Het meisjesmanifest – Carlie van Tongeren

Geplaatst op 9 november 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Het meisjesmanifest – Carlie van TongerenHet meisjesmanifest door Carlie van Tongeren
Ook door deze auteur: Heerestraat en Rozenlaan
Uitgever: Blossom Books | September 2019
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 336
ISBN: 9789463491594
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Tess heeft een fantastische zomer met Lars, maar als ze terugkomt op school is ze opeens het onderwerp van het ‘Slettenlied’, en heeft iedereen een mening over haar. Tess is boos en verontwaardigd en besluit het er niet bij te laten zitten: ze mag toch zeker zelf weten wat ze doet?

Kati houdt van zingen en gitaarspelen, maar absoluut niet van in de spotlights staan. Ze zweert bij adviesartikelen uit tijdschriften, ook al voelt ze zich daardoor niet altijd beter over zichzelf. Als haar vriendin Tess opeens in het middelpunt van de belangstelling komt te staan, probeert ze zo goed als ze kan te helpen – maar dat lukt niet door op de achtergrond te blijven.

Sara besluit dat dit Het Jaar Zonder Jongens wordt. Na een vervelende ervaring en dan ook nog eens het gedoe met Tess is ze er helemaal klaar mee. Maar sommige dingen kun je niet voor altijd wegstoppen, en Sara beseft dat zijzelf de enige is die haar problemen kan oplossen. En wat moet ze eigenlijk met die leuke jongen van de rugbyvereniging?

Wat doe je als je opeens in het middelpunt staat van een schandaal? Het meisjesmanifest is gebaseerd op het verhaal van Milou Deelen, die enkele jaren geleden opeens het onderwerp was van een slettenlied. Zij maakte een filmpje, dat meteen viral ging. Carlie van Tongeren heeft zich hierdoor laten inspireren om een boek met een boodschap te schrijven.

Tess heeft na heftig nieuws toch nog een fijne zomer kunnen hebben dankzij Lars. Vrijblijvende seks waar ze allebei van genoten. Maar als Tess weer op school komt, is ze de roddel van de dag. Ze vinden haar een slet, een hoer en voor ze het weet is er zelfs een liedje. Tess besluit niet met de pakken neer te zitten en gaat de strijd aan, samen met haar vriendinnen Sara en Kati. Sara heeft een jaar zonder jongens, nadat ze een heftige gebeurtenis in haar verleden niet heeft kunnen verwerken. Maar voor het jaar voorbij is leert ze een jongen kennen. Kan hij haar helpen? Kati wil vooral niet opvallen en dus is het even slikken als Tess de spotlights juist opzoekt. Zal dit haar helpen om ook uit de schaduw te stappen? Of blijft ze het liefst verstopt met haar tijdschriften en kapotte gitaar?

Naast dat Het Meisjesmanifest geschreven is als een fijn luchtig verhaal vol vriendschap en girlpower, is het ook een boek met een boodschap dat veel heftige thema’s aansnijdt. Denk aan slutshaming, aanranding en (online) pesten. Dit is best heftig, want Carlie durft hier best wel de grens in op te zoeken door bepaalde zaken behoorlijk specifiek te bespreken. Toch vind ik dit alleen maar een pluspunt, omdat het lezers kan helpen een oplossing te vinden tegen het probleem. Milou’s verhaal was inspirerend en hopelijk helpt dit boek om de dubbele standaarden die worden gehanteerd wat betreft seks en vrouwen te veranderen. Ik denk dat ook dat dit een uitermate geschikt boek is om te bespreken op een middelbare school. Waarom is het immers stoer wanneer een jongen zo veel mogelijk meiden zoent (of seks mee heeft) en is het meisje wanneer zij precies hetzelfde doet, een slet?

Ik denk dat ons gedachtegoed daarin alleen kan veranderen als we daar open over praten en discussiëren. Het meisjesmanifest drukt je met de neus op de feiten: Tess krijgt alle shit over zich heen, terwijl Lars compleet vrij is in zijn doen en laten. Dit vond ik heftig.

Niet alleen Tess maakt het nodige mee. Kati worstelt met zichzelf en haar zelfbeeld – wat voor veel meiden en jongens ontzettend herkenbaar is. Je weet dat het de verkeerde richting op kan gaan en het is natuurlijk erg frustrerend om te zien dat niemand in haar omgeving het opmerkt. Het is echter wel hoe het er in de realiteit vaak aan toe gaat. Ik hoop dat dit boek meiden en jongens kan inspireren om zichzelf te accepteren. Ik vond Kati’s groei fantastisch en ik herkende mezelf wel in haar.

Ook Sara heeft heftige dingen meegemaakt. Zij is aangerand en heeft daardoor een compleet verkeerd beeld gekregen van seks. Ze geeft zichzelf de schuld en ook dit is helaas iets wat veel slachtoffers zullen herkennen. Ik vond het mooi om te zien hoe Sara stapje voor stapje hulp zoekt en krijgt en zo meer van zichzelf gaat houden en ook de kans krijgt zich weer open te stellen.

Het meisjesmanifest lijkt om het eerste oog vooral gezellig, maar kaart echt heftige thema’s aan die niet iedereen misschien aankan. Ik vind het echter erg belangrijk dat dit soort thema’s in boeken besproken worden, in de hoop dat het slachtoffers kan steunen. Ik weet immers hoe alleen je je kunt voelen, als er iets aan de hand is. Het boek heeft dan ook veel boodschappen en ik vind dat alles met veel respect is behandeld. Ik werd meegesleurd in het verhaal en heb Carlie’s schrijfstijl als enorm prettig ervaren. Ik denk dat veel tieners dit boek erg indrukwekkend zullen vinden en dat het voor een lange tijd erg actueel zal blijven. Wat mij betreft is het echt een boek dat de markt nodig heeft, zeker in het middelbaar onderwijs.

Het meisjesmanifest bespreekt heftige thema’s, verpakt in een meeslepend verhaal.

Alle drie de hoofdpersonages maken een mooie groei door in Het meisjesmanifest. Het boek bespreekt een aantal heftige thema’s die heel wat los kunnen maken bij lezers, maar die ook steun kunnen bieden. Ik denk ook dat het boek uitstekend geschikt is om op scholen te bespreken, omdat de tieners zaken meemaken waar alle tieners mee te maken kunnen krijgen.

four-stars

Tags: ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.