Een blog beginnen is relatief eenvoudig. Er zijn een tal van websites waarbij je gratis een blog kunt aanmaken. Voorbeelden hiervan zijn WordPress.com, Blogger en Weebly. Je kunt natuurlijk ook een zelfgehoste blog beginnen. Dit houdt in dat je een stukje internet koopt, samen met een webadres, waar je vervolgens blogsoftware (als wordpress.org) op zet.
Een stukje voorbereiding
Er is geen goed of fout en alle platforms hebben zo hun plus- en minpunten. Er bestaan heel veel handleidingen over hoe je het nou aanpakt, maar schroom je vooral niet om een medeblogger aan de mouw te trekken. Wedden dat ze je wel willen helpen? Als je eenmaal een account hebt aangemaakt op het door jouw gekozen platform, kan je beginnen met het maken van een blog. Kies een goede naam; eentje die, bij voorkeur, nog niet door een ander in gebruik is en die gemakkelijk te onthouden is. Kies voor een naam die herkenning oproept en waarbij je zonder schaamte over durft te vertellen op verjaardagen.
Dan wordt het echt leuk
Het inrichten van je blog kan een waar feestje zijn; een thema, een header, je lettertype. Alles is mogelijk en dat maakt het juist zo leuk! Herkenbaarheid, maar vooral overzicht en duidelijkheid zijn hierbij van belang. Test je bloglook ook eens via je telefoon of tablet om te kijken of bezoekers alles wel goed kunnen zien. En als alles er een beetje naar je zin uitziet, is het tijd om te gaan schrijven.
Hoe bereik je lezers?
Als (boek)blogger ben je er helemaal vrij in om je blog zo in te richten als je wilt. Maar om lezers aan je te binden raad ik aan om een doelgroep te kiezen. Zelf heb ik de doelgroep; Young Adult lezers vanaf ongeveer 14 jaar. Bezoekers weten wat ze van mij kunnen verwachten en het meeste wat op mijn blog verschijnt is daaraan gerelateerd. Het zou vreemd zijn als ik opeens over allerlei dingen zou gaan schrijven die niet bij mij passen. Ik verlies dan mijn geloofwaardigheid en dus ook lezers. Door frequent berichten te plaatsen en door interactie op social media (en op je blog), zullen mensen blijven plakken en zal je blog gaan groeien. Boekbloggers zullen misschien nooit zo veel gelezen worden als beauty- of lifestylebloggers, we hebben wel heel veel trouwe lezers die wij door middel van onze blogs nieuw leesvoer kunnen laten ontdekken.
Social media
Facebook, Twitter en Instagram zijn ideale kanalen om je artikelen te verspreiden en om contact te houden met je lezers. Korte berichten of extra aankondigen kunnen gemakkelijk worden verspreid en met een eigen pagina of account voor je blog maak je je beter herkenbaar. Social media kent ook een paar minder mooie kanten. Het is hard, je wordt snel ondergesneeuwd en het kost behoorlijk wat extra tijd wil je het goed aanpakken. Toch denk ik dat het een mooie aanvulling kan zijn op een blog. Mits het frequent wordt ingezet natuurlijk, maar dat geldt precies hetzelfde voor blogposts. Voor auteurs kan een blog een perfect platform zijn om lezers op de hoogte te houden van nieuwe boeken of bijvoorbeeld het schrijfproces. Pas er echter wel op dat je niet enkel over je eigen verhalen schrijft; het moet voor lezers interessant blijven.
Er zijn een tal van do’s en don’ts over het vullen van je blog. Vandaag wil ik maar één tip meegeven: geniet! Bloggen is ontzettend leuk!
Deze blogpost is eerder verschenen bij The Black Sheep Indie.
Heel handig artikel!
Ik ben nu zelf ook bezig met een boekenblog op te starten en deze tips zijn erg fijn, bedankt!
Hier leer ik nog wat mee. heb zelf ook een blog.