzij, want nu is het de beurt aan Paul Bühre: vijftien jaar oud en ervaringsdeskundige. Bühre schrijft over gamen, groepsdynamiek op het schoolplein, onderbroekenmode, leraren en wat daar allemaal aan mankeert, (foute) meisjeskleding en verliefd zijn in tijden van internet. En natuurlijk schrijft hij ook over ouders, die steeds zo hun best doen, maar altijd weer de plank misslaan.
Onlangs kreeg ik van de uitgever de vraag of ik Puber Leaks wilde lezen en de schrijver wilde interviewen. Ik was meteen geïntrigeerd, want ik was heel erg benieuwd naar het boek. Ik werk met tieners, dus ik was erg benieuwd naar de visie zoals hij hoort te zijn; van de doelgroep zelf. Ik heb heel wat boeken over tieners gelezen, maar die observaties zijn van professionals… dat zijn toch andere mensen.
In verschillende hoofdstukken bespreekt Paul hoe hij zichzelf en zijn leeftijdsgenoten ziet. Variërend van groepsdynamiek (hoe een groep zich vormt) tot het gamegedrag van tieners. Kortom, alles wat tieners belangrijk vinden. Nou ja, de jongens dan. Want hoewel Paul treffende opmerkingen over meiden maakt, is het toch makkelijker om te vertellen hoe mannelijke pubers in elkaar zitten. En dit doet hij echt heel goed. Het feit dat je op zo’n jonge leeftijd als zo’n reflectief vermogen bevat; dat kan alleen maar een succes worden. Het boek is ontzettend luchtig en actueel geschreven dat je er letterlijk doorheen vliegt. Daarnaast wordt tekst afgewisseld met cartoons die – jawel – ook van Paul’s hand zijn. Behalve die van de rappers dan.
Paul schreef Puber Leaks naar aanleiding van zijn stage, en dat is een schot in de roos gebleken. Paul bespreek namelijk dat geen wat er echt toe doet bij tieners. Telefoontjes (en wat ze er op doen), groepsdynamiek en het communiceren naar anderen (ouderen leraren) toe. En dat zie ik ook echt terug bij mijn leerlingen. Daarnaast is het ook gewoon interessant om te lezen hoe een tiener het zelf allemaal beleefd. Want tieners vinden het lastig dat te omschrijven.
Puber Leaks is leuk en leerzaam voor een hele boel mensen; tieners, hun ouders, docenten en ga zo maar door. De manier waarop het geschreven is, is erg prettig (en ontzettend goed!). Het is allemaal heel actueel en biedt een goed kijkje in het hoofd van een tiener. Misschien leer je er wel meer van dan een boek op de docentenopleiding. Ik heb er van genoten en denk dat we nog veel van Paul gaan horen.
Het lijkt mij erg interessant om deze te lezen. Kan ik misschien meenemen als ik uitleg geef aan jongeren